Košarka

"VRUĆ" doček novom ABA ligašu: Protiv Zvezde u Zagrebu, pa u Beogradu

Autor Ivan Bogunović

Trener Primorske Jurica Golemac za MONDO je pričao o "meteorskom" usponu tog slovenačkog kluba i košarci koju će prezentovati publici u regionu.

Izvor: MN Press

Na trećem ABA Superkupu, koji počinje u četvrtak u Zagrebu, učestvovaće šest najboljih ekipa iz prošle sezone regionalnog takmičenja, Cibona kao domaćin i Primorska, koja je dobila pozivnicu kao novi ABA ligaš i osvajač čak četiri trofeja u sezoni 2018/19.

Klub koji postoji na košarkaškoj mapi tek od sezone 2016/17, pod vođstvom trenera Jurice Golemca je postao šampion ABA 2 lige (skor 20-2 u regularnom delu i 5-0 u plej-ofu), dok je u Sloveniji osvojio "triplu krunu" - prvenstvo (skor 10-0 u Superligi i 7-0 u plej-ofu, uključujući "čišćenje" Olimpije u finalu), Kup i Superkup!

"Vatreno krštenje" Primorska će imati u četvrtfinalnoj utakmici Superkupa protiv Crvene zvezde (četvrtak, 20.00, Arena sport 1), koja će joj biti rival i u prvom kolu ABA lige, za 10 dana u Beogradu.

Sasvim dovoljno povoda za razgovor sa nekadašnjim krilnim centrom Olimpije, Efesa, Cibone, Panatinaikosa i mnogih drugih klubova, kao i reprezentativcem Slovenije na tri Eurobasketa.

Na klupi Primorske sedite već treću sezonu. Kako biste predstavili klub, sa kojim se paralelno razvija i Vaša trenerska karijera?

"Nije baš normalna priča za ovo naše podneblje. Par entuzijasta, koji vole košarku, pokrenuli su klub i to je iskrena, poštena sportska priča, bez uplitanja politike i bilo čega. Jedini interes je sport. Locirani smo u Kopru, gde smo dobili dvoranu i odlične uslove za rad. Grad stoji iza nas, a mislim da je jako bitno da se ljudi koji vode Primorsku koliko-toliko razumeju u sport i shvatili su da ne može ništa preko noći. Klub se postepeno diže, za sada sve ide svojim tokom i moramo biti zadovoljni ovim što smo ostvarili", rekao je Golemac (rođen 1977. u Zagrebu) za MONDO.

Priliku da uđete u ABA ligu imali ste i 2018, kada ste u finalu završnog turnira u Čačku izgubili od Krke.

"Mislim da bi to bilo prerano i da nam je prijala još jedna sezona u ABA 2, da se organizaciono, igrački i stručno usavršimo i da dođemo do današnjeg nivoa. Mislim da prošle sezone ne bismo bili spremni da se takmičimo sa najboljima u regionu. Sada je to ekipa sastavljena od iskusnih igrača, koji su igrali na najvišem nivou, tako da mislim da nećemo biti prolaznici u ABA ligi".

Da li su pred ekipu postavljeni konkretni takmičarski ciljevi?

"Znate kako, ciljevi su za funkcionere i za vas, novinare. Za sportistu je cilj da svaki trening odradi najjače i da na svakoj utakmici pruži sve od sebe. Gde će te to odvesti, zavisi od mnogo faktora - od povreda, sudijskih grešaka, igračkih grešaka, navijača... Cilj je da budemo kompetitivni i da damo sve od sebe. Verujem u ekipu i da možemo da budemo konkurentni većini protivnika".

Izvor: MN Press

Najzvučnija imena u sastavu Primorske su Marko Jagodić Kuridža (bio u Ciboni kada je 2014. osvojila ABA ligu, sa Golemcem kao pomoćnikom šefa struke, Slavena Rimca), Ivan Marinković (ex-Zadar, MZT, Partizan, Crvena zvezda), plejmejker Žan Mark Šiško (ex-Olimpija, Cibona) i iskusno krilo Lens Heris.

Ovog leta dovedeni su snažni centar Žiga Dimec, osvajač zlata na Eurobasketu 2017, krilo Aleksandar Lazić (ex-Olimpija, Dinamik), bek Stiven Holt (ex-Astana, Nimburk, Andora)..

Koliko ste zadovoljni selekcijom?

"S obzirom na naše finansijske uslove, siguran sam da smo pogodili i doveli ono što nam je trebalo. Dobili smo čvrstinu, atletičnost i kreativnost. Tamo gde smo imali nedostatke prošle sezone, dopunili smo tim najboljim što smo mogli. Jako puno gledam na to da su igrači takmičari, da su karakterno čvrsti, da žele i mogu da napreduju".

Kakvu ćete košarku ponuditi publici u regionu?

"U suštini, nema tu nekih trikova i smicalica. Manje-više sam radio sa trenerima koji su vrlo jednostavni i ne izmišljaju toplu vodu. U košarci je sve već izmišljeno, pa ni mi ne sprovodimo nikakvu revoluciju, nego pokušavamo da što više upotrebljavamo mozak i da radimo što jače. Dakle, moto nam je igrati što jednostavnije, za svaku loptu biti prvi na podu i trčati brže od drugih".

Slovenija nas je prethodnih sezona navikla na tvrde, defanzivno orijentisane timove. Koliko je Primorska slična, ili drugačija?

"Svakom treneru je najbitnije da odbrana funkcioniše, ali siguran sam da imamo i napadačkog kvaliteta. Najvažnije je da uspostavimo balans između odbrane i napada, ali odbrana jeste ono što je primarno i što donosi rezultat".

Primorska šampion ABA 2 lige
Izvor: Youtube/ABA liga jtd

Na početku Superkupa čeka vas aktuelni šampion i učesnik Evrolige. Jeste li spremni za taj izazov?

"Još nismo igrali protiv toliko kvalitetne ekipe. U pripremnom periodu smo se sastali sa Himkijem, kome je falilo pola tima, sa prvakom Italije, Venecijom... Zvezda nam je verovatno najjači protivnik do sada i vrlo željno iščekujemo tu utakmicu. Na nivou na kome smo igrali, bili smo vrlo kvalitetni, nismo izgubili utakmicu poslednjih šest i po meseci. Jedva čekamo da vidimo gde smo u odnosu na jednog evroligaša, da u odnosu na to možemo da se postavimo i radimo dalje".

Šta Vas je po završetku karijere "povuklo" u trenerske vode?

"Hteo sam da ostanem u košarci, nisam imao spremnu nikakvu odstupnicu i desilo se to da sam pozvan da postanem pomoćnik u Ciboni. Prethodno se nisam školovao za trenera i ispalo je sasvim slučajno. Rekao sam idem da probam, pa ću videti... i ostao sam u tome".

Nepisano je pravilo da se uspešni treneri mahom regrutuju iz redova plejmejkera, mnogo je manje trenera poput Vas, visokih preko 210 centimetara?

"Istina je da nema puno takvih... Doduše, ja nisam nikada igrao kao centar. Uglavnom sam igrao glavom, jer da sam se oslanjao na masu verovatno ne bih baš mnogo zaradio".