Uživo

PAO kaznio Zvezdine padove: Crveno-belima treba vreme, a Gistu veća podrška

Ekipa Milana Tomića poražena u Atini na početku Evrolige.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda se podizala, padala i ipak izgubila na gostovanju Panatinaikosu u uvodnom kolu Evrolige.

Ekipa Milana Tomića dobro je počela i završila meč, ali je u međuvremenu imala prevelike oscilacije da bi izbegla poraz na gostovanju grčkom šampionu. "Zeleni" su u najvažnijim momentima imali smirenog Dešona Tomasa (18 poena) i raspoloženog Nika Kalatesa (21 poen, 7 asistencija), koji je "zatvorio" utakmicu trojkom sa osam metara na startu završnice.

/"Pročitajte tekstualni prenos meča uz sekciji "Razvoj događaja"/

Panatinaikos - Zvezda 87:82  (14:17, 23:18, 29:18, 21:29)

Novi centar crveno-belih Džejms Gist dobio je veoma lep doček igrača i navijača među kojima je proveo čak sedam godina, a onda je pokazao da će biti veliko pojačanje Tomićevog tima. Amerikanac je ubacio 22 poena i unosio veliki impuls u igru i reakcije ekipe.


Iako je od druge četvrtine igrao sa tri lične greške, Gist je od starta "vukao" saigrače i energetski i poenterski, a njegovih osam poena u prvoj četvrtini bili su veoma važni za bolji start Beograđana (8:17).

Međutim, Panata je strpljivo napadala Zvezdin reket, uticala na Gistove faulove i evroligaški debi za zaborav Majkla Odža, koji je napustio igru petom ličnom greškom već u 19. minutu.

Utisak je da Odžo nije bio jedini Tomićev igrač koga su impresionirali prvi nastup u Evroligi i teren Panate. Plejmejkeri Lorenco Braun i Filip Čović imali su problem da nađu svoju igru, a velike poteškoće imao je i Derik Braun, koji je odigrao tako da se videlo da je pauzirao godinu dana od takmičarske košarke.

U takvoj situaciji, PAO je u prvom poluvremenu preuzeo vođstvo gradeći igru u reketu, a u drugom je "otvorenim" trojkama Nika Kalatesa i Džimera Fredeta kažnjavao Zvezdine greške u odbrani, da postepeno povećava svoje prednost do maksimalnih 66:53 na kraju treće deonice.

Tomić je u poslednjem kvartalu reagovao i pronašao petorku koja je ipak uvela meč u borbeni finiš. Mohamed Faje je zaigrao bolje u odbrani, Bili Beron i Stratos Perperoglu počeli su da koriste šanse u napadu i Zvezda je na njihov "pogon" zapretila šestostrukom šampionu Evrope.

Ipak, dva minuta pre kraja Kalates je reagovao važnom trojkom za 81:72, a Fredet, Tomas i Tajris Tajs su u završnici sa linije penala odbili ofanzive Perperoglua, Berona i Gista.

Zvezda izgubila od Panatinaikosa
Izvor: YouTube/Euroleague



Zvezda je našla način da na premijeri ostane u igri do kraja, ali to nije bilo dovoljno da "brejkne" favorita i da počne sezonu velikom pobedom. Pred njom je sada jadranska premijera protiv Primorske u nedelju, a zatim i duel protiv Fenerbahčea u Štark areni, narednog četvrtka.

PAO: Tomas 18 (11 sk), Rajs 12, Papajanis 8, Papapetru 2, Vujukas 4, Džonson 3, Braun, Fredet 11, Kalates 21 (7 as), Vajli 2, Mitoglu 6, Bentil.

ZVEZDA: D. Braun 5, Čović, L. Braun 3, Perperoglu 15, Davidovac 3, Lazić, Faje 3, Beron 15 (5 sk, 6 as), Dobrić 6, Gist 22, Dženkins 8 (7 sk), Odžo 2.

