Slušaj vest

Još jedna utakmica ostala je košarkašima Srbije pred odlazak na Olimpijske igre u Francusku. Generalna proba biće protiv Grčke i Janisa Adetkumba večeras u beogradskoj Areni (20 časova). Poslednja utakmica i prilika za publiku da pozdravi ekipu pred put na najveće sportsko takmičenje.

Glavno pitanje za selektora Svetislava Pešića u ovom momentu i ono što zanima sve jeste ko će se naći na konačnom spisku od 12 putnika u Lil? Odnosno, koja četvorica igrača će otpasti posle okršaja sa Grcima. Po onome što je viđeno na dosadašnjim pripremnim utakmicama, izgleda da postoji samo jedna dilema - da li će Dejan Davidovac da bude zdrav i spreman?

Srbija je prvo dobila dve utakmice iza zatvorenih vrata protiv Holandije, potom je savladala Francusku, pa izgubila od Australije i Amerike u Abu Dabiju. U Beogradu je u nedelju rutinski pobedila Japan i sve te utakmice zajedno dale su gotovo sve odgovore, bar se takav utisak stekao na osnovu javnih priprema, odnosno mečeva koji su mogli da se gledaju.

KO JE SIGURAN?

STEFAN STOJANOVIĆ/ MONDO Srbija Japan

Na spisku selektora Svetislava Pešića nalazi se 16 imena, uz jednu izmenu u odnosu na prvobitni spisak gde je Vladimira Lučića zamenio Aleksa Radanov. Ovako izgleda lista igrača koji su trenutno u srpskom dresu: Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Nikola Jović, Bogdan Bogdanović, Vanja Marinković, Aleksa Avramović, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Uroš Plavšić, Ognjen Jaramaz, Aleksa Radanov, Aleksej Pokuševski, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Filip Petrušev, Dušan Ristić.

Ko je od njih siguran? Prema prikazanom do sada, minutaži, stilu igre i koncepciji koju ima selektor Pešić jasno je i ko su nedodirljivi. To su Jokić, Bogdanović, Micić, Petrušev, Marinković, Milutinov, Jović, Avramović, Gudurić i Dobrić.

KO OTPADA I JEDNA DILEMA

MONDO/Nemanja Stanojčić Nikola Jović izjava

Dakle, kao što smo i naveli 10 igrača je sigurno i praktično postoji samo jedna dilema. Ko otpada sa spiska? Prema načinu na koji je Pešić deliio minutažu i davao šansu izvesno je da u Francuskoj nećemo gledati Ognjena Jaramaza, Aleksu Radanova i Dušana Ristića. Po prikazanom Uroš Plavšić je bio ispred Ristića, igrao je više i deluje da će on da bude treći centar iza dvojice imenjaka - Jokića i Milutinova.

Ko je dilema? Davidovac. On je važan šraf u ekipi "orlova" i problem je što se povredio tokom priprema i nije igrao na pripremnim mečevima protiv Francuske, Australije i Amerike. Po svemu viđenom on ima prednost u odnosu na Pokuševskog i biće u timu ako je zdrav. Stiče se utisak da je jedini način da Aleksej bude u avionu za Lil taj da Dejan nije dovoljno spreman i da ne može da podigne nivo forme do tada. Prilikom prolaska pored medija u miks zoni Dejan je dobacio samo "da ide ka boljem" što svakako deluje optimistično.

"Davidovac nam je neophodan, njegovo ogromno iskustvo, pozicija, polivalentan je igrač, pripada toj generaciji. Videćemo, mora da bude zdrav, preveliki su nam rizici da radimo nešto na sreću. Imamo još nekoliko dana da vidimo kako je. Dobro je radio, zna koncept trenera, zna ekipu, neophodan je, ali mora da bude zdrav", poručio je Svetislav Pešić.

OD KOGA SELEKTOR VIŠE OČEKUJE?

STEFAN STOJANOVIĆ/ MONDO Srbija Japan

Posle meča sa Japanom selektor Pešić je imao nešto dužu konferenciju za medije i pred kraj se dotakao i pojedinaca. Pohvalio je neke igrače, mada je u isto vreme naglasio i da od nekih očekuje mnogo više, prvenstveno je tu spomenuo Marka Gudurića.

"Da vidimo koliko minuta Jović može da dobije, jedno je trening, drugo utakmica, nije to Jokić koji može iskustvom da nadoknadi neki nedostatak, Jović je mlad, povuče ga lopta, hoće sve od jednom, talentovan je i takav igrač nam treba. Raduje me kako igra Petrušev, 'pobio' se sa Hačimurom iz Lejkersa, Vasa je odigrao korektno, ni on dugo nije igrao. Znam da ponekad Micić zna malo da zadrži loptu više, ali to je on, ali da ne davim detaljima, bio je korektan. Ostali su tu. Gudura može bolje", naglasio je Pešić.

undefined
MN Press 

Nastavio je ubrzo sa analizom. "Aleksa je na visokom nivou, Marinković je odigrao svoju rolu, Dobirć takođe. Bogdan nije 10 dana igrao i bio je odličan u napadu i odbrani, čestitao sam mu pred igračima, pokazao je to, spustio se u stav i tako moraju svi da igraju, ne kažem da ostali nisu, već da mogu mnogo bolje u defanzivi. Staro je pravilo da čim se neko 'šlepa' u odbrani, da napad to kažnjava, videli ste to i protiv Japana. Lakše je uigrati se u napadu nego u odbrani i na tome moramo da radimo", završio je Pešić.

Još jedna provera ostala je za Pešića i "orlove" pred put na Olimpijske igre, mada po svemu prikazanom deluje da je konačan spisak poznat. Posebno ako su Jović i Davidovac dovoljno spremni da budu u avionu koji u sredu ujutru kreće za Lil.

(MONDO - Nemanja Stanojčić)

BONUS VIDEO:

MONDO/Nemanja Stanojčić Nikola Jović ušao u igru i dobio aplauze