Konačno! Došao je dan koji su čekali navijači "večitih" i kome su se nadali cele sezone. Crvena zvezda i Partizan igraju za titulu! Počinje finalna plejof serija ABA lige, a prvi meč će se igrati u "Pioniru" od 20:30 časova. Zbog boljeg skora u regularnom delu Crvena zvezda je domaćin u prva dva meča koji se igraju u ponedeljak i u sredu, a onda se serija seli u "Beogradsku arenu" i crno-beli će biti domaćini. 

Do sada je prednost domaćeg terena gotovo uvek bila presudna u finalnim serijama ABA lige, pa je tako Partizan to uspeo da iskoristi i da na svom terenu u petom meču prošle sezone "otme" titulu večitom rivalu. Ove sezone su igrači Partizana imali previše kikseva u regularnom delu ABA i porazi od Mege, Igokee, Cedevita Olimpije, Zadra i Splita su ih udaljili od prvog mesta. 

Sa druge strane crveno-beli koji su u Evropi ostavili lošiji utisak od Partizana uspevali su da na regionalnim terenima prođu bez iznenađenje i gotovo cele sezone držali su čelnu poziciju u ABA. 

GDE MOŽE DA SE GLEDA I KADA POČINJE? 

Branko Lazić Kevin Panter
DS/© MN press, all rights reserved 

Duel počinje od 20:30 časova u "PIoniru", a na njemu će moći da prisustvuju samo navijači Crvene zvezde sa kupljenim sezonskim ulaznicama, o čemu se klub već oglašavao. Očekuje se desetak hiljada navijača, a osim na kanalima Arena sporta moći ćete da pratite meč uživo u tekstualnom prenosu uz MONDO. 

KO FALI? 

Adam Hanga
MN Press 

Crvena zvezda je bez Adama Hange koji je po svemu sudeći završio sezonu kada je polomio ruku na treningu. Ipak ostali su spremni u oba tabora, tako da ćemo moći da gledamo ekipe u punoj snazi! 

KAKO SU IGRALI U PLEJOFU? 

20231216npPunter15.jpg
MN Press 

Zvezda je nesigurno krenula u plejofu jednom jako lošom utakmicom protiv Studentskog centra na svom terenu. Jedva se to dobilo, ali onda je ubačeno u petu brzinu i "Studenti" su preslišani na gostovanju. Dva meča protiv Mege nisu bila nikakav problem i neočekivano lako je dobila obe utakmice u polufinalu. Partizan je bio jako siguran u četvrfinalu, ali smo onda videli dramu u polufinalu i tri meča protiv Budućnosti. Na kraju deluje po rezultatu da je crno-beli tim lako dobio tu majstoricu, ali zapravo do kraja treće četvrtine je Budućnost bila u igri. 

ŠTA JE KLJUČ?

Janis Sferopulos Željko Obradović
Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

Sa strane domaćina mnogo će zavisiti od kreacije Miloša Teodosića, ali i od toga kako će ga odmeniti Nikola Topić i Jago dos Santos kada nije na terenu. Trebaće Crvenoj zvezdi i šut za tri poena koji nije baš uvek funkcionisao ove sezone, a tu bi mogao da pomogne Trej Tompkins. Konačno je počeo da igra, ali ovo je ubedljivo najveći meč u crveno-belom koji će odigrati i videćemo da li Janis Sferopulos može da računa na njega u duelu sa Zekom Ledejom

Sa druge strane verovatno je najveće pitanje u kakvom je fizičkom stanju ekipa zbog majstorice polufinala protiv Budućnosti. Crvena zvezda je imala nedelju dana da odmori, Partizan tek nekoliko. Što se same igre tiče Kevin Panter je digao formu u plejofu i biće potrebno da nastavi tako, a velika borba vodiće se ispod koša, Zek Ledej uvek bude jako bitan u mečevima sa Crvenom zvezdom i njegov učinak može biti presudan, a videćemo i kako će Frenk Kaminski da odigra. Ukoliko uspe napadački da namuči Mitrovića, Bolomboja i GIlespija Partizan bi sa njegovom dobrom partijom pre svega u ofanzivi mogao da računa na pobedu. 

Ovo se čekalo cele sezone, a sada deluje da finalna serija ipak počinje sa manje pažnje nego što se očekivalo. Ipak, verovatno će čim čujemo prvi zvuk sudijske pištaljke u "PIoniru" sve oči u Srbiji biti uprte u ovaj meč. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Navijaci Partizana pred pocetak derbija pevaju himnu MONDO