Slušaj vest

Košarkaška reprezentacija Srbije u subotu od 21.00 igra poslednji meč grupne faze protiv Južnog Sudana, a nakon tog meča ćemo znati i naš konačan plasman pred žreb koji nas čeka uoči četvrtfinala Olimpijskih igara. Ali, kako sada stvari stoje, već nešto možemo i da naslutimo!

Pravila su sada već jasna: u prvom šeširu će biti dve najbolje prvoplasirane ekipe, u drugom najslabija prvoplasirana i najbolja drugoplasirana, u trećem preostale dve drugoplasirane i u četvrtom dve najbolje trećeplasirane. S obzirom na to da smo doživeli težak poraz o SAD, koje su veliki favorit protiv Portorika u poslednjem meču grupne faze, evidentno je da Srbija "cilja" najbolje drugo mesto do koga ima lepu šansu da dođe.

Od čega će to zavisiti? Ako podrazumevamo da će Srbija dobiti Južni Sudan, a SAD biti bolja od Portorika, bitno je da gledamo meč Nemačke i Francuske koji se igra ovog petka od 21 čas u Lilu. Ako se dogodi da Nemačka dobije Francusku, mi smo tako sigurno najbolja drugoplasirana ekipa bilo kojom pobedom nad Južnim Sudanom. Ako Francuska dobije Nemačku, Srbija mora da nadoknadi koš-razliku (Nemci trenutno na +33, a Srbija na +15). Nijedan od ova dva scenarija ne zvuči nemoguće, štaviše može se reći da smo u dobroj situaciji.

ALEX PLAVEVSKI/EPA Jokara

Sa turnira su za sada ispale Španija i Japan, a Grčka čeka sutrašnji meč Južnog Sudana (-6) da bi znao da li prolazi kao najbolji trećeplasirani uz Brazil. Ako Srbija dobije dva razlike, Južni Sudan je eliminisan.

Ako bi Srbija bila najbolja drugoplasirana ekipa, sigurno bi izbegla Amerikance u četvrtfinalu kao ukupno najbolju ekipu prve faze Olimpijskih igara. Žreb bi joj dodelio jednu od dve drugoplasirane ekipe, a ko će to biti saznaćemo večeras.

To će biti Australija i poraženi iz meča Nemačke i Francuske. Pobednik tog duela potencijalno bi mogao da bude i protivnik Srbije u polufinalu, ako bude imao bolju koš-razliku od Kanade koja je prošla sa +20. Nemačka ima +33, a Francuska +16.

Dakle, prava glavolomka, ali ako budemo igrali kao što znamo, ne treba nikoga da se plašimo.

BONUS VIDEO:

TikTok/inabudhabi Nikola Jokić izgubio dres Srbije