Slušaj vest

Već danima vest o trejdu beka PartizanaDvejna Vašingtona potres košarkašku javnost, ali kako iz Amerike javljaju - dogovor je postignut. Sada još ostaju pitanja: Kako je došlo do čudne saradnje? Šta to znači za Partizan? Koliko dugo će biti odsutan bek crno-belih? Da li će i Valjak profitirati od ove razmene? Izvesno je da će Vašington propustiti prvi susret u Evroligi 3. oktobra protiv Baskonije. 

Veliki trejd u NBA ligi podrazumevao je razmenu između Njujorka i Minesote, a potom i Šarlota koji je pojavljuje kao treća strana. Dakle, Njujrok dobija Karla-Entonija Taunsa od Minesote i draft prava na Džejmsa Nađija od Šarlota, Minesota dobija Džulijusa Rendla, Dontea Divinćenca, Kejtu Bejtsa-Diopa i zaštićenog pika iz top 13 sa narednog NBA drafta od Njujorka, dok Šarlot dobija  pikove sa naredna dva drafta, Dekuona Džefrinsa, Čarlija Braunsa i Dvejna Vašingtona od Njujorka kao i 7.200.000 dolara. Ova komplikovana razmena nastala je kako bi se ispoštovao finansijski bilans u NBA ligi. 

A ŠTA ĆE TU BEK PARTIZANA?

Dvejn Vašington odlazi u NBA
MN Press 

Zabuna nastaje kod pitanja odakle Vašington u ovoj kombinaciji? Amerikanac je bio slobodan igrač kad je došao u Partizan, ali su se iz Njujorka pozvali na mogućnost da vrate starog igrača sa kojim su već imali ugovor. U ovom slučaju, bila je potrebna i saglasnost kluba iz Humske, a kako stvari stoje  - Valjak je pristao. Dakle, crno-beli u ovoj situaciji raskidaju ugovor sa Vašingtonom, a Njujork potpisuje i potom igrača prosleđuje Šarlotu. Zatim je zadatak trenutnog kluba Vase Micića da otpusti Partizanovog igrača, odnosno, da ga stavi na listu sa koje bi neki drugi NBA klub mogao da ga kupi. U ovakvoj situaciji ostaje još samo garant da nijedan drugi tim neće poželeti da potpiše beka crno-belih. 

Prema svemu sudeći ovaj komplikovani trejd odvojiće Vašingtona od terena na nekoliko dana, dok se papirološke začkoljice ne završe. Odnosno, dok Vašington ne dobije otkaz iz Šarlota i ponovo potpiše ugovor sa Partizanom. Sve u svemu, taj proces ne bi trebalo da traje više od nedelju dana. Iz Humske su dugo razmišljali da li vredi pristati na ovu saradnju, s obzirom na to da će važan igrač crno-belih zasigurno propustiti meč sa Baskonijom jer u tom trenutku na papiru neće biti deo tima. Ipak, pored ova tri NBA kluba profitiraće i Partizan, prema informacijama na konto crno-belih biće uplaćeno 1.000.000 dolara, što će biti dobra finansijska injekcija za Valjak. Takođe, potpisivanjem ugovora i Vašington bi trebalo da dobije zadovoljavajući iznos na svoj račun. 

BONUS VIDEO: 

MONDO/Nikola Lalović Dvejn Vašington