"BIO SAM DEPRESIVAN"

Trinkijeri otvorio dušu: S Partizanom SEZONA ZA PAMĆENJE, ali onda TUGA!

Autor Nebojša Marković

Italijanski stručnjak se predstavio navijačima Bajern Minhena.

Izvor: YouTube/FC Bayern Basketball

Andrea Trinkijeri je na novom zadatku. Doskorašnji trener Partizana preuzeo je Bajern Minhen i spreman je da sa nemačkim klubom ostvari velike rezultate.

Italijan se navijačima Bavaraca predstavio intervjuo za klupski jutjub kanal, a imao je šta da kaže i o Partizanu i srpskoj košarci.

Možda će vas zanimati

Trinkijeri je na početku razgovora istakao da je pred njim vrlo zanimljiv posao koji je ujedno i ogroman izazov.

"Bajern je jedan od najvećih sportskih brendova na svetu i kada mislite o ovome, mislite o nečemu veoma velikom i zahtevnom. A, ako u sportu ne želiš izazov – onda bolje ostani kod kuće."

Italijanski stručnjak je posle neuspelih pregovora sa crno-belima dogovorio saradnju sa Bajernom, a iako je sve bilo završeno u poslednjih par nedelja, Trinkijeri otkriva da je prvi kontakt ostvaren ranije.

"Ne sećam se kada smo stupili u kontakt. Bilo je to u vreme korone. Počelo je malim stvarima i poslednjih nedelja smo našli zajednički jezik oko toga šta i kako želimo da uradimo. Svako jutro se budim sa ciljem da budem pametan, a to znači da moram da razmišljam. Ovo nije bilo za dugo razmišljanje. Znam da je Bajern u fudbalu na vrhu sveta i voleo bih da pratim tu stazu i da postavim Bajern na elitni košarkaški nivo."

On se potom osvrnuo na sezonu koju je imao sa Partizanom, sezonu koju je prekinula pandemija korona virusa.

"Ovo je bila veoma specifična godina za sve. Suočavamo se širom sveta sa nečim što niko nije očekivao. Vodio sam Partizan, imali smo neverovatnu sezonu, bili smo prvi u ABA, prvi u Evrokupu, osvojili smo dva trofeja i bila je to sezona za pamćenje. A, onda je odjednom došla pandemija i sve je bilo izbrisano u dve nedelje. Osećao sam se depresivno, tužno..."

Nemcima je govorio i o Srbiji, koju je u košarkaškom smislu stavio u poređenje sa nemačkom košarkom.

"Srbija je zemlja košarke, imaju članove Kuće slavnih, imaju sve o istoriji igre. Istovremeno, Nemačka postaje zemlja košarke. Infrastrukturno, organizaciono, punim halama... Veoma sam srećan jer su uspeli da shvate trenutak Bundeslige. Imaju brend i hoće da imaju najbolji mogući proizvod."

Izvor: YouTube/FC Bayern Basketball

Trinkijeri veruje da je rivalitet Bajerna i Bamberga podigao nemačku košarku na viši nivo.

"Bile su to neverovatne utakmice. To je veoma važno za razvoj košarke, potrebne su velike utakmice, uzbudljive utakmice, bila je to saga koja je trajala tri godine. Pamtim svaki meč i jednu stvar.. 2017. smo pobedili u Minhenu, a jedan mi je prišao, pružio ruku i čestitao mi. To je nešto što ne doživite na svakom terenu. Rekao sam ’vau’. To je sportski duh."

Neizbežna tema razgovora bio je korona virus.

"Moj cilj je isti kao i cilj kluba. Moramo da nađemo način da se suočimo sa koronom. Sada i mala deca znaju šta je to, da je to deo naših života. Deo mog posla biće da shvatmo šta je najbolji način u situaciji u kojoj ćemo da igramo utakmice bez publike. Zdravi razum će biti jako bitan."

Trinkijeri navodi da će kao trener Bajerna biti fleksibilan i u pojedinim rečima podseća na ono što je pričao i kada je došao u Partizan.

"Ja sam kao krojač, daj mi materijal, nadam se da je svila ili kašmir i moraću da napravim perfektno odelo. Postoje stvari oko kojih neću praviti kompromise – posvećenost, trud, strast, ali to su veoma opšte stvari. Pokušaću da dam sve od sebe da shvatim kako da tim igra najbolju moguću košarku."

Za kraj, bivši trener Partizana kaže i kakvi su njegovi utisci o dosadašnjem prelaznom roku u evroligaškim klubovima.

"Bio je mali šok. Svi su pričali o krizi i da nema novca, da nema nade, a onda bum. Dogodilo se mnogo velikih transfera, velikih ugovora. Mi ćemo morati drugačije, ali to ne znači da se nećemo takmičiti. Postoje različiti načini. Jedva čekam da vidim kako će tim da izgleda prvo na terenu, a onda da to sa papira prenesemo na teren. Nikad ne gubim utakmicu pre nego što igram. Hoću da igram, a ako rival pobedi, pružiću mu ruku, čestitati, pa idemo dalje. Trenutno hoću da sanjam. A, sanjam o najboljem. Uvek ima vremena da se suočimo sa problemima", zaključio je Andrea Trinkijeri na predstavljanju navijačima Bajerna.

Andrea Trinkijeri, novi trener Bajern Minhena
Izvor: YouTube/FC Bayern Basketball

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.