Ako volite košarku, a još se niste uključili u finale NBA plej-ofa, vreme je da to učinite već od četvrte utakmice, u noći između četvrtka i petka (3.00), jer tada već može da se "prelomi" pitanje novog šampiona!

Klivlend Kavalirsi posle pobede rezultatom 96:91 (24:20, 20:17, 28:18, 24:36) vode u seriji sa 2:1 i ako budu još jednom slavili pred svojim navijačima, imaće tri "meč lopte" za prvu titulu u istoriji franšize.

Golden Stejt Voriorsi u regularnom delu sezone su ostvarili jedan od 10 najboljih skorova svih vremena, ali sada samo što nisu leđima dotakli zid.

"Ratnici" su u trećem meču dugo delovali beznadežno, krajem treće četvrtine gubili su čak sa 20 poena razlike (68:48), a onda je trener Stiv Ker pružio šansu nekadašnjem Ol star krilnom centru Dejvidu Liju, koji je sa probuđenim Stefom Karijem bio najzaslužniji što je Golden Stejt tri minuta pre kraja prišao na samo 81:80.

Međutim, tada je u junaka izrastao australijski bek Metju Delavedova (druga sezona u NBA, ima platu od oko 800.000 dolara), postigavši koš u padu, uz faul Karija i dodatno slobodno bacanje. Lebron Džejms na to se nadovezao trojkom za 87:80 i gosti, uprkos seriji Karijevih trojki iz svih pozicija, jednostavno nisu imali vremena za preokret.

VideoKlivlend - Golden Stejt, treća utakmica
Slično mečevima u Ouklendu, Džejms je proveo na klupi samo dva minuta i zabeležio 40 poena, 12 skokova, osam asistencija i četiri ukradene lopte.

Sa ukupno 123 poena u prve tri utakmice finala (prosek 41) postavio je novi rekord NBA lige, nadmašivši za jedan poen učinak Rika Berija iz 1967!

Delavedova, koji se u ovom plej-ofu proslavio pre svega odbranom na poziciji "jedan", kao i požrtvovanim bacanjima za loptom, bio je drugi strelac Kavsa sa 20 poena, uz pet skokova i četiri asistencije.

Stef Kari je posle svega tri poena na poluvremenu, umalo oborio rekord finala u broju ubačenih trojki (Rej Alen je 2010. u meču LA Lejkers - Boston ubacio osam)! Van linije 7,24 metra šutirao je 7/13, a ukupno je postigao 27 poena, od toga 17 u poslednjoj četvrtini. Pratili su ga Andre Igudala sa 15 i Klej Tompson sa 14 poena.

Ostaje da se vidi kakva će taktička prilagođavanja izvršiti Stiv Ker, s obzirom na to da Dejvid Blat na klupi Kavsa nema praktično nikakav izbor posle povreda Ol star igrača Kevina Lava i Kajrija Irvinga.

Za Voriorse je u narednoj utakmici pobeda "pod obavezno", ali Džejms je pokazao da se neće lako odreći novog šampionskog prstena, prvog u dresu Klivlenda...