"Skoro dogovoreno"

Nebojša Čović: Kako je Trinkijeri umalo preuzeo Zvezdu i zašto su "dva Čovića u košarci - mnogo"

Autor Mladen Šolak

Prvi čovek crveno-belih govorio je o pregovorima sa doskorašnjim trenerom Partizana, kao i o sinu Filipu, FMP-u, novim pojačanjima, budžetu...

Izvor: MN Press

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović gostovao je na televiziji "Sport klub" i u tom razgovoru govorio o brojnim aktuelnim temama.

Uz priču o smrti Majkla Odža i želji crveno-belih da imaju "A" licencu, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana govorio je i o sastavu tima i pojačanjima sastava Saše Obradovića.

A posle dve sezone, u Zvezdinoj ekipi neće biti plejmejker Filip Čović, koji će ostati u FMP-u, gde je i završio prethodnu.

"Filip Čović i porodica Čović nisu džak za udaranje raznih primitivaca i mediokriteta. Filip Čović nikad ništa nije dobio, a da nije zaslužio. Niti je bilo kada ušao u bilo koji tim, a da to nije zaslužio. Na kraju krajeva, on je jedan od vrlo zaslužnih igrača što Crvena zvezda dve sezone igra Evroligu. Setite se kako je igrao polufinale i finale ABA lige u sezoni 2018/19. To polufinale mu posebno nikad neće zaboraviti. Setite se da je Regland bio povređen. To im je najlakše, jer polaze od sebe i nepotizma, a izgleda da su dva Čovića u košarci mnogo. A uz to i dva uspešna".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Znam i svestan sam kao otac da Filip nezasluženo plaća cenu nečega što su možda moje zasluge. Nema razloga da se vraća, on treba da bude zdrav čovek. Igraće sledeće godine u FMP-u. Voli Zvezdu, igrao je za Zvezdu svim srcem, a ko je uzeo bilo kog Čovića u zaštitu bilo kog državnog organa? Čak ni Tužilaštvo nas nije zaštitilo. Ko je uzeo u zaštitu moju suprugu? A znam da je svako masakriranje mene i moje porodice plaćano po pet hiljada evra", rekao je predsednik Zvezde.

Na pomen FMP-a, Čović je govorio i o Partizanovim optužbama da je u sukobu interesa zbog svoje uloge u Zvezdi i u FMP-u.

"To je bezobrazluk, sramota, manipulacija... Razumem frustraciju, jer su sve zvanične i nezvanične raspoložive snage stavljene u funkciju da se Zvezda sruši u sezoni 2019/20, pa nisu uspeli. Možda bi i uspeli da se nije pojavila korona. Niko nam ništa nije poklonio. Ta priča bi mogla da pije vodu kada bismo pričali da li FMP postoji od pre dve godine. FMP koji je bio strateški partner Zvezde koja je stavljena u fazu mirovanja u vreme sprovođenja UPPR-a je nestao. Ovaj FMP je sportskim rezultatima krenuo kao Radnički Basket i išao iz lige u ligu i plasirao se... Sukob interesa ne postoji i ako postoji, postoje nadležni organi u Republici Srbiji koji bi to trebalo da presudi. A, ta varijanta da se dva srpska kluba svađaju, a da klubovi iz regiona o tome presuđuju... Zaključite da li je to moralno ili nije".

O POJAČANJIMA: "Biće još nešto"

Izvor: MN Press

Ovog leta iz FMP-a su u Zvezdu došla trojica igrača (Radanov, Uskoković i Rit), a Saša Obradović je najavio da će im pružiti priliku. U ponedeljak, dan pre odlaska ekipe na planinske pripreme, ugovore sa Zvezdom zvanično su potpisali i Simonović, Lojd, Volden, Noko i i Hol.

Da li će biti još pojačanja?

"Sve što je Saša tražio za sada je dobio. Mislim da će biti još nešto. Videćemo, zavisi od Saše, on ima period priprema, tokom kojeg će videti. Dao sam izjavu 'kupujmo domaće' na početku prelaznog roka. Pod tim sam mislio i domaće mlade igrače. Za sledeću sezonu smo obezbedili osam veoma talentovanih igrača 2004, 2005. i 2006. godište. Cilj nam je da ti igrači za četiri-pet godina budu okosnica prvog tima Zvezde. Trojicu smo 'skinuli' Barseloni ispred nosa, što nije lako", podsetio je Čović na dolazak Pavla Mišića i još nekih talenata.