Izvor mondo.rs
23:27

Pregled utakmice:

Zvezda izgubila od Panatinaikosa
Izvor: YouTube/Euroleague

21:56

Dženkins pogađa za kraj, PAO pobeđuje 87:82

Zvezdin Amerikanac realizovao je dva slobodna bacanja, posle kojih su se domaći dodavali do kraja. Postigli su i trojku, koja nije priznata jer je "pala" posle zvuka sirene.

21:54

Rajs ne dopušta uzbuđenje - 87:80

Plejmejker Panate izveo je još dva slobodna bacanja i vratio "zelene" na sedam razlike.

21:53

Gist staje na "crtu" i pogađa za 85:80

Zvezdin centar izveo je slobodna bacanja na 21 sekund pre kraja. Pokušavaju Beograđani penal završnicom da se primaknu...

21:51

Perperoglu faulira Rajsa, a on ne promašuje - 85:79

Plejmejker Panate koristi oba penala pola minuta pre kraja. PAO je opet u komfornijoj poziciji.

21:49

Gist zakucava za 83:79, još pola minuta

Papajanis ne koristi dva slobodna bacanja, a Berin baca "alej-up" dodavanje za Gista. Centar zakucava, a PAO reaguje tajm-autom.

21:47

Perperoglu se ne predaje - 83:77

Grčki veteran daje još jednu trojku, na početku poslednjeg minuta.

21:47

Fredet iznuđuje Lazićev faul, da "odlepi" Panatu - 83:74

Američki šuter dao je dva bacanja na minut i 23 sekunde do kraja. PAO je opet odbio nalet.

21:46

Kalates daje jako važnu trojku, sa OSAM metara - 81:72

Plejmejker Panate u poslednjim sekundama napada ubacuje izuzetno bitan pogodak, za velikih "plus 9" na dva minuta do kraja.

21:44

Perperoglu gubi loptu, prerano

Grk je u ranoj fazi napada pokušao da dribla iza leđa i bacio loptu u aut u 38. minutu.

21:41

Tomas opet odbija Zvezdin nalet - 78:70

Iskusni Amerikanac u zelenom ponovo je u prvom planu. Dobio je loptu u reketu i poentirao kraj Dženkinsa i Gista, za još jedan tajm-aut Milana Tomića, u 37. minutu. Crveno-beli su se trgli u poslednjih pet minuta. Da li mogu da zakuvaju završnicu?

21:40

Beron ubacuje trojku - 76:70

Ovaj rezultat sada izgleda mnogo bolje iz ugla crveno-belih! Amerikanac je pogodio trojku, a Gist u narednom napadu nije uspeo da poentira posle ofanzivnog skoka. Beron je prethodno pokušao da iznudi faul, ali se sudije nisu oglasile.

21:37

Tomas prekida seriju Zvezde - 76:67

Krilo Panate iznuđuje prekršaj Fajea pri teškom šutu, staje na liniju penala i zaustavlja nalet Beograđana. Zvezda je bila u seriji 7:0.

21:35

PAO je u bonusu, a Beron smanjuje na 74:67

Zvezdin bek je iznudio prekršaj daleko od koša, pa bio precizan sa linije penala. Pet minuta i 15 sekundi do kraja.

21:34

Faje ne pogađa važan šut...

Mogao je Senegalac da trojkom posle kontre smanji razliku na šest poena, ali je pogodio samo obruč. Još pet i po minuta do kraja.

21:33

Perperoglu smanjuje zaostatak - 74:65

Grčki veteran je "prodao" fintu Papapetruu i iznudio prekršaj pri šutu u reketu. Nekad je igrao u ovoj dvorani i kao igrač Panate i kao igrač Olimpijakosa.

21:32

Perperoglu za tri, za "minus 11" - 74:63

Iskusni Zvezdin Grk poentirao je u ne tako lakoj poziciji sa distance, a Lazić je u narednom napadu iznudio faul pri prodoru. Sudije su proveravale da li je nesportski prekršaj i ostaju pri "običnom" faulu. U toku je 34. minut.

