Slušaj vest

Letonski košarkaš Davis Bertans napustio je NBA ligu ovog leta posle osam sezona, ali se nije vratio u Partizan kako su se nadali navijači crno-belih, nego je otišao u Dubai. Novoformirani klub privukao ga je interesantnim projektom, a Bertans još traži formu jer na startu sezone ne deluje sjajno. 

U pobedi nad Crvenom zvezdom u prvom kolu postigao je šest poena za deset minuta, potom je preskočio drugo kolo sa Cedevita Olimpijom zbog povrede, a u porazu protiv Mege ubacio je samo jednu trojku iz čak osam pokušaja. "Gledam ovu ekipu... Setim se odmah kada smo bili u Partizanu, mladi i igrali svih 40 minuta na 150 odsto. Zato i jeste bilo vrlo teško protiv Mege", ispričao je Bertans posle meča u Dubaiju za "Mozzart Sport".

Zašto onda nije došao u Partizan? "Dubai je veliki projekat za budućnost. Za Dubai je san da igra Evroligu tokom naredne dve-tri godine. Želeo sam da budem tu već u prvoj godini, da zauvek ostane zapisano da je Davis Bertans bio prva ’osmica’ Dubaija. Još sam dobio i ugovor na tri godine, što mi je bilo vrlo važno za porodicu, da ne treba da se selim svake godine", naglasio je.

MN Press Davis Bertans

"Nisam dobio predlog da idem u Partizan. Možda je bila šansa da idem na jednu sezonu, ali to nije bilo za mene, želeo sam da duže vremena provedem u istom gradu. U NBA ligi sam bio trejdovan četiri puta za dve godine, to je vrlo teško za porodicu. Sada mi je drago da smo svi na jednom mestu, da igram... U Evroligi svaka ekipa ima 15 igrača, toliko je kvaliteta. Jedan Dobrić je protiv nas odigrao samo sedam minuta. Meni je vrlo važno da igram u kontinuitetu do kraja karijere".

Prema Bertansovim rečima, njemu je jako važno da igra jer je narednog leta Eurobasket u Letoniji, gde želi da bude maksimalno spreman, a u Dubaiju će imati "laganu" sezonu sa obavezama u tek jednom takmičenju. Ipak, želi da bude deo projekta "Dubai u Evroligi" koji veruje da će se ostvariti, ali ne zna kada. Tu je da pomogne da se to desi.

Podsetimo, Bertans je karijeru počeo u Letoniji, potom je kao tinejdžer stigao u Olimpiju, da bi dolaskom u Partizan 2012. godine "eksplodirao". Posle dve i po sezone otišao je u Baskoniju, da bi u NBA nastupao za San Antonio, Vašington, Dalas, Oklahomu i Šarlot. Zaradio je oko 80 miliona dolara od ugovora u NBA, a mnogi smatraju da je u Dubai otišao i zbog toga što je dobio i posebnu klauzulu za povratak u SAD.

BONUS VIDEO:

Mondo/Tijana Jevtić Željko Obradović pred KK Partizan - Baskonija

(Mozzart Sport/MONDO/Milutin Vujičić)