Košarka

Doviđenja, Peking: Prvi put bobom niz Kineski zid

Autor Mladen Šolak

Toliko je dobro da zaboravite da ste na zidu, napisao je naš reporter Mladen Šolak, koji se od Svetskog prvenstvo u Kini oprostio obilaskom čuvenog Velikog zida.

Izvor: Mladen Šolak/MONDO

/Od reportera MONDA sa Svetskog prvenstva u Kini/

Dok su nebom iznad Pekinga avioni u ponedeljak razvozili učesnike Mundobasketa, na vrhovima brda iznad glavnog grada upoznali smo se izbliza sa građevinom koja je simbol te zemlje - Velikim kineskim zidom.

Poseta Pekingu definitivno ne može biti potpuna bez odlaska do te atrakcije, metafore upornosti Kineza i ogromne žrtve graditelja.

Pravljen u segmentima kroz dva milenijuma i završen u 17. veku, zid je nekad čuvao Kineze od napada sa severa, a danas je mesto na kojem turisti za kartu od 180 juana (2.700 dinara) izbliza gledaju jedno od najvećih građevinskih čuda.

Izvor: Mladen Šolak/MONDO


Iako nije tačno da se vidi iz svemira, zid je dovoljno veliki i istaknut da bude vidljiv kilometrima pre ulaska u turistički kompleks. Izgrađen je na zbunjujućem i strateški verovatno nepristupačnom terenu, koji ga čini mnogo višim nego što jeste i neizbežno tera u razmišljanje - koliko mu je tek nekada bilo teško prići?

Danas mu turisti prilaze peške i žičarom, kojoj se približavaju uz nedovoljno upozorenje da se na sedište ne seda, već uskače. Tu lekciju nažalost smo naučili na bolniji način.


Na površini, zid je prostran, strm i oduševljava pogledom ka zmiji od cigala koja se brdima širi u nedogled. Oni koji se umore od šetnje i fotografisanja odmaraju u hladovini neke od kula, a ispod zida su otvoreni i živopisni kafići.

Uz iritirajuću muziku koja ima malo kontakta i sa muzikom i sa Kinom, domaćin kafića dočekuje goste očekivano višom cenom pića i artikala, pa uz skupu kafu možete razmisliti u o kupovini šešira sa reklamom za (ne)poznate "Manlbdro" cigarete.

MLADEN ŠOLAK NA "SILK MARKETU": MISLIO SI DŽABE JE...


Kada se noge umore od "stražarenja" na zidu i kada memorijske kartice postanu dovoljno napunjene novim slikama, put sa čuvene građevine vodi nizbrdo. I to baš uzbudljivo - bobom.

Toliko je dobro da zaboravite da ste na zidu.


Na putu ka izlazu, oseti se i kapitalistička crta ovog mesta, jer su između tezgi sa suvenirima "ušuškani" i dobro posećeni, poznati lanci prodaje sendviča i burgera sa one strane okeana.

Uz američki ukus u ustima, poseta malom "parčetu" kineskog zida završava se punog stomaka i punih očiju, koje su ipak videle samo delić istorijskog čuda, dugačkog 8.851 kilometar.