21:29

Trojka na trojku, Faje pa Rajs - 73:60

Panatinaikos smiruje Zvezdin otpor. Iako je Senegalac u crveno-belom postigao trojku, Tajris Rajs je odmah odgovorio, da vrati svom timu bezbedniju prednost u 33. minutu.

21:28

Duel Gista i Kalatesa u reketu.

JAMES GIST Dzejms Gist, kosarkas Crvene zvezde, na utakmici Evrolige protiv Panatinaikosa, u hali Marusi. Atina, 03.10.2019. foto: MN press / ym Kosarka, Evroliga, Crvena zvezda, Panatinaikos
Izvor: MN Press, Yorgos Matthaios/INTIME

21:25

Zvezda reaguje, Dobrić zakucava - 66:57

Dobrom reakcijom posle kontre, Zvezdin bek ubacuje za jednocifreni minus.

21:22

Derik Braun van ritma

Zvezdin krilni centar krenuo je u brzi napad i napravio korake, pokušavajući da pivotira u reketu domaćih, dve sekunde pre kraja četvrtine.

21:21

I Dženkins "čašćava" domaće - 66:53

Kao što je Braun pre nekoliko minuta gledao Tomasa u prodoru, tako je i Čarls Dženkins sada častio domaće. Nije bio skoncentrisan, pa je u "mrtvom" vremenu faulirao Tajrisa Rajsa.

21:17
Izvor: MN Press, Yorgos Matthaios/INTIME

21:15

Fredet ne sme da ostane sam - 63:49

Amerikanac Džimer Fredet stigao je u Evroligu kao jedan od šutera koji bi zaista mogli da zablistaju. I zato nije među onima koji bi trebalo da ostanu sami na distanci. A, ostao je. I zato Milan Tomić reaguje tajm-autom u 29. minutu.

21:14

Kalates kažnjava lošu odbranu - 58:49

Ostao je plejmejker Panate potpuno sam na levoj strani i to kaznio trojkom. Perperoglu je na drugoj strani odgovorio brzim poenima, da vrati razliku na jednocifreni minus.

21:13

Gist ne odustaje - 55:47

Zvezdin centar daje značajnu energiju crveno-belima u ovim trenucima. Za razliku od Derika Brauna, on se snažno bori i sada poentira uz prekršaj. Postigao je 15 poena.

21:12

Loša odbrana Brauna, za lak poen Tomasa - 55:44

Dešon Tomas rutinski poentira kraj Zvezdinog krilnog centra i uz faul postavlja novo maksimalno vođstvo, u 27. minutu.

21:11

PAO "napada" reket - i ide mu dobro, 52:42

Papajanis je još jednom snažno poentirao u igri pod košem. Sada je kraj Dejana Davidovca doneo Panati dosad najveću prednost od 10 poena.

21:09

Davidovac promašuje "kucanje", Kalates odgovara - 50:42

Greška koja se skupo plaća. Davidovac nije realizovao zakucavanje u kontri, a Panata je brzo odgovorila - pogotkom svog najboljeg igrača. U toku je 26. minut.

21:08

Dženkins "plej", a Beron precizan - 48:42

U ovim trenucima su i Lorenco Braun i Filip Čović na klupi, a igru Zvezde organizuje Čarls Dženkins. Panata za sada ipak kontroliše rezultat.

21:06

Brza serija Zvezde, Davidovac i Beron 46:40

Dejan Davidovac postiže trojku u svom stilu (bez spuštanja lopte), a Beron pravi mini-seriju gostiju 5:0. Ipak, na drugoj strani Kalates i Papajanis opet reaguju.

21:05

Majkl Odžo napustio je igru zbog pete lične greške u 18. minutu.

Izvor: MN Press, Yorgos Matthaios/INTIME

21:03

PAO "diže" razliku, Tomić reaguje - 42:35

Kombinacija Nika Kalatesa i Janisa Papajanisa završena snažnim zakucavanjem bivšeg centra Sakramenta. Zvezdin trener okupio je ekipu kraj klupe.

