Slušaj vest

"Velika mi je čast što sam proveo leto sa ovim sjajnim momcima, trenerima i svim ostalim članovima tima. Ne sumnjam da će nas sve obradovati na Olimpijskim igrama i da će se vratiti u Srbiju sa najsjajnijim odličjem!", napisao je Dušan Ristić kada je saznao da je precrtan sa spiska potencijalnih putnika za Olimpijske igre.

Bio je tu na kompletnim pripremama, mada je verovatno znao da su mu pored Nikole Jokića, Nikole Milutinova, Filipa Petruševa i Uroša Plavšića minimalne šanse da se nađe na konačnom spisku igrača koji će nastupati u Lilu. Kada 28. jula u 17:15 Srbija zaigra sa "drim timom" Sjedinjenih Američkih Država biće to prvi put od 2021. godine da nema Dušana Ristića u timu.

Tada se na startu kvalifikacija za Eurobasket on pojavio u jednom od onih FIBA "prozora" u kojima nisu mogli da igraju evroligaški i NBA igrači, pa je tako za 15 minuta na terenu upisao 9 poena, 2 skoka i asistenciju. Od tada do danas neke mečeve, pa i turnire preskakali su svi košarkaši Srbije. Svi osim jednog. Dušan Ristić je uvek bio tu.

ODVEO NAS DO MEDALJE! DA, ON - DUŠAN RISTIĆ!

MN Press Dušan Ristić

Nekadašnji centar Crvene zvezde, a od pre nekoliko dana novi košarkaš francuskog Šalona odigrao je sve mečeve kvalifikacija za Eurobasket, a na nekim ključnim je bio glavni igrač. Nakon te Letonije došla je Belgija i 8 poena i 6 skokova, a u dva meča sa Slovacima je imao isti učinak - 12 poena i 8 skokova. Kada se smanjila Ristićeva uloga u timu došli su i porazi. Protiv Letonije i Belgije jedva da je igrao, a "orlovi" su dva puta poraženi i naši su se u problemu. Ipak, na kraju smo otišli na Eurobasket, a Ristić je bio u sastavu.

Bio je drugi centar tima na pripremnom meču sa Slovenijom pred Eurobasket u Pragu i Berlinu, dao je 9 poena, a onda je na DBB kupu koji smo odigrali kao novu pripremu imao samo pet i po minuta ukupno u mečevima sa Italijom i Nemačkom. Pred sam Eurobasket morale su da se vade fleke iz loše odigranih kvalifikacija za Mundobasket pa smo igrali sa Grcima i Turcima, upisali dve pobede, a on je svoj tim bodrio sa klupe. I tada, kao i sada bio je najveći navijač Srbije.

Na Eurobasketu je bio tu kada je bilo potrebno da uzme svoje minute. Na otvaranju je odmorio startne centre, odigrao 18 minuta sa Holandijom i imao 11 poena i 6 skokova. Protiv Češke je uzeo 13 minuta za 4 poena i 3 skoka, sa Fincima 2 poena za četiri minuta, a onda protiv Izraela i Poljske odigrao ukupno četiri minuta. Sve u svemu, kada je bio potreban selektoru Pešišu odradio je svoj posao, kada je bio 12. igrač nije sedeo nego skako i bodrio svoj tim!

Dušan Ristić (9).jpg
MN Press 

Sa Italijom je bilo šta je bilo u Berlinu, a onda su opet došle kvalifikacije i FIBA prozori. Znamo da smo kasnije uzeli srebro u Manili i jeste on tu doprineo sa 13 poena i 6 skokova protiv Kine, 10 minuta protiv Portorika, i 5 poena i 7 skokova u duelu sa Južnim Sudanom, kao i 4 poena Dominikani u drugoj rundi i minutom i po protiv Litvanije. Ali, da nije bilo njega, ne bi Srbija stigla na Mundobasket, a samim tim kasnije ni na Olimpijske igre koje sada željno iščekujemo. Bio je možda i najbolji igrač tih kvalifikacija za Mundobasket, jedan od retkih koji je odigrao sve mečeve. U pobedi nad Velikom Britanijom je bio najbolji sa dabl-dablom od 15 poena i 11 skokova, protiv Turaka u evroligaškom sastavu je izvukao pobedu sa 16 poena, a kada smo pobedili Grke posle produžetaka opet je bio dvocifren sa 10 poena. Novi meč sa Britanijom mu je "legao" pa je imao 9 poena i 5 skokova! Pred pripreme za ove Olimpijske igre bio je na mečevima protiv Finske i Gruzije u novim FIBA "prozorima", a sada je sve vreme čekao kao 15. ili 16. igrač i radio sve da naš tim bude bolji.

DUŠANE, VELIKI SI!

Dušan Ristić (20).jpg
MN Press 

Odigraće Olimpijske igre reprezentacija Srbije, a čudo bi zaista bilo da ne prođe grupu sa Sjedinjenim Državama, Portorikom i Južnim Sudanom i da ne uđe u borbu za medalje. Kako god da se vrate momci iz Lila, zna se šta ih posle čeka. Mečevi sa Danskom u novembru, Finskom i Gruzijom u februaru kako bi se kvalifikovali na Eurobasket 2025. Tu sigurno neće biti Nikole Jokića, Vase Micića i Bogdana Bogdanovića, a već sada, mesecima ranije možemo da budemo sigurno da će jedan čovek ponovo obući dres nacionalnog tima Srbije. Dušan Ristić.

Ima jednu medalju oko vrata i zaslužio ju je. Ima ogromnu konkurenciju, neka nova lica poput Uroša Plavšića ili Alena Smailagića koja će hteti da uđu u nacionalni tim, ali on sigurno neće odustajati ili negodovati. Kada god ga selektor pozove doći će. Da igra i vadi kestenje iz vatre kad treba kao što je često bio slučaj u kvalifikacijama, kao onomad protiv Turske i Britanije, ili da sedi na klupi i maše peškirom kao u završnicama u Berlinu i Manili. Ili čak da bude tu kako bi trenirao, iako realno zna da su mu minimalne šanse da uđe u 12. Ako se naši košarkaši vrate sa medaljom sa Olimpijskih igara, veliki deo zasluga pripašće i Dušanu Ristiću. Ako se vrate sa medaljom oko vrata iz Lila, opet ćemo ih dočekati ispod čuvenog balkona. A na tom balkonu, ako Bog da, biće i Dušan Ristić. Zaslužio je.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO:

MONDO/Nikola Lalović Trening Srbije Dušan Ristić