Saša Đorđević imao je priliku da trenira Nikolu Jokića u reprezentaciji Srbije i prvi put je baš kod njega, tokom Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, viđeno da je njegov "plafon" zaista visoko. Osam godina kasnije, Nikola Jokić je najbolji košarkaš na svetu koji četvrtu MVP nagradu neće osvojiti samo zato što bi "NBA liga bila dosadna zbog njegove dominacije".

Da li je Đorđević mogao da nasluti tokom igara u Riju, gde smo osvojili srebro, da Jokić može da postane ono što je danas? I sam priznaje da nije: "Apsolutno ne na ovom nivou. Ljudi, način Jokićeve igre je perfektan za naš stil igre. Nesebičnost. Oko njega su svi bolji, lopta ide, koncentrisan je na treninzima, nestvarno je šta je uradio u poslednje tri godine. Niko to nije mogao da očekuje i to je sve njegova zasluga. Istorijske brojke, ma fantazija kako igra, pa tu je kredibilitet koji je dobio, priznanja između redova - i od protivnika - to je nestvarno. To je najbolji igrač planete. Ne znam ko će posle njega ovako da dominira", ispričao je Saša Đorđević u "X&O's CHAT" podkastu kod Edina Avdića.

Na pitanje da li je za njega nemoguće bilo da Srbin bude najbolji na planeti, Đorđević odgovara da smo imali bazu da se to desi i da je bilo samo pitanje trenutka: "Ne smemo da zaboravimo nasleđe koji su ostavile generacije pre nas, bilo je tu dosta igrača i funkcionera koji su dominirali. Recimo Radivoj Korać i još dosta njih. Bilo je vrhunskih i dominantnih. To što smo se približili SAD, da je oko 130 igrača stranaca u NBA, to pre nije bilo moguće. Sad uspevamo čak i da ih prestignemo u nekim stvarima. To je uradio Adetokunbo, pa braća Gasol, pa Luka Dončić...", naglašava bivši selektor Srbije.

saša đorđević, nikola jokić
Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

Prisećajući se braće Gasol, sa kojom je igrao u Barseloni kada su bili "klinci", Đorđević se setio da je u to vreme sa njim igrao i Huan Karlos Navaro. Terao ga je da batali cigarete, ali i da ne šutira "La Bombu", pošto mu se u tom trenutku činilo da mora da "ukalupi" Navara u ono što je do tada viđao na parketima.

"Učio sam ga da ne šutira onu njegovu "La Bombu", učio sam ga mesec i po dana, zamisli da sam bio trener i da sam insistirao na tome. Upropastio bih najveću snagu španske košarke, upropastio bih tu individualnost", kazao je Đorđević i to uporedio sa talentom Nikole Jokića: "Nema potrebe da ga limitiraš i kalupiš kao što bi neke igrače. To što ima jedinstveno, to je doveo do top nivoa".

Nažalost, srebro iz Rija bila je jedina medalja koju su Đorđević i Jokić zajedno osvojili, dok je dodao da je po njegovom iskustvu Miloš Teodosić bio najvažniji igrač svoje generacije koga je trenirao u reprezentaciji.

BONUS VIDEO:

Instagram/HouseOfHighlights Nikola Jokić pred početak nove NBA sezone