Predsednici Evrolige i ABA lige Đordi Bertomeu i Radovan Lorbek u utorak su zajedničkim saopštenjem rešili dilemu i saopštili da će učesnici Evrolige u sezoni 2013/14. iz ABA lige biti prvoplasirani tim iz ligaškog dela i šampion takmičenja, dok će u kvalifikacijama učestvovati poraženi polufinalista završnog turnira sa boljim skorom u ligi, što važi samo za ovu sezonu.

Najveće šanse da izbori direktan plasman u Evroligu ima lider na tabeli ABA lige, Igokea, ali ekipa iz Aleksandrovca ima problem jer ne ispunjava uslove za "B" licencu pošto igra u dvorani u Laktašima koja prima 3.000 mesta, odnosno 2.000 manje nego što zahteva Evroliga.

Sporazumom Evrolige i ABA lige je, međutim, ostavljena mogućnost, da klubovi koji trenutno ne ispunjavaju sve uslove mogu da igraju u drugom gradu ili drugoj dvorani.

Zvaničan stav Igokee o tome gde će igrati Evroligu ukoliko izbori plasman u ovo takmičenje trebao bi da bude poznat u sredu, posle sednice upravnog odbora, ali iz izjave predsednika Igokee Borisa Spasojevića stiče se utisak da klub iz Aleksandrovca ne odustaje od igranja u svojoj hali.

" Igokea ove godine puni 40 godina postojanja i mogu da kažem u svoje ime da neće ispustiti Evroligu. To je san svih naših igrača. Ne znam gde ćemo biti domaćin ako ovo bude uslov, ali i dalje se nadam da ćemo sa čelnicima ABA lige, a oni sa Evroligom, dogovoriti da našu dvoranu u Laktašima rekonstruišemo i da ona ima tih 5.000 mesta", rekao je Spasojević u izjavi za banjalučku Alternativnu televiziju.

Opširno o ovoj temi u utorak je prilikom gostovanja u redakciji MONDA govorio generalni menadžer ABA lige Roman Lisac.

(MONDO, foto: ABA liga)