Slušaj vest

Olimpijski tim Srbije na takmičenju u Parizu ovog leta za sada čini 112 članova, a među najjačim adutima za osvajanje zlatne medalje nalaze se basketaši - srpska 3x3 reprezentacija verovatno je i najveći favorit za zlatno odličje u glavnom gradu Francuske. Od danas znamo ko će nas u tom sportu predstavljati dok pored malih ekrana budemo navijali za Srbiju.

Odlučeno je da tim Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu čine Strahinja Stojačić, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Marko Branković. Upravo u tom sastavu srpska basket reprezentacija osvojila je zlatne medalje na poslednja dva Svetska prvenstva, pa je jasno zašto postoje veliki razlozi za optimizam.

Svih osam timova koji učestvuju na Olimpijskim igrama smešteni su u istu grupu i tokom sedam kola u grupnoj fazi igraće svako sa svakim. srbija takmičenje otvara protiv SAD, a zatim se ređaju Kina, Holandija, Francuska, Letonija, Poljska i Litvanija. Nakon završetka grupne faze pravi se tabela na osnovu koje se određuje nastavak turnira.

Dva prvoplasirana tima direktno obezbeđuju plasman u polufinale takmičenja, a ekipe od trećeg do šestog mesta igraju mečeve za preostala dva mesta. Pobednik utakmice u kojoj će igrati četvrtoplasirani i petoplasirani tim odmeriće snage protiv najboljeg iz grupne faze, dok će bolji iz meča treće i šeste selekcije ići na drugoplasiranog.

Na prethodnim Olimpijskim igrama basket se prvi put pojavio kao sport, a Srbija je osvojila bronzanu medalju pboedom nad Belgijom. Odličje u 3x3 bilo je jedno od devet koje su prigrabili srpski sportisti, a nadamo se da bi u Parizu delegacija naše zemlje mogla da bude još trofejija. Što se tiče basketaša, od njih ćemo ovog puta očekivati zlato, iako se čini da su rivali još ozbiljnije shvatili Olimpijske igre, pa tako Amerikanci u timu imaju čak i bivšeg NBA igrača Džimera Fredeta, koji je deo karijere proveo i u Panatinaikosu.

(MONDO/Dušan Ninković)

BONUS VIDEO:

instagram/slavo_3 Marko Jarić rešava partije basketa