Slušaj vest

Nensi Liberman, bivša košarkašica, iza sebe ima zanimljivu sportsku karijeru. Košarkom je počela da se bavi tokom osnovne škole, najčešće u timovima sa dečacima što ju je kasnije ojačalo i spremilo da uzbudljivu karijeru. Tokom 80-ih igrala je profesionalno u muškoj ligi. Razgovor sa komesarom NBA lige Dejvidom Sternom dovoljno govori o kakvoj je košarkašici reč.

Liberman je gostovala u američkom podkastu u kojem je opisala tok svoje karijere, ali je akcenat stavila na poziv koji, svakako, nije očekivala. Dejvid Sterntadašnji komesar NBA lige poželeo je da upozna najbolju žensku košarkašicu. "Imala sam 26 godina, bila je 1984. i dobila sam poziv od Dejvida Sterna. Rekao je da bi voleo da dođem u Njujork i da želi da me upozna", započela je Libermanova i nastavila: "Došla sam u NBA štab, Dejvid je zatvorio vrata, a ja sam upitala zbog čega to radi? Rekao je da kada bi neko čuo o čemu pričamo, da bi dobio otkaz. Sedela sam dva sata sa njim, pričali smo o tome kako želi da pokrene žensku NBA ligu", ispričala je košarkašica.

"Koliko je taj čovek verovao u žene, odnosno u uspeh ženskog sporta. Rekao je da je njegova jedina briga da li ću ja igrati u toj ligi. Rekla sam da hoću i da ne brine", rekao je Liberman. Tako je i bilo - od razgovora sa Sternom i pokretanja ženske lige prošlo je nešto više od deset godina, ali je Amerikanka bila spremna da i sa 39 godina potpiše profesionalni ugovor. Nosila je dres Finiks Merkjurijema.

Sport nije za devojčice! Ili ipak...

JOHN G. MABANGLO/EPA, MATT CAMPBELL/EPA nancy lieberman

NensiLiberman je rođena u Bruklinu, gde je provela detinjstvo, a potom se sa roditeljima preselila u Kvins. Vuče jevrejske korene, mada je ona kasnije prihvatila katoličanstvo. Ipak, to je nije sprečilo da postane deo jevrejske sportske kuće slavnih u Sent Luisu. Još od malena pokazivala je ambicije ka sportu, svestranost ju je odvela put fudbala, bejzbola i softbola, ali je ljubav prema košarci odnela prevagu. Njena majka nije krila nezadovoljstvo zbog opčinjenosti ćerke prema sportu do te mere da joj je jednom prilikom i izbušila loptu dok je u sobi vežbala driblinge, ali je Libermanova nastavila da sledi svoje snove. Nagrada je vrlo brzo stigla...

Košarku je prvenstveno igrala u timu sa muškarcima, sve do druge godine srednje škole - baš tada, bila je primećena i pozvana u reprezentaciju SAD. Te 1975. bila je uvrštena u 12 najboljih košarkašica Amerike, a već godinu dana kasnije reprezentacija je uzela zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu. Od tog trenutka nastavila je da niže uspehe, sa srednjoškolskim timom, a koju godinu kasnije i tokom fakultetskih dana - nosila je dres Univerziteta u Virdžiniji. Profesionalnu karijeru je započela u Dalas Dajmontsima, već 1981. timu je pomogla da dođe do trofeja, a sebi je obezbedila titulu "rukija godine", pošto je prosečno beležila 26,3 poena po meču.

Igrala i sa muškarcima!

nancy lieberman (6).jpg
CJ GUNTHER/EPA 

Nastavila je da niže neverovatne rezultate, što je bilo prepoznato i u muškom sportu, te je tako 1986. potpisala ugovor sa SpringfildFejmom u jednoj profesionalnoj muškoj košarkaškoj ligi SAD. Već naredne sezone je promenila tim, ali je ostala u okviru iste lige. Zadužila je dres Long Ajlend Netsa, a potom je bila i deo tima Vašington Generalsa koji su se često nadmetali sa Harlem Globetrotsa gde je upoznala i svog budućeg muža Tima Klajna.

Osim igre sa jačim polom, Liberman je ostvarila još jedan izuzetan podvig - sa 39 godina potpisala je ugovor sa Finiks Merkjurijem i postala je najstarija košarkašica u ženskoj NBA ligi. A, 24. jula 2008, sa 50 godina potpisala je i sedmodnevni ugovor sa Detroitom i na taj način je oborila svoj prethodni rekord najstarije igračice. Liberman je izabrana u Kuću slavnih košarkaša kao igračica 1996, a 1999. u Žensku košarkašku kuću slavnih.