KAKVA PRIČA!

KAKO JE KOBI BRAJANT RASPLAKAO NAJBOLJEG ČUVARA: 12 godina nisu progovorili, a onda je stigao poklon s autogramom!

Autor Milutin Vujičić

Najbolji čuvar Kobija Brajanta slavi 39. rođendan, a jedna od želja bi bila da još makar jednom odigraju "jedan na jedan".

Izvor: Profimedia

Nažalost, bliži se prva godišnjica pogibije Kobija Brajanta.

Legendarni košarkaš izgubio je život 26. januara u padu helikoptera u okolini Los Anđelesa, a iza njega ostale su nezaboravne priče kojih je potrebno da se prisetimo s vremena na vreme.

Jedna od najupečatljivijih tiče se njegovog odnosa sa košarkašem koga je imenovao za najboljeg čuvara koga je imao, a čijim izborom je iznenadio mnoge. Igralo je mnogo sjajnih igrača u NBA ligi tokom 20 sezona u kojima je Kobi Brajant dominirao, ali jedan je bio prava noćna mora.

U pitanju je Toni Alen koji je tri puta biran u najbolju defanzivnu petorku NBA lige, ali nikada za 14 godina lepe karijere nije proglašen i individualno najboljim defanzivcem.

"Jedini igrač koji mi je uvek pravio problem je Toni Alen. Ali, uvek!", rekao je Kobi Brajant u jednom intervjuu posle završetka karijere i spomenuo da su ga namučili još Brus Bouen, Radža Bel i Ruben Paterson.

"Toni je igrao pravu 'jedan na jedan' odbranu. Nikada nije pokušavao da me usmeri na određenu stranu. Njegov posao je bio samo da stoji ispred mene i proganja me čitavu utakmicu".

"I uspevao je u tome", iskreno je priznao Kobi Brajant.

"Ma, znate šta... Toni Alen je jedini koji nije tražio pomoć kada bi me čuvao".

Kobi Brajant (sport)
Izvor: YouTube/Kobe Bryant

Toni Alen je bio maksimalno posvećen zaustavljanju Kobija Brajanta, posebno je bio motivisan protiv velikih igrača, pa je tako pričao da je dan pred utakmicu samo njega imao u glavi. I kada legne da spava i kada krene na utakmicu...

Nije tu bilo "peckanja" i pokušaja provociranja, kako to danas pokušava da radi Patrik Beverli, nego je na "čist" način Alen sebi davao misiju - sprečiti Kobija da uništi njegov tim.

Zanimljivo je da za 12 godina bitki na parketu nisu progovorili, a onda veliko iznenađenje.

Nakon poslednje utakmice koju je Kobi Brajant odigrao protiv Tonija Alena (Memfis - Lejkersi, 26. februar 2016. godine) odlučio je da "najboljeg čuvara kog je ikad imao" nagradi patikama sa autogramom, što se smatra velikim znakom poštovanja.

Kada ih je Toni Alen dobio u ruke, čitava svlačionica je zanemela, a igrač Memfisa je jedva zadržao suze, shvativši koliko je njihovo rivalstvo bilo veliko.

"To je velika čast za mene. Kobi je jedan od najboljih igrača ikada, višestruki NBA šampion, član Kuće slavnih... Činjenica - najbolji koji je igrao u mojoj eri. Bio sam počastvovan njegovim komentarom", kazao je košarkaš koji je sa Seltiksima pobedio Kobija Brajanta i Lejkerse u velikom finalu 2008. godine.

"Neću ja dati 40 poena, nisam neki dribler, ne mogu da pogodim step-bek trojku, ali igram odbranu. To je ono što ja radim...", pričao je Alen.

"Kada mi je dao patike shvatio sam da su se isplatile sve neprospavane noći i vredan rad".

Kobi Brajant je istakao da je to bila fantastična borba, nekada bi pobedio jedan, nekada ovaj drugi, ali da je to bila konstantno takmičenje u svakom posedu i da mu je zbog toga bilo veoma izazovno da igra protiv sjajnog Tonija Alena.

Toni Alen i Kobi Brajant u duelu.
Izvor: Profimedia

Samo dva dana nakon što je Kobi poklonio patike Toniju - više nisu bili rivali, samo prijatelji.

"Gledao sam u tu fotografiju 20 minuta posle meča. Nisam čuo ništa što je pričao trener. Bilo je trenutka kad Kobi nije znao ko sam ja, a sada me grli", pričao je Toni Alen kome je takođe veoma teško palo kada je saznao da je Brajant poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Baš danas (12. januar) Toni Alen slavi 39. rođendan, a nema sumnje da bi mu jedna od želja bila da još makar jednom zaigra "jedan na jedan" sa Kobijem Brajantom.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi