Košarka

Tomić: Odbrana je bila KLJUČ! Mora da nam bude "u džepu" u SVAKOJ utakmici!

Izvor mondo.rs

Strateg srpskog i ABA šampiona čestitao je igračima na sprovođenju njegovih zamisli na terenu. "Pred nama je još mnogo utakmica".

Izvor: MN Press

Trener Crvene zvezde Milan Tomić nije krio zadovoljstvo na konferenciji za novinare posle pobede nad Fenerbahčeom (68:56) u drugom kolu Evrolige.

Isto tako, podvukao je da ovu utakmicu treba što pre zaboraviti, jasno je i zbog čega. Zvezda ima skor 1-1, a do eventualnog plej-ofa ima da odigra još 32 kola i iz nedelje u nedelju nastavi da se suočava sa najkvalitetnijim ekipama na kontinentu.

"Moji igrači su odigrali tačno onako kako smo se dogovorili. Zadatak je bio da budemo agresivni i da dajemo 100 odsto u odbrani - šta god da se dešava u napadu, da odbrana mora konstantno da bude na visokom nivou", počeo je Tomić izlaganje.

"Spustiti Fenerbahče na 56 poena, sa strelcima kao što su De Kolo, Dikson, Datome, Slukas, znači da su obavili veoma dobar posao. To je bio ključ utakmice, a takođe naših 15 ofanzivnih skokova. Moramo da nastavimo, ovo je samo jedna pobeda. Pred nama je toliko mnogo utakmica da nam ostaje samo da budemo ozbiljni, jer igramo zaista jako takmičenje".

On je dodao da je bilo i grešaka u defanzivi, ali zanemarljivo malo.

"Taktički su odigrali tačno kako je trebalo. Možda je bilo dva-tri propusta u nekim situacijama, ali igrač nije kompjuter, da ga programiraš da nikada ne pogreši. Mislim da možemo bolje i u napadu, jer će nam i napad biti potreban. Čestitam igračima, mislim da im je koncentracija bila zaista na visokom nivou".

Tomić je podsetio da je Zvezda tokom leta dovela mnogo novih igrača, kojima je namenio važne uloge.

"Moramo da gradimo našu igru, našu hemiju i da budemo spremni kada bude najteže, kada dođe vreme da napravimo korak unapred".

Crvena zvezda - Fenerbahče 68:56
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

Upitan da li je ovo bila utakmica po "njegovom ukusu", nije odgovorio ni "da", ni "ne", ali je stavio do znanja da bez čvrste odbrane ne bi bile velike šanse da se sruši tako jak protivnik.

"Odbrana mora da bude ono što držimo 'u džepu' u svakoj utakmici. Što se tiče napada... Košarka je igra dve ekipe, može da bude problema, kao što ih je bilo večeras, ali odbrana je nešto što će ti dati i kontranapad i samopouzdanje u napadu. Treba ovo što pre da zaboravimo i da se spremamo za budućnost".

Za razliku od Željka Obradovića, koji nije koristio dvojicu igrača, Vestermana i Biberovića, trener Zvezde je dao šansu svima. Ognjen Dobrić imao je najmanju minutažu (8:27), a ni to nije toliko malo za evroligašku utakmicu.

"Svi su dali svoj doprinos. Beron i Dženkins napadački nisu imali najbolji dan, ali su igrali odbranu. U rotaciji je bilo svih 12 igrača i to se zove tim. Da li igraš pet ili 25 minuta, možeš i za tih pet da uradiš dosta stvari i da doprineseš ekipi. Koliko god neko igrao, svi moraju da budu svesni da je naš cilj da Crvena zvezda dobije utakmicu", podvukao je Milan Tomić.

Crveno-beli su u nedelju domaćini i u drugom kolu ABA lige. Sledi im derbi protiv Budućnosti (20.00, Arena sport 1), a onda gostovanje Makabiju u idućem kolu Evrolige 17. oktobra.