Košarka

Arena videla neprijatne scene, pad Fenera i Zvezdin povratak sebi, ODBRANOM

Autor Mladen Šolak

U večeri započetoj vređanjem Nikole Kalinića, a završenoj velikim trijumfom srpskog tima, crveno-beli su pokazali da imaju štof kojim su krojili najveće uspehe.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda se vratila Evroligi, ali i sebi.

U velikoj pobedi protiv Fenerbahčea, 17.000 navijača videlo je crveno-bele kako obaraju favorita iz Turske i osetilo slatki miris velikog uspeha. Taj miris podsetio ih je na ne tako davne dane, u kojima je Zvezda igrala Top 8 i bila ekipa koja je u nizu obarala sve evropske velikane.



Zaštitni znak tih evroligaških uzleta crveno-belih pod vođstvom Dejana Radonjića bila je čvrsta odbrana. Ona je bila Zvezdino najpouzdanije oružje, kojim je slamala i mlela protivnike. 

Prošle noći, Tomićev tim pokazao je da je vratio tu defanzivnu snagu na Mali Kalemegdan.

Fenerbahče je bio ukroćen, "zaključan" i sveden na samo 56 poena, što jeste podvig za primer i za najavu dobre Zvezdine sezone, tokom koje bi Štark arena očigledno mogla da postane čvrsta crveno-bela tvrđava. 

Čvrsta kao nekad, kada je temelje te tvrđave postavljao i Nikola Kalinić.

Izvor: MN Press



Nije bilo prijatno biti u hali u kojoj Delije vređaju, zvižde i ružno skandiraju bivšem, zaslužnom igraču Crvene zvezde, dok ostatak dvorane na to zviždi.

Koliko god bila velika pobeda, ti trenuci su takođe obeležili noć i ostavili gorak ukus onima koji su došli u dvoranu samo zbog košarke, da vide kako pada Fener i da ne razmišljaju o Kalinićevom stavu o Kosovu. 

Šta je Kalinić rekao o Kosovu...

"Svestan sam da će me mnogi zamrzeti sada, ali vreme je da neko to kaže javno: 'Hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje'", izjavio je Kalinić prošle zime za "Blic".

Komentarišući osetljivu temu, jedan od najvažnijih igrača Zvezdinog uspona na ovdašnje vrhove stao je na žulj delu navijača, jasno određenom po tom pitanju.

Rekao je svoje, a težinu izrečenog i uopšte upliva u tu tematiku neizbežno je osetio tokom uvreda, psovki, zvižduka, povika "Mustafo"...

Bilo je neprijatno tokom meča, a i u tunelu za ekipe, gde je Kalinić bez reči prošao pred novinarima, na putu ka izlazu.

Pogledajte njegov izlazak iz svlačionice.


Dok je Fenerov tim napuštao Arenu, Zvezdini košarkaši uveliko su bili van hale, jer su krenuli na kratak i zasluženi odmor do ABA derbija protiv Budućnosti u nedelju.

Sa skorom 1-1, sa velikim skalpom u ruci i pojačanim samopouzdanjem, oni su već u trećoj takmičarskoj utakmici sezone dobili potvrdu da je to što rade dobro.

Tomićeve "pogođene" petorke, čvrsta kontrola rezultata, veliki doprinos klupe, "iks faktor" rola Mohameda Fajea, sjajnog debitanta u 35. godini... Sve to biće razlozi da navijači i u narednim mečevima dolaze u "osveženu", modernizovanu Arenu, gde će ih čekati još velikih utakmica.

Izvor: MN Press


U narednih mesec dana, Zvezda će ugostiti Barselonu, Himki i Real Madrid, a gostovaće Makabiju i Efesu. Serija mečeva protiv velikih biće šansa da se crveno-beli odmah izmere sa teškašima i da glasno najave da trka za Top 8 neće proći bez njih.

Utakmica protiv Fenera pokazala je da su crveno-beli krenuli dobrim putem.