Bivši košarkaš i trener Zoran Krečković (65) gostovao je u podkastu kod nekadašnjeg igrača Mileta Ilića i tom prilikom otkrio je mnoge detalje iz karijere za koje ljudi nisu znali. Zbog odluke da ode u Crvenu zvezdu (od 2001. do 2002. godine), kao bivši igrač Partizana (1977/1978), imao je dosta problema pošto je klub tada bio u velikim problemima. Nema lepa sećanja na period u crveno-belom taboru. Bili su problemi i sa finansijama, situacija je bila dosta teška...

O tome je detaljno pričao. "Kada bi ukucao, ne bi me našao nigde u Zvezdi. Mene to ne tangira. Zato što sam prozvao sve one. Meni je zazvonio telefon, javio se Moka Slavnić, čestitao mi je na borbi i rekao 'Svaka čast majstore, borio si se više nego mi zvezdaši, ali da znaš da si gotov, na prvoj krivini će da te...'. Rekao sam da ću ili da se zahvalim ili da se borim", počeo je Krečković razgovor u podkastu "Jao Mile".

Nastavio je da pojašnjava. "Čekao sam da se jave Koštunica ili Đinđić, javio se Zoran. Došao je i rekao mi 'ajde ti što si sve zakuvao'. Rekao sam da želim da postavimo stvari na svoje mesto. U preduzeću se svi boje kad iz zove direktor, ja nemam strah da pričam sa direktorom. U tom momentu si igrač koji vredi, šta imaš da se bojiš. Moj odnos prema autoritetu je da poštujem, ali da kažem šta mislim. Postavio je par pitanje, njega je zanimala grupa koja je protiv nas. Miša Omega bio je prelazno rešenje i to je to. Kad sam odlazio, onda mi je Žika Pauk rekao da sam zaštićen kao beli medved kada smo pobedili Partizan, ali da dugo nisam dobio platu. Smenili su me sledeće nedelje. Trebalo je da odem onda kada nam nisu dali premije. Kao pobednik."

MN Press Zoran Krečković

Onda su problemi postali još ozbiljniji. "Meni jedan čovek kaže da znaju da mi je sin u Americi. Sin mi šalje poruku da treba da se javim nekome, da su me zvali neki ljudi. Sa ženom u Ameriku i u avion, ne javljaj se sine nikome. Odem kod jednog čoveka i on mi kaže mnogo si jeo go*na. Rekao sam mu da iza mene niko ne stoji, da ne radim to zbog para, da ja dajem pare igračima i da se borim za takve ljude što dolaze sa šalom Zvezde na utakmicu. Onda je okrenuo telefon i rekao 'Ostavite ga na miru'. Onda sam rekao da bežim ja u Kuvajt."

Vratio se na period u Zvezdi. "Ja sam cepao do kraja. Rekao sam to i u novinama, šta treba, da me dočeka neka sačekuša? Sećam se prve utakmice protiv Vojvodine, kada sam ušao, aplauz je usledio. Ne zbog toga što sam ja strašan trener, nego su prepoznali moju borbu. Posle su i oni instruirani. Meni je važno da sam se borio kao lav, da izvadim Zvezdu. Posle je došao Muta koji ništa nije napravio, pa se čudio. Onda je došao Sagadin, došle su pare. Te koje sam prozivao, oni su me oterali. Bilo im je važno da neko iz Zvezde bude na čelu, ne ja. Šta su Zmago i Muta? Priču sam završio, interesantno mi je da spomenem. Borio sam se kao lav, a niko iza mene nema. Čović je moćan čovek koji ima mnogo alatki koje može da izvuče i da radi. Ja ništa nisam imao. Kada sam rekao tom čoveku da sam ja sam..."

Spomenuo je zatim i Milana Dozeta. "Nisam znao da je Dozetov otac bio vojni tužilac, nešto pri vojsci. On me pitao da li imam nekoga iza sebe, rekao sam mu da nemam ni mamu ni tatu. Odgovorio mi je da stvarno nisam normalan. To je to, osećao sam tu obavezu, da pomognem, prenesem, uradim. Sa te strane sam čist. Dva ili tri puta sam se vodio protiv vodenice, kad izađeš sam, ne možeš da pobediš i shvatiš", zaključio je Krečković.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

Izlazak Nebojše Čovića MONDO/Dušan Ninković