Najbolji košarkaš u NBA ligi ponovo je Srbin - Nikola Jokić je treći put u karijeri osvojio priznanje za partije u ligaškom delu sezone, a ovog puta je to uradio na veoma dominantan način. Za razliku od prethodne sezone kada mu je titula, verovatno nepravedno, izmakla i otišla u ruke Džoela Embida, sada Amerikanci nisu imali dilemu ko je najbolji u najjačoj ligi na svetu.

Nikola Jokić osvojio je 926 glasova u izboru za najboljeg igrača lige, a daleko iza njega našli su se Oklahomin Šaj Gildžes-Aleksander i Dalasov Luka Dončić. Kanađanin je osvojio 640 poena, dok je Slovenac sakupio 566 i to je bilo dovoljno tek za treću poziciju u izboru.Listu najboljih kompletirali su Janis Adetokunbo (192 glasa), Džejlen Branson (142), Džejson Tejtum (86), Entoni Edvards (18), Domantas Sabonis (3) i Kevin Durent (1).

Jokićev najveći rival Džoel Embid ove godine nije bio u konkurenciji za prestižnu nagradu, jer tokom ligaškog dela sezone nije odigrao dovoljan broj utakmica. Teška povreda u finišu ligaškog dela sezone eliminisala ga je iz takmičenja, pa nije mogao da odbrani MVP titulu koju je prethodne sezone "ukrao" Jokiću i tako srpskog košarkaša sprečio da četiri puta u nizu bude najbolji - što nikome nikada nije pošlo za rukom. Pogledajte kako su glasali američki novinari:

Pored tri MVP priznanja u NBA ligi Nikola Jokić ima i šampionski prsten osvojen prethodne sezone, kada je ekipu Denvera prvi put u istoriji franšize odveo do trofeja. U velikom finalu protiv Majamija tada je bio MVP, pa se s pravom može smatrati za najboljeg Evropljanina u istoriji američke košarke!

Jokić je do sada šest puta biran za Ol-star utakmicu, tri puta je bio u idealnoj petorci i još dva puta u drugoj idealnoj petoric lige. Svojevremeno je bio i u najboljoj petorci novajlija u NBA ligi, a u narednim godinama će na adresu srpskog košarkaša stići još priznanja koja se dodeljuju u NBA ligi.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Nikola Jokić nacrtao pobedu Denvera preko Mareja Arena Sport