Slušaj vest

Nikola Vučević je nedavno dobio državljanstvo SAD, a sada bi zbog toga mogao da izgubi državljanstvo zemlje u kojoj je rođen. Crnogorski zakon ne dozvoljava dvojno državljanstvo, pa će igrač Čikaga zbog toga biti proveren.

Najpre je Služba za državljanstva i imigraciju SAD objavila: "Radosna ceremonija naturalizacije postala je još posebnija pošto je igrač Čikago Bulsa Nikola Vučević položio zakletvu i postao novi državljanin SAD. Dobro došao u američku porodicu", napisali su na društvenoj mreži iks.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, odgovarajući na pitanje da li će Vučeviću oduzeti državljanstvo, kazali su da će protiv svih za koje se utvrdi da pored crnogorskog poseduju i državljanstvo druge države pokrenuti postupak njegovog gubitka po sili zakona.

“MUP će za sva lica za koja se utvrdi da su dobrovoljno stekla, pored crnogorskog državljanstva i državljanstvo druge države nakon 3. juna 2006. godine, shodno članu 24 stav 4 Zakona o crnogorskom državljanstvu, po službenoj dužnosti pokrenuti postupak gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona”, stoji u odgovoru koji je MUP poslao Vijestima.

Ministarstvo je citiralo odredbu člana 24 stav 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu, kojom je propisano da "punoletni crnogorski državljanin koji ima i državljanstvo druge države po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države", osim u slučaju da je to drugo državljanstvo stečeno međunarodnim ugovorima i sporazumima.

Propisi u Crnoj Gori kažu da se državljanstvo te zemlje automatski gubi istog dana kad je stečeno novo. Izuzetak su jedino oni koji su pre 6. juna 2006. steklu dva državljanstva.

Na pitanje da li je objava i fotografija na društvenim mrežama dovoljan dokaz da Vučević ostane bez pasoša iz Šaranovićevog resora su kazali da će nakon izvršenih provera informacije da je košarkaš pored crnogorskog stekao "državljanstvo druge države i prikupljenih činjenica, odnosno dokaza (uverenje o državljanstvu druge države, rešenje o sticanju tog državljanstva i izvod iz matične knjige rođenih sa konstatacijom i datumom sticanja drugog državljanstva), preduzeti dalje radnje u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o crnogorskom državljanstvu".

Da bi Nikola Vučević ostao reprezentativac Crne Gore potrebno mu je državljanstvo te zemlje. Međutim, igrač Čikaga još uvek nije odgovorio na pitanja Vijesti kakav je njegov stav o ovoj situaciji.

(Vijesti/MONDO/T.J.)

BONUS VIDEO: 

Instagram/HouseOfHighlights Nikola Jokić pred početak nove NBA sezone