Zvezdin čelnik je ocenio i da je prošle godine bilo previše stranaca i da je bilo grešaka u selekciji.

"Na 15 igrača pet stranaca je 30 odsto. Voleo bih da imam 15-16 domaćih, ali to nije realno u smislu očekivanja. Naši navijači se mnogo lako zaljube u stranog igrača, a kada počne da igra loše, onda pljuju sledećeg domaćeg igrača. Dobro, to će proći kroz vreme. Mislim da je bilo mnogo stranaca, iako smo imali osam od 18. Bilo je mnogo i nismo pogodili sa svima, iako sam im svima zahvalan. Bilo je grešaka".

Prema njegovim rečima, najveća plata koju Zvezda može da ponudi iznosi...

"Ne možemo da ponudimo više od 400.000 dolara i to je plafon. To je tako godinama unazad manje-više. Imali smo neke egzibicije svojevremeno sa Šilbom, ali brzo su se završile. Da li treba da doteramo Zvezdu do onoga kakvu sam je zatekao?".

O OBRADOVIĆU, KUZMIĆU, ŠTIMCU

Izvor: MN Press

 Čović je rekao da su crveno-beli dugo pokušavali da vrate Sašu Obradovića.

"Sašu znam i iz igračkih dana, iz reprezentacije, Atlante, kao karakternog čoveka, Zvezdino dete u svakom pogledu. Jako je puno trenerski napredovao. Iako je bilo puno reklama za druge nismo mogli da nađemo bolje rešenje. Dok sam predsednik uvek ću braniti trenere, pa čak i kada odu i kada budu nekorektni prema Zvezdi zaboravljajući da sam zaustavljao njihove smene i u finalima, ali to je moj posao"

"Imam potpuno poverenje prema Saši Obradoviću, u njegov način, pristup, skauting. To nije poverenje samo prema njemu, već i sjajnom stručnom štabu. To je za mene veoma pozitivno iznenađujući pristup. Ne kažem da prethodni treneri nisu vredno radili, to poštujem, ali Saša ima malo drugačiji pristup, sa puno analitike i veoma je redan. Rad, a ne foliranje uvek da rezulta", rekao je Čović.

Ognjen Kuzmić će dobiti novu šansu, pre svega da se fizički spremi. Prošle godine se u ovo doba oporavljao od teške saobraćajne nesreće, zbog koje mu ne prete bilo kakvi sudski procesi, objasnio je Čović.

"Očekuje se da Kuzmić ostane, ali videćemo posle priprema kako će to da izgleda. Ne zaboravite, imao je strašno tešku povredu. Sad je dobro zdravstveno... Što se tiče drugih problema, 'dve godine zatvora, doživotno uzimanje dozvole' i sličnih tračeva, čovek je novčano kažnjen uz određenu vremensku zabranu vožnje automobila. I nije bilo protekcije. To je završen proces".

Vladimir Štimac nije potpisao novi ugovor i nije sa timom.

"On nije u rosteru. Nikad nemojte da pričamo definitivno. Ja o tome ne odlučujem, već Saša Obradović i stručni štab. Da jeste tu, objavili bi"

"TRINKIJERI SJAJAN, BRINUO ME JE"

Izvor: MN Press

Čović je govorio i o doskorašnjem treneru Partizana i otkrio da je i on sa njim vodio pregovore pre Italijanove epizode na klupi crno-belih.

"Ja sam skoro dogovorio posao sa Trinkijerijem. Mislim da je on sjajan trener i brinuo me je kad je Partizan u pitanju. Izuzetno poznaje košarku, zna sa ljudima i navijačima, odličan je u medijima, sticaj okolnosti je doveo do toga da ne napravimo aranžman. Mislim da je to bio pravi potez Partizana. Što je otišao'? Njihov problem. On je samo uslovno strani trener, sa našeg je podneblja. Mislim da je bio od Željka Obradovića Partizan nije imao boljeg trenera, jer je imao kompaktnost", dodao je Čović.

Košarkaši Zvezde u utorak kreću na planinu, gde će provesti bar 17 dana, a potom ih očekuju pripremni turniri, Glorija kup u Antaliji od 13. do 18. avgusta, a potom i nastup na "Gomeljski kupu" u Moskvi, u organizaciji CSKA.

(Mondo/Sport klub)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.