Košarka

Bogdan na ceni: Kandidat za naj tim decenije Evrolige

Izvor mondo.rs

Srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović nominovan je za ulazak u najbolji tim Evrolige od 2010. do 2020. godine

Izvor: MN Press

Bogdan Bogdanović je pre odlaska u NBA ligu, u ekipu Sakramenta, ostavio ozbiljan trag u evropskoj košarci tokom pet sezona nastupa u Evroligi.

Evroliga ga je zbog toga svrstala među kandidate za tim decenije tog takmičenja.

U saopštenju Evrolige navodi se da je Bogdanović od debija u najelitnijem evropskom takmičenju 2012. godine u dresu Partizana odmah pokazao da je "rođen za košarkaški teren".

Već sledeće godine prosečno je beležio 14,8 poena po meču, a u sezoni 2013/2014. treneri ekipa izabrali su ga za "Zvezdu u usponu". Nakon toga Željko Obradović ga je doveo u Fenerbahče, gde je ponovo zaslužio istu nagradu i postao jedini igrač koji je poneo priznanje "Zvezda u usponu" sa dva tima. U prvoj sezoni stigli su do Fajnal-fora Evrolige, u drugoj su igrali finalni duel za titulu, gde ih je zaustavio CSKA u produžetku, a onda je za turski tim predvođenom Bogdanovićem koji je postizao 19,3 poena prosečno, bila treća sreća.

Fener je 2017. osvojio titulu u Evroligi, prvi put u istoriji, a Bogdanović je u finalnom meču protiv Olimpijakosa (80:64) bio prvi strelac ekipe, uz Nikolu Kalinića, sa 17 poena.

Bogdan Bogdanović
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

Bogdan Bogdanović je drugi srpski igrač koji je nominovan za tim decenije Evrolige, posle Nenada Krstića.

Među kandidatima su, između ostalih, i Rudi Fernandez, Huan Karlos Navaro, Luiđi Datome, Janis Burusis, Nik Kalates, Nando de Kolo, Andrej Kirilenko, Dimitris Dijamantidis, Luka Dončić...

Sa reprezentacijom Srbije Bogdanović je osvojio tri srebrne medalje - na Svetskom kupu 2014 u Španiji, Olimpijskim igrama u Riju 2016. i na Eurobasketu u Turskoj 2017. godine.