Košarkaška reprezentacija Srbije je u finalu Mundobasketa! Tri pobede u prvoj grupnoj fazi, bolan poraz od Italije, pa lagano dizanje forme pred najbitnije mečeve i eto nas tu... "Imali ste sreće", može da kaže neko jer je Litvanija pobedila Amerikance. Ništa nas od toga ne zanima - u krajnjoj liniji pa ni ti Amerikanci nisu stigli do finala!

Sa druge strane, Srbija je najbolje mečeve odigrala kad je postalo stvarno važno. Morali su "orlovi" da pobede Dominikansku Republiku predvođenu Karl-Entonijem Taunsom i tu nije bilo nikakvih problema. U četvrtfinalu je rival bila Litvanija, a četa Svetislava Pešića odigrala je možda i najbolji meč u dotadašnjem delu turnira, računajući sve ekipe koje su učestvovale. Nekoliko dana kasnije, protiv Kanade, Srbija je bila još bolja.

I zbog toga će igrati za titulu - selektor Svetislav Pešić, kapiten Bogdan Bogdanović, njegov zamenik Stefan Jović, pa istaknute figure poput Nikole Milutinova, Alekse Avramovića, Ognjena Dobrića... imaće priliku da u nedelju popodne (po srpskom vremenu) donesu nacionalnom timu šestu zlatnu medalju. Svetislav Pešić već ima jednu, iz Indijanapolisa, ali je momcima koje predvodi potrebno da osvoje svoju prvu!

KADA SE IGRA FINALE?

Rekli bismo, u veoma povoljnom terminu za ljubitelje košarke u Srbiji. Računamo da nedeljom u to vreme obično niste na poslu, negde baš u tim trenucima se ruča, a možda će najveći problem biti kako dočekati da finale počne. Srbija i Nemačka će snage u finalu Mundobasketa odmeriti od 14:40 po našem vremenu, što nam se čini kao idealan termin!

Adria media group/ Dado Đilas Nova lopta za finale Svetskog prvenstva

Za one koji ne mogu da sačekaju, tu je utakmica za treće mesto. Uvertiru našoj reprezentaciji napraviće SAD i Kanada - oni od 10:20 igraju "utešni" meč, iako su obe reprezentacije očekivale da će biti na mestu koje je zauzela Srbija!

KO PRENOSI FINALE?

Pored termina, postoji još jedna dobra vest - čitava Srbija će moći da gleda utakmicu! Direktan televizijski prenos obezbeđen je i na "Sport Klubu" i na "RTS-u", dok ćete tekstualni prenos finalne utakmice moći da pratite i uz MONDO. Čitajte naš sajt kako biste bili u toku sa svim dešavanjima iz Manile, pošto je naš koelga Nikola Lalović na licu mesta - bez lažne skromnosti, u dosadašnjem delu takmičenja odradio je neverovatan posao! Sigurni smo da ste uživali!

SVI IMAJU MOTIV, PEŠIĆ NAJVEĆI!

Da li treba tražiti neku dodatnu stimulaciju kada igrate finale Svetskog prvenstva? Mi ne znamo, ali Svetislav Pešić zna. Pre više od dve decenije odveo je reprezentaciju SR Jugoslavije do zlatne medalje, a sada ima neverovatnu priliku da osvoji trofej i kada je njegov tim otpisan davno pre takmičenja. Bez najvećih zvezda Srbiji su davane male šanse, a selektor je nailazio na osporavanja sa raznih strana.

MN Press Selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Još jedan zanimljiv detalj biće protivnik Srbije, pošto porodica Svetislava Pešića već godinama živi u Nemačkoj. Njegov sin Marko bio je reprezentativac Nemačke, ćerka Ivana udata je za nekadašnjeg nemačkog košarkaša Jana Jaglu, a Svetislav je Nemcima doneo evropsku titulu 1993. godine! I danas se povremeno može čuti da je on "otac nemačke košarke", pa bi trijumf Srbije bio i njegov veličanstven pozdrav "drugoj domovini".

BONUS VIDEO:

Pešić MONDO/Nikola Lalović