Slušaj vest

Nakon neuspešne sezone, Partizan je odlučio da pritisne dugme "reset", ali malo ko je očekivao da će promeniti baš čitav tim. Crno-beli su odlučili da se rastanu sa nosiocima iz prethodne tri sezone Kevinom Panterom i Zekom Ledejom, otišli su takođe Frenk Kaminski, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović, Mateuš Ponjitka, Alen Smailagić, Danilo Anđušić, Pi Džej Doužer i Džejlin Smit, dok odluka oko Alekse Avramovića i Balše Koprivice nije doneta. Takođe, izvesnije je da se Džejms Naneli neće vraćati u Partizan nego da hoće.

Pomalo je konfuzna situacija oko Bruna Kabokla koga je klub suspendovao zbog odlaska iz Partizana usled plej-of serije sa Crvenom zvezdom, koji je navodno sada na koran od NBA angažmana - zbog kog bi u Humsku stiglo milion evra. I to govori da su male šanse da će ikada više obući crno-beli dres...

A, ko će igrati onda za Partizan naredne sezone? Trener Željko Obradović je produžio ugovor i počeo da "crta" sve ispočetka, a za sada su zvanično promovisana tri pojačanja. Prva lasta bio je srpski reprezentativac Vanja Marinković, potom je stigao francuski plejmejker Frenk Nilikina iz Šarlota, a poslednji je promovisan Ife Lundberg, nigerijski Danac još 20. juna.

Ostoja Mijailović
Nebojsa Parausic/© MN press, all rights reserved 

Da li to znači da u Partizanu skoro mesec dana nisu doveli pojačanje dok pod ugovorom imaju samo nekoliko igrača? I ne baš. Partizan je zapravo sve vreme vredno radio na akvizicijama i prema poslednjim informacijama potpisao je još devetoricu igrača, međutim nije ih zvanično promovisao. Zbog čega je to tako navijači se već duže vreme pitaju, ali nema prostora za brigu jer je sve dogovoreno oko njihovog dolaska.

Mario Nakić
MN Press 

Partizanov dres u narednoj sezoni nosiće Mario Nakić, sin čuvenog Iva Nakića koji je 1992. godine osvojio Evroligu kod Željka Obradovića. U pitanju je bivši igrač Real Madrida, koji je poslednje dve sezone bio u Igokei, a kod koga i te kako još ima prostora za napredak jer je nedavno proslavio 23. rođendan.

Nije u pitanju i jedino pojačanje iz ABA lige pošto je prvi dogovoren Arijan Lakić iz Zadra. U pitanju je srpski košarkaš koji je inače ponikao u Crvenoj zvezdi i koga je teška povreda sprečila da nastavi razvoj kakav se predviđao. Ipak, postepeno je sazrevao i veruje se da je igrač koji bi energijom sa klupe trebalo da pruži važan doprinos Obradovićevom timu. Prošle sezone je uz 32 minuta na terenu u proseku postizao 9,6 poena po meču, uz 3,9 skokova i 3,6 asistencija.

Antonio Ahel/ATAImages Konferencija, Partizan, Željko Obradović

To je samo početak pojačanja za Partizan jer su ranije postigli dogovor i sa Tajrikom Džonsom (27, Efes), Ajzejom Majkom (26, Burg), Sterlingom Braunom (29, Alba), kao i Isakom Bongom (25, Bajern) koji je prošle godine osvojio Mundobasket sa reprezentacijom Nemačke.

Od "novijih" pojačanja, tu su još trojica. Brendon Dejvis (32) je dogovorio svoje uslove posle raskida ugovora sa Valensijom i predstavljaće ogroman plus u reketu Partizana, poznati reprezentativac Južnog Sudana Karlik Džons (26) će biti zadužen za organizaciju igre, dok se očekuje i dolazak Alekseja Pokuševskog. Talentovani srpski košarkaš je dobio otkaz u NBA ligi, a nada se da bi kod Željka Obradovića mogao da dobije potrebne minute uz pomoć koji će se jasnije profilisati.

Dakle, to je ukupno 12 pojačanja i tu verovatno nije kraj, dok je još neizvesno šta će se dešavati još sa Avramovićem, Koprivicom i Nanelijem. Za sada, tim izgleda ovako:

  • Plejmejkeri: Karlik Džouns, Frenk Nilikina (Aleksa Avramović)
  • Bekovi: Ife Lundberg, Arijan Lakić, Sterling Braun
  • Krila: Vanja Marinković, Isak Bonga, Mario Nakić (Džejms Naneli)
  • Krilni centri: Ajzeja Majk, Aleksej Pokuševski
  • Centri: Brendon Dejvis, Tajrik Džouns (Balša Koprivica)

BONUS VIDEO:

MONDO Željko Obradović peva sa navijačima Partizana u Nemačkoj

(MONDO - Milutin Vujičić)