Slušaj vest

Proslavljeni trener Željko Obradović u dva navrata vodio je reprezentaciju, prvi put od 1996. do 2000. bio je na čelu SR Jugoslavije, dok je drugi put na čelu struke bio tokom 2004. i 2005. godine. Nedavno se u razgovoru na Partizan televiziji ponovo dotakao selektorske funkcije.

Obradović je oduvek imao želju da se vrati u redove Partizana, to je i učinio 2021. Revnosno sledi svoje odluke, pa se čini da će reč koju je dao pre skoro 20 godina održati - neće se ponovo naći na klupi Orlova. 

Najtrofejniji evropski trener Željko Obradović je bio jasan kad je u pitanju novi angažman. "Mislim da je nemoguće da se vratim na klupu reprezentacije Srbije, tu knjigu smo zatvorili još 2005. U košarkaškom savezu Srbije ima ljudi kojima sam blizak, posebno predsednik Saša Danilović", rekao je Obradović i nastavio: "Danilović je jedan od mojih bivših učenika i kad god se pojavi prilika u reprezentaciji on me uvek pozove. Ipak, moj odgovor je uvek isti, zna šta ću mu reći. S druge strane, uvek sam spreman da svojim idejama pomognem reprezentaciji Srbije", taključio je Obradović.

Kao selektor nacionalnog tima Željko Obradović osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, zlato na Evropskom prvenstvu 1997, zlato na Mundobasketu 1998. godine, kao i bronzu na Evropskom prvenstvu 1999. godine. Takođe, Obradović je bio pomoćni trener u reprezentaciji 1995. godine kada je Jugoslavija osvojila Evropsko prvenstvo, prvo veliko takmičenje nakon sankcija. Imao je uspeha i kao igrač, pošto je na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu osvojio srebro, a dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu zlato.

Ipak, asocijacije na karijeru Željka Obradovića uglavnom su vezane za klupsku košarku. Tokom prethodnih nekoliko decenija izgradio je status najtrofejnijeg evropskog trenera, sa čak devet trofeja u Evroligi. Do najbitnijeg trofeja na kontinentu vodio je ekipe Partizana, Huventusa, Reala, Panatinaikosa (pet puta) i Fenerbahčea.

BONUS VIDEO: 

MONDO/Nemanja Stanojčić Željko Obradovic izjava pred Valensiju