Košarka

Evropo spremi se, iz Amerike stiže "mali" Adetokunbo Aleksandros!

Izvor mondo.rs

Najmlađi i najniži od četvorice braće, Aleksis kaže da najpouzdaniji put do NBA lige vodi preko Evrope.

Izvor: Instagram/@alex_ante29

Kada su 1991. odlučili da napuste zemlju, za ručak u skromnoj kući Adetokunbovih u Lagosu pristavljane su tri stolice: za mamu, tatu i sina.

Več sredinom 2001, Veronika i Čarls uneli su i treću stolicu u skromni stan u predgrađu Atine, u kom je za ručkom pored Frensisa, Janisa i Tanasisa seo i mali Aleksandros.

Možda će vas zanimati

U maju 2020, ponosni roditelji mogli su da uživaju u velikom intervjuu koji je njihov najmlađi sin, sa koledž diplomom u torbi, najavio povratak u Evropu kako bi se u Ameriku vratio kao - NBA zvezda.

Posle Tanasisovog (27) suočavanja sa ulogom solidnog evroligaškog igrača i Janisovog (25) meteorskog uspona do MVP statusa među najboljim košarkašima današnjice, došao je red da Aleksis sazna kakvu mu je ulogu dodelila budućnost košarke.

Frensis Adetokunbo (33) jedini je od braće koji se danas ne bavi košarkom dobrim delom i zbog toga što je od tinejdžerskih dana morao da pomaže izdržavanje porodice prodavanjem jeftinih satova i naočara u centru prestonice Grčke.

"Diplomac" je u intervjuu za "Eurohoops" rekao da sebe u budućnosti vidi kao NBA igrača i da je, zbog toga, procenio da je odluka o povratku u Evropu najbolja koju je mogao da donese.

"Razmatrao sam sve opcije, od kojih su neke značile i ostanak u Americi, ali sam se odlučio za povratak u Evropu. Želim što pre da dostignem 'pro' nivo. Ovde sam rođen, ovde sam odrastao. Poznajem evropsku košarku, najbolja stvar za mene trenutno bila bi ugovor u Evropi", rekao je Aleksis, koji je sa 190 centimetara najniži među braćom.

Tanasis je visok 198, a Janis čak 211, što je na više načina napravilo razliku u njihovim karijerama.

Za sada, prvi bek među braćom Adetokunbo zna zbog čega se vratio iz Amerike, ali ne i gde se tačno vratio…

"Moraću da treniram i takmičim se sa odraslim ljudima, imaću iskustvo igranja u jakoj konkurenciji, ali i pod konstantnim pritiskom rezultata. Tako ću napredovati kao igrač u svakom smislu", obrazloži je Aleksis zbog čega Evroliga pre nego NCAA.

Nekoliko univerziteta bilo je zainteresovano, pretpostavljamo da će beka projektovanog za izbor u prvom krugu drafta biti zainteresovanih i među evroligašima.

Evo i zbog čega...

Adetokunbo Aleks (sport)
Izvor: YouTube