Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić govorio je na okupljanju nacionalnog tima na početku priprema za Olimpijske igre i o igračima koji nisu bili tu - Vladimiru Lučiću i Nikoli Kaliniću.

Verovatno najbolji tandem krilnih igrača u Evroligi nije mogao da se odazove Srbiji i selektor tu odluku poštuje. Lučić je imao želju da u Parizu završi reprezentativnu karijeru ali posle sezone tokom koje se dugo oporavljao od povrede nije bilo realno da ode na Igre, dok je Nikola Kalinić ranije poručio da više neće igrati za nacionalni tim i da je vreme da dođu mlađi.

Evo šta je o njima rekao Pešić novinarima: "Naravno, sa moje strane, a pretpostavljam i sa strane predsednika Saveza i čitavog Saveza, njima se odaje priznanje za sve što su uradili za srpsku košarku u celini, za reprezentaciju. Međutim, dođe vreme kada se iz različitih razloga u životu promene prioriteti, dolaze i povrede. I ranije sam pokušavao da objasnim našem svetu, da nije baš tačno da ti momci koji nekada otkažu učešće ne vole svoju zemlju, da ne navijaju za svoju zemlju, da ne pevaju himnu i ostale stvari. Da se do kraja ne identifikuju sa svojom zemljom".

"Treba se shvatiti da su oni pravi vrhunski sportisti pre svega odgovorni prema sebi, a kad si odgovoran prema sebi, preuzimaš odgovornost i za druge. Kad nisi spreman da do kraja odgovoriš na zahteve koji su postavljeni prema sebi, onda ne dolaziš ne samo iz razloga što nisi spreman da odgovoriš na lična očekivanja, već i na očekivanja saigrača, trenera i tako dalje. I onda je uvek bolje da jednostavno napraviš pauzu, da se povučeš i da se baviš drugim prioritetima u živiotu. Ako je to uopšte bitno, ja im odajem priznanje na svemu što su uradili", kazao je selektor.

Nikola Kalinić igrao je za reprezentaciju od 2014. do 2022. godine i za to vreme osvojio svetsko, evropsko i olimpijsko srebro sa "Orlovima", dok je Vladimir Lučić bio član tima koji je 2017. godine postao vicešampion Evrope na Eurobasketu u Turskoj.

Da li sam u kontaktu sa Pešićem? Iskreno, nisam

nikola kalinić
Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved 

"Da li sam u kontaktu sa selektorom Pešićem? Pa nisam iskreno. Mislim da sam ja završio sa takvim učešćem. Nisam ni glavom ni telom, mislim da ne mogu više da se izborim na način koji je potreban. Došlo je vreme za neke mlađe momke da igraju i da se pokažu. Pogotovo i nakon tog uspeha prošle sezone. Mislim da je tu sve jasno...", poručio je bez uvijanja Nikola Kalinić u izjavi za "Sportal".

Nažalost, reprezentacija Srbije ostala je bez dvojice sjajnih košarkaša, koji i u tridesetim godinama mogu još mnogo toga da pruže. Legende, hvala vam za sve!

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

Nikola Jokić i Neša Ilić MONDO/Nemanja Stanojćić