Slušaj vest

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić govorio je na promociji knjige "Bilo jednom u Indijanapolisu" novinara Nenada Kiša, a tom prilikom još jednom se dotakao promena koje će morati da se dogode u srpskom sportu. Pešić već dugo zagovara ideju o napuštanju regionalnog takmičenja i pravljenju jake srpske lige, na šta je ponovo aludirao...

Ovog puta je iskusni trenerski vuk ukazivao na sisteme koji bolje funkcionišu od srpskog, uz napomenu da nije sramota učiti od onih koji su več otkrili kako treba da se radi. Prepisivanje tuđeg modela donelo bi dosta košarci u Srbiji smatra Pešić, koji je oštrije nego ikada kritikovao ponašanje dvojice stručnjaka iz regiona.

"Ne promenimo li mi nešto u srpskoj košarci, u prilasku košarci. A koji to prilaz treba da bude? Koristim priliku i gnjavim vas malo, ali ne mogu da ne pričam o tome kad vas vidim sve na okupu koji volite košarku. Ko smo mi? Ja govorim o košarci, i kažem da mi nismo spremni da priznamo da neko nešto bolje radi od nas. Nismo spremni. A to ne treba da bude sramota. Francuska, Nemačka, Španija da ne pričam, Turska - svi oni rade bolje od nas. Svi imaju bolju ligu od nas i imaju u kontinuitetu dobre rezultate i proizvodnju velikog broja mladih igrača. To znači da mi moramo malo da izađemo iz ovog zatvora ovde u kojem se nalazimo, sa visokim zidovima, i da gledamo šta drugi ljudi rade. I da ponovim: nije sramota učiti od nekog drugog. Ako nisi spreman da prihvatiš da neko drugi u životu radi nešto bolje od tebe, ako ja kao trener sa mojih 40 godina rada ne prihvatam da neko radi bolje od mene, kako ja mogu da budem bolji trener? Ja i sada želim da budem bolji nego što sam bio prethodnih godina", rekao je selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Vladimir Markovic/© MN press, all rights reserved Svetislav Pešić konferencija

Iskusni trener iskoristio je priliku i da "pecne" dvojicu kolega. Na udaru su se našli slovenački stručnjak Zmago Sagadin i hrvatski stručnjak Aco Petrović, a po rečima Svetislava Pešića njih dvojica ne bi trebalo da dele savete čelnim ljudima srpske košarkeš oko toga kako se formira takmičenje.

"Moramo da pravimo novu srpsku košarku, sa novim planovima i idejama, prioritetima. Prvo i osnovno što treba da se uradi je da osnujemo profesionalnu košarkašku ligu. To što dolazi od Sagadina i Ace Petrovića, da oni smatraju… To su dobri treneri bili, obojicu ih vrlo cenim, ali nemojte vi nas da učite šta mi treba da radimo. Vi završavajte vaše poslove, ABA liga je prevaziđena, ona je donela svima po malo, ali mi više nemamo interesa da igramo, i mi biramo da igramo i stvaramo našu srpsku ligu", istakao je Pešić i izneo konkrentije predloge: "Da li će to biti osam, deset ili 12 klubova, po ugledu kako je to Litvanija napravila. Litvanija je izašla iz VTB lige i polako gura, formirali su košarkaške centre, adaptirali su hale, neki su napravili nove hale i tako dalje, košarka tamo cveta i oni će nas prevazići. A za nas će već biti u sledećem olimpijskom ciklusu, eto da ne budem do kraja pesimista, voleo bih da nisam apsolutno u pravu, ali za nas će biti rezultat da se kvalifikujemo za velika takmičenja. Koristim priliku, gde god mogu, da ovo saopštim ljudima koji vole košarku."

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

MONDO/Nikola Lalović Svetislav Pešić o Nemačkoj