21:02

Problem za Zvezdu - i Gist na faul do izlaska, 40:35

Majkl Odžo je napravio petu ličnu grešku u prvom delu meča, a sada je i Gist u velikom problemu jer ima četiri faula. Dešon Tomas je pogodio jedno slobodno bacanje u 22. minutu.

21:00
Izvor: MN Press, Yorgos Matthaios/INTIME

20:58

Lep doček za Džejmsa Gista

Pročitajte kako su navijači, igrači i stručni štab Panatinaikosa dočekali novog centra Zvezde.

Pogledajte galeriju.

20:48

Strelci u prvom delu

PAO: Tomas 4 (6 sk), Rajs 4, Papajanis 2, Džonson 2, Fredet 4, Kalates 13, Vajli 2, Mitoglu 6. Timski: 13/25 za dva, 1/8 za tri, 15 skokova (11-4), 5 asistencija, 6 ukradenih, 3 izgubljene lopte, 3 blokade.

ZVEZDA: D. Braun 5, L. Braun 3, Perperoglu 3, Beron 6 (5 sk), Dobrić 4, Gist 10 (5 sk, 3 faula), Dženkins 2, Odžo 2 (5 faulova). Timski: 10/27 za dva, 4/8 za tri, 21 skok (13-8), 5 asistencija, 2 ukradene, 9 izgubljenih lopti, 2 blokade.

20:45

Odlična reakcija L. Brauna, za kraj prvog dela

Još jednom je PAO napao crveno-bele u reketu, ali je Lorenco Braun bio na mestu da snažnom blokadom zaustavi Jorgosa Papajanisa. Poluvreme!

20:43

Braun snažan u prodoru - 37:35

Zvezdin krilni centar iznudio je jak faul domaćih i stekao šansu da 20 sekundi pre poluvremena smanji razliku slobodnim bacanjima. Argiris Pedulakis zatražio je pre toga tajm-aut.

20:40

Serija penala domaćih - 37:33

Insistiraju "zeleni" na igri u reketu i tako stvaraju problem Zvezdi. Sada je i Faje napravio "jeftin" faul, za još slobodnih bacanja Atinjana. Pre toga, tajm-aut. Odnos u prekršajima za sada je 14:5, a centri srpskog tima napravili su osam prekršaja.

20:39

Odžo završio meč u 19. minutu! 35:31

Nije Milan Tomić izvukao svog centra iz igre, a on je odmah posle četvrte lične greške napravio i petu. Više neće ulaziti u igru, a još nije ni poluvreme. PAO je lako poveo "plus 4".

20:37

Odžo na faul do izlaska - 32:31

Zvezdin centar ušao je u veliki problem sa ličnim greškama. Faulirao je rivala u reketu Panate i prekršaj ga deli od završetka utakmice. U toku je 19. minut.

20:36

D. Braun trojkom vraća vođstvo - 30:31

Dugo je Beron driblao, pa našao krilnog centra usamljenog u korneru. Još jedna trojka Beograđana.

20:35

I Odžo u problemu s faulovima - 28:28

Kao i Džejms Gist, Majkl Odžo takođe je napravio treću ličnu grešku. Problem za Milana Tomića u 17. minutu.

20:33

Mitoglu izjednačuje - 26:26

Dobrić je napravio faul pri šutu rivala, koji izjednačuje sa linije penala u 17. minutu. Bunio se srpski bek kod sudije, ali kao i obično, to nije imalo uticaja na odluku.

20:32

Odžo pogađa za preokret - 24:26

Zvezdin centar završio je brzi napad i vratio prednost Beograđanima. Na drugoj strani je Vujukas napravio prekršaj u napadu, a onda mu se "revanširao" i Odžo, takođe prekršajem na polovini Panate.

20:30

Druga Beronova trojka - 24:24

Amerikanac je našao prostor za brz šut i još jedan pogodak sa distance. Zvezdina petorka trenutno je Čović, Beron, Dobrić, D. Braun, Odžo.

20:29

Problem za Zvezdu - treći faul Gista na 24:21

Dosad najbolji igrač crveno-belih moraće na klupu zbog trećeg faula u 15. minutu. Zameniće ga Majkl Odžo, koji je jedan od debitanata u Evroligi.

