Slušaj vest

Novak Đoković od najranijeg detinjstva pred sebe je zacrtao cilj da postane teniski as i tome i podredio sve, kao i njegova porodica koja je trpela ogromnu žrtvu da bi Nole uspeo. I uspeo je u doslovno svemu čega se dohvatio, zaključno sa olimpijskim zlatom, burno proslavljenim na balkonu Starog dvora.

Njegov otac Srđan Đoković govorio je o tome i emotivno se prisećao Novakovih početaka, koji su bili veoma teški. "Bila je teška i rizična odluka koju smo doneli supruga i ja, niko nije mogao da garantuje da će nam se sve vratiti. Verovali smo u njega, u njegove igračke i ljudske kvalitete, kao i svi roditelji. Najveći problem u svetu tenisa jeste nerealnost roditelja. Oni na taj način upropašćavaju decu, porodicu i u većini slučajeva to se završi strašno loše. Neće da čuju istinu koju im govore stručnjaci ovde i u svetu. Ja sam se dijametralno suprotno ponašao. Znao sam da je tenis skup sport, nepoznanica za nas, nisam stručnjak da procenim njegov kvalitet. Kad je imao osam godina, Jelena Genčić, koja mu je mnogo dala u životu, rekla je da je uz Moniku Seleš on najveći talenat kojeg je ikad videla. To je bilo ohrabrujuće za nas, ali nije odagnalo sumnje. Kako su godine prolazile, nismo čuli drugačije mišljenje ni od drugih stručnjaka", rekao je Đoković u intervjuu za "Kurir".

Uz tenis, Novak je pohađao Osnovnu školu "Bora Stanković" na Banjici, u delu grada u kojem je odrastao. Paralelno sa osnovnom školom, uporedo je pohađao i tenisku akademiju Nikole Pilića, hrvatske i jugoslovenske teniske legende. Od njega je učio tenis u Nemačkoj, a samo četiri godine kasnije ušao je među profesionalce. U takvim okolnostima, nije bilo uslova da redovno pohađa srednju školu, iako je bio upisao Sportsku gimnaziju, ali je iz nje morao da bude ispisan posle sukoba o kojem je govorila njegova majka Dijana Đoković.

"Nisu imali razumevanja da on ne može da sedi u školskoj klupi. Morala sam na disciplinsku komisiju da idem, da obrazlažem gde je sve moj sin bio. Naravno da su me i oni ocrnili i na kraju je izbačen, odnosno ispisan iz te Sportske gimnazije. Rekla sam im da nikome ne kažu da su “s” od Sportske gimnazije. Trebalo je da mu daju podršku, da mu daju gradivo koje će on da savlada – rekla je Novakova majka u podkastu "Sportlajt".

MN Press Novak Đoković

Dijana Đoković potiče iz vojne porodice. Tako odgajana, i ona je zahtevala od Novaka da uredno završi sve što je neophodno od obrazovanja i uticala na njegovu znatiželju i konstantnu želju za učenjem. Uostalom, poznato je da Nova tečno govori engleski, italijanski, francuski, španski, slušali smo i njegove intervjue na francuskom, a oduševio je početkom godine je milione Kineza kada je govorio na njihovom jeziku.

Ni tokom igračke karijere Novak ne gasi svoju žeđ za učenjem, pa još ima plan da upiše fakultet. "Ne znam da li sledeće ili za pet godina, ali svakako bih voleo da posedujem univerzitetsku diplomu. Tužan sam što to nisam uspeo kao mlad čovek, iako sam izuzetno zahvalan na svemu što imam i što sam postigao... To je kuća znanja, a ja sam veoma znatiželjan. Najviše me interesuju teme zdravlja, gde je polje široko. Voleo bih da izučavam i antičke civilizacije i arheologiju. U ovom periodu životu pokušavam da shvatim šta me najviše interesuje. U modernom dobu dosta toga možete da odradite onlajn, što je u mom slučaju možda najbolji metod, jer sam i teniser i roditelj".

Bonus video: Novak Đoković na prijemu u Starom dvoru

MONDO/Nemanja Stanojčić Novak na prijemu