Reprezentativci SAD najavili su spektakl u Parizu i izgleda da će Amerikanci na Olimpijske igre stvarno u najjačem mogućem sastavu! Mnogi ovaj turnir gledaju kao poslednji ples Lebrona Džejmsa u nacionalnom timu, a jedan od najboljih košarkaša svih vremena ne želi da se oprosti neuspehom - Amerikanci u Pariz dolaze u najjačem mogućem sastavu, sa gomilom prekaljenih NBA asova, koji treba da osvoje još jedno zlato!

Američki novinari došli su u posed spiska od čak 41 košarkaša, sa kojeg će biti izabrani reprezentativci. Naravno, za mnoge od njih neće biti mesta čak ni na početku priprema reprezentacije za Olimpijske igre, ali sam pogled na listu imena mora prosečnog ljubitelja košarke da natera na razmišljanje. Koliko može ekipa u kojoj će istovremeno igrati Kari, Lenard, Batler, Džejms i Dejvis? Verovatno mnogo više od svih drugih!

Pored njih petorice na spisku su i sasvim solidne zamene u vidu Kajrija Irvinga, Krisa Pola, Džejmsa Hardena, Džejsona Tejtuma, Kevina Durenta, Džoela Embida,... Zastrašujuće, bez obzira na to kakve timove sastave ostali nacionalni timovi koji su se plasirali u Pariz, a među kojima je i Srbija, kao finalista prethodnog Mundobasketa - i jedan od rivala SAD pred turnir.

Širi spisak SAD za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine: Bam Adebajo, Džaret Alen, Paolo Bankero, Dezmond Bejn, Skoti Barns, Devin Buker, Majkl Bridžs. Džejlen Braun, Džejlen Branson, Džimi Batler, Aleks Karuso, Stef Kari, Entoni Dejvis, Kevin Durent, Entioni Edvards, Džoel Embid, Dieron Foks, Pol Džordž, Eron Gordon, Tajris Halibarton, Džejms Harden, Džoš Hart, Tajler Hiro, Džru Holidej, Čet Holmgren, Brendon Ingram, Kajri Irving, Džeren Džekson Džunior, Lebron Džejms, Kem Džonson, Voker Kesler, Kavaj Lenard, Demijan Lilard, Donovan Mičel, Kris Pol, Bobi Portis, Ostin Rivs, Dankan Robinson, Džejson Tejtum, Derik Vajt, Trej Jang.

Podsećamo, amerikanci su osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, pre toga i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru kada su u borbi za zlato savladali Srbiju, a još ranije u Londonu 2012. i u Pekingu 2008. godine. Šampioni su bili i 2000, 1996 i 1992. godine, a neverovatnu dominaciju prekinula je samo Argentina na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine. Da nije bilo tog velikgo rezultata Argentinaca, Amerikanci bi u Parizu igrali za devetu zlatnu medalju u nizu

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Paolo Bankero MONDO/Nikola Lalović