Srpski košarkaš Vanja Marinković završava uspešni deo karijere u inostranstvu i od naredne sezone ponovo će igrati na domaćim parketima - u dresu Partizana! Reprezentativac Srbije već mesecima se pominjao kao potencijalno pojačanje Partizana, a da će se transfer dogodili postalo je jasno nakon što je završena njegova saradnja sa Baskonijom.

Marinković se posle pet godina vraća u crno-beli tabor, a Beograd je napustio kao kapiten Partizana. Ne bi bilo iznenađenje da tu ulogu obavlja i u narednom periodu, pošto je dosadašnji lider tima Kevin Panter na izlaznim vratima - navodno su dogovoreni svi detalji odlaska u Barselonu koja je želela da i prethodnog leta angažuje amerikanca sa srpskim pasošem. Vanja nije klasična zamena za Pantera, iako može da igra i na poziciji dvojke, ali je kapitalno pojačanje za tim Željka Obradovića. Ovako su crno-beli najavili predstavljanje:

Marinković je sa 14 godina obukao dres Partizana u mlađim kategorijama, a kasnije je punih šest godina bio deo prvog tima crno-belih. Srpski klub napustio je 2019. godine, kada je pojačao Valensiju, a nakon dve godine u tom klubu još tri je proveo u dresu Baskonije. Izgradio je sebi sasvim pristojnu karijeru na terenima u Evroligi, pa se u Beograd vraća sa reputacijom jednog od najboljih srpskih košarkaša u ovom momentu.

To pokazuju i igre koje pruža u dresu nacionalnog tima - Marinković je bio deo ekipe koja je sa Svetislavom Pešićem na čelu stigla do srebra na Mundobasketu koji se u jesen 2023. godine igrao na Filipinima. Takođe, novi košarkaš Partizana nalazi se na širem spisku reprezentativaca pred Olimpijske igre u Parizu, pa se očekuje da i na tom takmičenju predstavlja Srbiju.

Mondo Vanja Marinković se potpisuje na Zvezdin dres

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Aplauzi publike za Hauarda i Vanju Marinkovića MONDO