Košarka

Posle 181 meča u Evroligi za PAO, Gist igra prvi za Zvezdu, baš protiv PAO!

Izvor mondo.rs

Prekaljeni američki centar biće pozdravljen uoči večerašnje utakmice u Atini.

Izvor: MN Press

Dvorana OAKA bila je košarkaški dom Džejmsa Gista od decembra 2012. do juna 2019. Došao je iznenada, na neuobičajen način za evropsku košarku (Unikaha ga je praktično "trejdovala" sa Panatinaikosom za Endija Panka) i "zelenima" dao svoje najbolje igračke godine.

U Evroligi su svih sedam Gistovih sezona završavali takmičenje u četvrtfinalu (nije lako bez Željka Obradovića!), ali su zato na domaća dva "fronta" bili veoma uspešni, osvojivši u tom periodu pet titula prvaka Grčke i šest trofeja u Kupu.

Gist (32) će, voljom žreba, prvi evroligaški meč za svoj novi klub, Crvenu zvezdu, odigrati protiv dojučerašnjih saigrača i pred navijačima koje je do pre nekoliko meseci oduševljavao borbenošću i majstorskim potezima u reketu, a neretko i podizao na noge eksplozivnim zakucavanjima.

Džejms Gist povratak u Atinu
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

Za PAO je u elitnom kontinentalnom takmičenju zabeležio ukupno 181 nastup i u njegovom dresu postavio sve lične rekorde - 27 poena i indeks korisnosti 34 protiv Karšijake u oktobru 2015, sedam ofanzivnih skokova protiv Fenerbahčea 2014, šest ukradenih lopti protiv Zvezde i četiri blokade protiv Galatasaraja 2015...

"Gist je igrač koji je mnogo dao Panatinaikosu. Navijači ga vole jer je uvek davao 100 odsto na terenu. Priredićemo mu doček kakav zaslužuje i ukazati mu poštovanje", najavio je novi-stari trener grčkog prvaka Argiris Pedulakis, koji je dočekao Amerikanca po dolasku iz Malage i radio sa njim prvih sezonu i po u Atini, pa onda opet tokom 2016.

Dešon Tomas upoznao je novog centra Zvezde tokom prošle sezone, kada je posle Barselone, Efesa i Makabija zaigrao za PAO.

"Džejms Gist je ovde proveo sedam godina, ali ne očekujem da ćemo zbog toga imati popust. Izaći će na teren maksimalno motivisan, kao što je uvek bio u Panatinaikosu".

Crveno-beli na teškom gostovanju nemaju imperativ pobede, ali su svesni da moraju da poprave loš utisak sa ABA Superkupa, na kome su već u četvrtfinalu ubedljivo izgubili od Primorske...

Treba samo da se vrate energiji koja ih je krasila u pripremnom periodu, kada su u glavnom gradu Grčke "tukli" Olimpijakos dva puta i jednom Peristeri.

KK Crvena zvezda najava sezone
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

PAROVI PRVOG KOLA

četvrtak

Himki - Makabi 19.00
Panatinaikos - Crvena zvezda 20.00
Bajern - Armani 20.30
Real Madrid - Fenerbahče 21.00

petak

Žalgiris - Baskonija 19.00
Efes - Barselona 19.30
Alba - Zenit 20.00
Asvel - Olimpijakos 20.45