Slušaj vest

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović povući će se posle osvajanja bronze muške reprezentacije, objavio je "Meridijan sport". On je pre izlaska ekipe na balkon Starog dvora u utorak saopštio reprezentativcima i stručnom štabu da više neće predvoditi krovnu organizaciju trofejnog sporta.

Danilović je osam godina predsednik Saveza i iako mu mandat ističe u decembru, on želi da se povuče ranije da bi se izborni proces završio što pre i da bi nasledniku omogućio da donese odluku o novom selektoru pre početka novog ciklusa i kvalifikacija za Eurasket 2025, koje počinju u novembru.

Pod vođstvom Predraga Danilovića (54), nacionalne selekcije osvojile su 27 medalja, muška reprezentacija postala je vicešampion Evrope, sveta i bronzana na Olimpijskim igrama, a košarkašice su postale prvakinje Starog konitenta 2021, pod vođstvom Marine Maljković.

Juniorske selekcije su osvojile evropska zlata 2017, 2018. i 2023. godine, a basketaši su uspostavili svetsku i evropsku dominaciju, tokom koje su osvojili bronzu na Igrama u Tokiju i nažalost u Parizu nisu ušli u završnu borbu za medalje.

MN Press Predrag Danilović

Jedan od najboljih srpskih i evropskih košarkaša u istoriji za sobom ima funkcionersku karijeru dužu od dve decenije, a započetu još 2000. godine. Bio je legendarni as šampion Evrope sa Partizanom, Virtusom, bio je i prvak kontinenta i prvak sveta sa Jugoslavijom, a od jeseni 2000. bio je potpredsednik, a zatim i predsednik Partizana u šampionskom periodu od praktično decenije i po. Potom je preuzeo srpsku "kuću košarke", 2020. godine je reizabran i po svemu sudeći odlučio je da čelnu poziciju prepusti nasledniku na startu novog olimpijskog ciklusa "Los Anđeles 2028".

Meridian sport/Mondo