Slušaj vest

Srpski košarkaš Boban Marjanović dogovorio je saradnju sa turskim velikanom Fenerbahčeom i u narednoj sezoni nosiće dres tima iz Istanbula, u kojem treba da bude jedan od bitnijih igrača. To ujedno znači i kraj devet godina duge NBA karijere, a nema sumnje da će košarkaš iz Boljevca nedostajati Amerikancima.

Tokom prethodnih devet godina, od kako je iz Crvene zvezde otišao u SAD, Boban je pokazivao košarkaški talenat, postao najbolji prijatelj pojedinih NBA igrača, bio pravi šoumen na terenu, ostvario uloge u Holivudu i važio za miljenika navijača timova za koje igra i njihovih rivala.

I ne samo to - Boban Marjanović je stigao do nekih brojki koje ga stavljaju među najbolje svih vremena kada je reč o najboljoj košarkaškoj ligi na planeti. Primera radi, Boban Marjanović NBA karijeru završava sa boljim "PER" učinkom od Stefa Karija! "PER" je metoda kojom se sabiraju učinci u različitim kategorijama, a primera radi, Nikola Jokić je najbolji u istoriji. Iza njega su Majkl Džordan i Lebron Džejms, a ne toliko daleko i Boban Marjanović kojeg samo mali broj odigranih minuta sprečava da češće bude pominjan kada su ovakve statistike u centru pažnje.

Još jedan od parametara koji Amerikanci koriste je i "win shares", odnosno učinak pojedinca na ukupan broj pobeda njegovog tima. U toj kategoriji se Boban Marjanović takođe veoma dobro kotira, pošto je iza sebe ostao čak i Kevina Durenta, jednog od najboljih igrača u ovoj generaciji.

Kao što smo već rekli, Bobana Marjanovića samo je minutaža sprečavala da bude bolje plasiran na listama koje gledaju ukupan učinak, ali je zato veoma dobar na kojima gde se traži prosek. Najbolji primer za to su postignutih poeni na 36 minuta, gde je skoro pa isti kao legendarni Vilt Čemberlen, jedan od najboljih igrača u istoriji košarke i najmoćniji centar svog doba. Takođe, po ostvarenim skokovima na 36 minuta Boban je u egalu sa Denisom Rodmanom, slavnim članom Čikago Bulsa i mašinom za skokove iz devedesetih.

Kada se sve uzme u obzir, Bobanov uticaj na američku košarku biće ogroman. Posebno kada znamo koliko je voljen bio u svim halama koje je posetio tokom devet sezona. U dresu San Antonija, Detroita, Klipersa, Filadelfije, Dalasa i Hjustona odigrao je 331 meč u ligaškom delu sezone i još 31 u plej-ofu.

Bonus video:

instagram/cecaraznatovic Boban Marjanović