Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović govorio je o uspehu crveno-belih u finalu protiv Partizana i o kompletnoj sezoni. Pre svega, rekao je da je uveren da je Zvezda izborila plasman u Evroligu osvajanjem titule i da oko toga ne postoji nedoumica. "Tokom sezone, posle utakmice sa Armanijem u Beogradu, koja je bila i prekretnica, preorijentisali smo se ka ABA ligi, jer bez nje nemate Evroligu. Sada imamo 100 odsto sigurnu Evroligu. A kada ste drugi... Znam kako je bilo nama prošle godine, da li će biti, hoće - neće, i tako dalje", rekao je Čović na televiziji B92.

Prvi čovek Zvezde rekao je da je svestan da su svi očekivali da finalna serija traje pet utakmica. "Juče krenuh u Arenu, ali nema ništa. A krenuli ste i vi? Šalu na stranu, svi su očekivali petu utakmicu. Sve tri utakmice bile su interesantne, vrlo neizvesne, sudijski faktor ni na jednoj utakmici nije odlučio, pobedila je košarka i bilo bi dobro da ljudi prestanu da prave alibi priče na račun sudija. To je bila navika iz loših vremena".

Na konstataciju da se Željko Obradović ne slaže sa ocenom da sudije nisu odlučile, Čović je odgovorio: "Nemam šta da se slažem sa njim ili da se ne slažem. Nisam saglasan, jer onda bismo morali da otvorimo priču o tome da Partizan u drugoj i trećoj utakmici nije napravio nijedan kontranapad. Je l' to zbog nas ili sudija? Imao je manje asistencija, Kevin Panter nije bio neraspoložen, već dobro skautovan, teraš ga u desno i ne zna gde će. Ali važno je da kriterijum suđenja bude isti".

"Zvezda i Partizan državni projekti, sa jednom razlikom"

Nebojša Čović
Dusan Milenkovic/ATAIMAGES 

"Žao mi je što u medijima nema analize kako je Zvezda igrala, kako je Janis postavio strukturu igre, kao što nema analize kako se pravi struktura profesionalnog tima. Da li je na prvi pogled centar Kaminski bolji od centra Gilespija? Da, jeste. Gilespi je sad na kraju bolji nego kakav je došao, a kakav Kaminski odlazi, bolji ili lošiji?", rekao je Čović.

Čović je "pecnuo" večitog rivala porukom da bi sa Obradovićem na klupi Zvezda bila u trci za titulu prvaka Evrope. "Da sam imao ja Željka Obradovića, barem jednu Evroligu bih osvojio i da sam imao ovoliko para. I da se razumemo, Zvezda jeste državni projekat, sa 40 i nešto posto, ali transparentni državni projekat. Partizan je isto državni projekat, mogu da se ljute koliko hoće, ali netransparentni. To znači da ne vidimo njihovu dokumentaciju, papire, pravdanja... Drugo, nije samo kada vam ministarstvo prebaci pare. Kada imate firmu i kada vaša firma proda državi, pa onda vi date iz firme pare, pa to je indirektno finansiranje i o tome je i predsednik Vučić pričao".

U oceni sezone, Čović je rekao da je bila verovatno najteža od kada je početkom prošle decenije preuzeo Zvezdu. "Iza nas je jako komplikovana sezona, evo već 13-14 godina unazad nismo imali težu. Napravili smo dobar tim, ali ne možete biti 100 odsto sigurni. Doveli smo i najboljeg plejmejkera u tom trenutku, Šabaza Nejpira, imali iskusnog trenera Duška Ivanovića i umesto da u prvih četiri-pet kola imamo toliko pobeda, imali smo jednu. I morali smo nešto da promenimo da nam se sezona ne surva. Prvu promenu napravili smo sa Duškom Ivanovićem, a onda smo u hodu dalje menjali. Doveli smo iskusnog trenera kakav je Janis Sfeorpulos, napravili plan i metlu 3-0", rekao je Čović.

(MONDO - M.Š)