Mi se čekamo

SRBIJA ĆE DA STREPI, SLOVENIJA, HRVATSKA I BIH VEĆ USPELE: Poznato osam učesnika Eurobasketa!

Autor Dušan Ninković

Veoma teška situacija za našu reprezentaciju.

Izvor: MN Press

Evropsko prvenstvo u košarci će se naredne godine igrati u četiri zemlje, a već je poznato osam učesnika tog takmičenja!

Srbija nije među njima, još, ali priliku da se izbori će imati do kraja kvalifikacija. Neće biti lako, jer smo u prva tri kola zabeležili pobedu i dva poraza. Za razliku od nas, neke komšije već imaju osiguran odlazak.

Nakon Nemačke, Italije, Češke i Gruzije koje ćebiti domaćini turnira, plasman na Evropsko prvenstvo ostvarile su Grčka, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Može se reći da su jedini poznati učesnici iz kvalifikacija zemlje regiona.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u Sarajevu pobedila Letoniju 79:73 i tako iskoristila prvu meč loptu za odlazak na Evropsko prvenstvo. Nešto ranije je i Hrvatska matematički osigurala odlazak pobedom nad Švedskom 87:72 i nakon četiri kola ima maksimalan učinak.

Slovenci su do prilike da brane zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu stigli pobedom nad Austrijom 77:64, dok su Grci plasman obezbedili trijumf nad Bugarima 84:78, ali tek nakon produžetka.

Srbija će večeras protiv Finske igrati meč četvrtog kola, utakmicu koja bi mogla da bude ključna u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo. Poraz bi našu reprezentaciju gotovo eliminisao, dok bi pobeda Orlovima dala nova krila.

U teškoj situaciji se nalazi i Crna Gora koja više ne može da drži konce u svojim rukama. Poraz od Velike Britanije, i to ubedljivom razlikom, ostavio je Crnogorce na skoru 2-2 i lošijem koš količniku od sinoćnjeg rivala, pa će morati da se dogodi neko iznenađenje kako bi se plasirali na turnir.

Na Evropskom prvenstvu 2022. godine učešćeće uzeti četiri domaćin i još 20 najboljih evropskih selekcija. Planirano je da se kvalifikacije završen u drugoj polovini februara 2021. godine.