20:28

Nova greška Zvezde i novi lak poen domaćih - 24:19

Beron u napadu ispušta loptu, a šesta greška crveno-belih omogućila je domaćima još mirnih poena.

20:26

Gist se vratio na teren - 20:19

Odlični centar je odmorio na klupi i ponovo ušao u igru. Odmah je poentirao, da prekine nalet domaćih. To je njegov deseti poen.

20:26

Oba Zvezdina "pleja "na klupi

Filip Čović je na klupi, a Tomić na poziciji "jedan" sada koristi Berona i Dženkinsa.

20:24

Traje niz domaćih, Papajanis ukucava 20:17

Pikenrol akcija domaćih i zakucavanje nekadašnjeg NBA centra, za nastavak serije - 12:0. Milan Tomić reaguje tajm-autom.

20:23

Serija Panate 10:0, za vođstvo 18:17

Druga petorka Zvezde nije uspela da sačuva prednost, niti da uspostavi ritam u igri. Plejmejker domaćih Tajris to je kaznio prodorom za preokret u 12. minutu.

20:21

Čović greši, PAO kažnjava - 16:17

Zvezdin plejmejker baca loptu u ruke domaćima, a Vesli Džonson koristi to da lako zakuca u kontri. Problemi u napadu za Beograđane na startu drugog kvartala.

20:18

Sreća za Zvezdu uz zvuk sirene - 14:17

Kalates je ubacio svoj osmi poen, a domaći su potom propustili šansu da izjednače uz zvuk sirene. Lopta je stala na obruču. Kraj prve četvrtine, u kojoj su domaći pogodili jedan šut za tri iz sedam pokušaja.

20:16

Gist na odmoru, Panatinaikos reaguje - 12:17

Zvezdin centar postigao je osam poena na startu meča i otišao na klupu. "Zeleni" su u međuvremenu smanjili zaostatak, pogotkom plejmejkera Nika Kalatesa.

20:13

Prodori crveno-belih, za 8:17

Perperoglu i Gist u prvom planu u napadima Zvezde. Iz reketa su doneli Beograđanima dosad maksimalnih "plus 9".

20:12

Kalates pogađa prvu trojku domaćih - 7:11

Plejmejker "zelenih" prepolovio je vođstvo Beograđana. Perperoglu je na drugoj strani bio fauliran i iznudio dva penala. Iskoristio je jedan penal.

20:11

Zvezda čuva prednost - 4:10

Perperoglu ne poentira iz reketa, a Vajli odgovara pogotkom posle prodora. Odmah potom, poentira i Džejms Gist. U toku je 6. minut utakmice.

20:08

Zvezda vodi 8:2, tehnički problemi u Atini

Veliki problemi prate meč u hali Panate, pa nema ni TV prenosa, ni statistike na zvaničnom sajtu Evrolige.

20:05

Trojka Lorenca Brauna - 0:5

Prvu trojku za crveno-bele postigao je novi plejmejker, a Nik Kalates nije uspeo da odgovori.

20:02

Za početak, pogodak Džejmsa Gista - 0:2

Prve poene postigao je Džejms Gist, na parketu svog bivšeg kluba. Kalates nije uspeo da odgovori trojkom.

20:00

Uskoro počinje!

19:58

Startne petorke:

Panatinaikos: Kalates, Fredet, Tomas, Papapetru, Vajli

Zvezda: L. Braun, Beron, Davidovac, Braun, Gist.

19:56

Podrška Panati i od Rika Pitina

Američka trenerska legenda, Rik Pitino, vodio je "zelene" prošle sezone, ali je tokom leta napustio klub.

Večeras se oglasio na svom Twitter profilu i podržao ekipu.

18:43

Zvezda kreće u novu sezonu, dokle će stići u Evroligi?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Ukratko

  • Panatinaikos - Zvezda 87:82 (14:17, 23:18, 29:18, 21:29)
učitaj još +