Nekadašnji trener Partizana Vladimir Vlade Jovanović u nedelju je postao novi trener Igokee, a u ponedeljak ujutro usledio je prvi trening i upoznavanje sa ekipom koju će voditi do kraja sezone.

Trening u Laktašima bio je uglavnom kondicioni, pod palicom njegovog pomoćnika Vladana Radonjića, pa Jovanović nije imao priliku da u potpunosti "oseti ekipu", ali srpski strateg ističe da pravo upoznavanje tek sledi u narednim danima.

"Zadovoljan sam što sam napravio dogovor sa ljudima iz Igokee. Klub kao klub mi je jako dobro poznat, s obzirom da sam dugi niz godina radio u 'bratskom' klubu iz Srbije – Partizanu. Dobro smo sarađivali, igrali protiv njih i imamo više nego dobre odnose. Ovo je klub koji je u prethodnom periodu pokazao da je napredovao, postao je 'stabilan' učesnik ABA lige i prošle sezone napravio je iskorak koji je bio veliko iznenađenje", istakao je Vlade Jovanović i dodao:

"Odradili smo trening koji je bio više kondicione prirode, tako da pravo upoznavanje tek sledi, pre svega na terenu, tokom treninga i na prvoj predstojećoj utakmicii".

Novi trener Aleksandrovčana kreće praktično od nule, s obzirom da nikoga od košarkaša Igokee nije imao priliku da trenira ranije. Vodiće najstariju ekipu u ABA ligi, sa prosekom od 29,19 godina.

"Nisam nikoga od ovih igrača trenirao, što je prosto neverovatno jer je dosta njih prošlo kroz Partizan. Nisam radio sa ovako iskusnim igračima", rekao je Jovanović i konstatovao da godine tima pored prednosti imaju i mane.

"Igrači imaju mnogo iskustva u svojim nogama i trofeja, ali ima i nekih mana koje donose te godine. Oni su svesni toga".

Igokea je prošle godine napravila veliko iznenađenje završivši regularni deo ABA lige na prvom mestu tabele, a plasman na završni turnir je cilj koji Aleksandrovčani žele da ostvare i ove sezone.

Jovanović je svestan da je doveden da poboljša igru i donese dobre rezultate u preostalih devet kola, ali upozorava da neće imati lak posao.

"S obzirom da je sezona u ABA ligi debelo odmakla, sada kada se smanjuje broj utakmica do kraja, smanjuje se i prostor za manevar i pravo na greške. Bez obzira koliko promena trenera može da bude pozitivna stvar, ona može da bude i veoma delikatna. Neke stvari su možda zaslužile da se menjaju iz korena, ali ne smeju zbog toga što se utakmice ređaju u veoma kratkom periodu. Moj posao i posao mojih saradnika i ljudi u klubu će biti delikatan, moramo da pokušamo da na jedan, pre svega efikasan način, trgnemo ekipu iz letargije i da pokušamo da je vratimo na pravi kolosek. U prvom trenutku to može da bude jako dobro, ali nema garanta. Nisam učestvovao u selektiranju ekipe i nisam siguran kako će igrači da reaguju na mene, a kako ja na njih", oprezan je Jovanović.

On je istakao da će, ukoliko ostvari cilj, Igokea napraviti podvig, ali je rekao da ne želi da daje obećanja.

"Igračima sam rekao da idemo na sve što je dostižno, pa tako i na Fajnal for, koji ako se 'uhvati' biče stvarno sportski podvig. Ne umanjujem uspeh od prošle sezone kada je Igokea igrala u kontinuitetu dobro. Ove sezone su napravljeni propusti koji mogu da se isprave, ali ne možete da dajete garant ničemu. Bitno je da se igrači trgnu, da odreaguju na promenu trnera, da ekipa izgleda bolje, a sve ostalo da bude posledica toga. Ako nam se ukaže prilika za bilo koji cilj, bitno je da je ne propustimo... Što se tiče obećanja, nikad nisam ništa obećavao osim rada i ostaću dosledan tome".

Najveći konkurenti Igokei u borbi za Fajnal for su Cibona i Budućnost, ekipe koje do kraja sezone imaju znatno teži raspored od šampiona BiH, ali Jovanović je upozorio da to ne mora ništa ne znači, posebno zbog činjenice da Budućnost može svakoga da dobije na svom terenu.

"Slažem se da imamo bolji raspored od direkntih konkurenata, međutim, ne možemo da ulazimo u analizu ostalih protivnika, moramo da gledamo u naše dvorište. Dve pobede zaostatka su mnogo, a jedan od razloga što sam malo zabrinut je taj što gostujemo u Podgorici. Oni imaju Zvezdu, Partizan..., ali Podgorica je jako teško gostovanje. Znam kako to izgleda ne samo na parketu nego i na tribinama i tu može da se desi bukvalno svašta.  Imamo sigurno bolji raspored, ali mislim da su oni u daleko povoljnijoj poziciji u odnosu na sve ostale, što nam nije alibi", ocenio je Jovanović.

Novi trener Igokee nije želeo da se bavi kalkulacijama...

"Meni fali jedna pobeda da se dobro osećam, a onda ćemo da vidimo za sledeću. Tako bih voleo da ekipa razmišlja. Bitno je da pobedimo prvu sledeću utakmicu... Čim počnete da se igrate velikim brojevima, obično budete kažnjeni. Zato nam je svaka sledeća utakmica najvažnija. Bez obzira na ime protivnika voleo bih da izgledamo motivisano i da znamo zbog čega i za koga igramo, sve ostalo je posledica. To sve dolazi iz treninga i nadam se da ćemo da reagujemo pozitivno na ovo, jer svaka promena trenera donosi dobre i loše stvari".

Kada je reč o igračkom kadru Jovanović nema mnogo mogućnosti za promene, jer Igokea do kraja regularnog dela sezone ima pravo da dovede još samo jednog igrača, ali ni to pravo, rekao je Jovanović, neće da iskoristi ukoliko ne bude bilo potrebe.

"Razgovali smo o tome i u dogovoru sa ljudima koji vode klub dobro ćemo razmisliti. U ovom trenutku nisam razmišljao o bilo kakvim pojačanjima. Hoću da pokušam nešto s ovom ekipom, jer svaka izmena donosi traume i igraču kog menjate i igraču koji je došao. Promena bi sada mogla da dođe samo ako bismo doveli igrača koji je već igrao ovde, pa bi mogao brzo da se uklopi.  Ja pre svega želim da dam šansu ljudima koji su ovde i koji su je zaslužili. Želim da popravimo utisak koji su ostavili u poslednje vreme u ABA ligi".

Debi na klupi Igokee Jovanović će imati u subotu u Laktašima protiv Krke, a zanimljivo je da će to biti okršaj dva bivša pomoćnika Duška Vujoševića - Jovanovića na jednoj i Aleksandra Džikića na drugoj strani.

(G. Arbutina, MONDO)