MONDO INTERVJU

RAKOČEVIĆ ZA MONDO O KULTNOM DERBIJU, KUPU I POVREDI KOJA I DANAS BOLI: Lekari rekli ne, stisnuo sam zube i dao trojku!

Autor Nikola Lalović

Na prethodnom Kupu u Novom Sadu, Zvezdin as igrao je povređen i vodio ekipu do velikog uspeha. Na "punoletstvo" tog uspeha, ovako pamti lude utakmice u Spensu.

Izvor: MNPress

Crvena zvezda i Partizan će se sastati u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, pošto su kuglice htele da završe u istoj polovini žreba u borbi za "Žućkovu levicu". No, nekada u kupu nije bilo "šešira", pa je tako moglo da se desi da večiti rivali odmah na startu odmere snage.

To je bio slučaj 2003. godine, kada je sudbina htela da crveno i crno-beli na startu odigraju ono za šta se mislilo da je "finale pre finala".

Ispostaviće se da je to bio jedan od najkultnijih košarkaških kup-derbija, meč koji je odlučen u produžetku, u kojem je Zvezda ostala sa četvoricom igrača na terenu. Ubedljivo najbolji u pobedničkom timu na tom meču bio je povratnik u redove crveno-belih iz NBA, Igor Rakočević.

Sa legendarnom osmicom crveno-belih pričali smo o njegovim sećanjima na kup, o tome koga smatra herojem finala i činjenici da je odbio savete lekara i odigrao finiš polufinala povređen...

"Pamtim taj kup kao najdramatičniji i najteži, jer smo bukvalno sve tri utakmice smo dobili na kraju uz veliki trud i tešku muku. Pamtim da smo imali i sreće, ali da smo se potrudili i borili, bili fokusirani, svi smo bili kao jedan tada", priseća se Rakočević trijumfa iz 2004. godine za MONDO.

Tim je došao na turnir sa povređenim Goranom Jeretinom i nekoliko rovitih igrača, a pritisak je bio još veći, jer je uvek u mislima igrača bio podatak da se trofej u kupu čekao skoro tri decenije! Prethodni Kup Zvezda je osvojila 1975.

"Bili smo pod pritiskom jer uvek ta informacija isplivala na površinu, da nismo uzeli dugo kup i da taj trofej puno fali", seća se naš sagovornik.

FINALE PRE FINALA, ILI IPAK NE?

KOSARKA - GERALD BROWN - Dzerald Braun, kosarkas Partizana, na utakmici protiv Crvena zvezda, u duelu sa Igorom Rakocevicem.Novi Sad, 26.12.2003. snimio:N.Parausic ®
Izvor: MN Press

Žreb nije mogao da bude teži, odmah u prvom meču je tim Zmaga Sagadina morao da se sastane sa najvećim rivalom .Partizanom. Ipak, tada su u taboru crveno-belih mislili da je to idealan početak!

"To je bilo finale pre finala, to smo znali. Mislili smo da je i najbolje da se tako desi, jer ako igraš protiv najvećeg rivala u prvom meču posle ti druga i treća utakmica budu mnogo lakše. Ekipe koje su favoriti imaju dužu klupu, pa što duže traje takmičenje veća je njihova prednost", objašnjava Rakočević teoriju, koja je odmah pala u vodu.

"To se nije ispostavilo kao tačna teorija, jer smo imali užasno tešku utakmicu i u polufinalu i u finalu. Mislili smo da je žreb dobar za nas, ali nas je čekalo nešto najteže moguće."

Prvi meč je bio i više nego spektakularan! Rakočević je došao do dabl-dabla sa 29 poena i 10 asistencija, sa druge strane briljirao je neverovatni Fredi Haus sa 43 poena!

"Odigrali smo dobro odbranu i to iskoristili. Zatvorili smo prilaze ispod koša što je iskoristio Fredi Haus i odigrao sjajan meč, postigao je 43 poena. Meni je to bila najbolja utakmica na kupu, jer sam uvek bio motivisaniji na najvećim utakmicama, te mečeve sam uvek dobro igrao i u Novom Sadu sam uložio ogromnu količinu energije", priseća se Rakočević.

Crno-beli su na samom startu tog meča poveli, a Zvezda je tokom celog meča morala da juri rezultat. Jednom kada su uspeli da povedu, nije više bilo povratka za rivala.

"Obično to bude tako, ako neka ekipa vodi ceo meč i onda druga ekipa stigne rezultat, tim koji je vodio padne psihički. To se i tad desilo, sećam se da su oni psihološki pali kada smo ih stigli.“

Vodio je Partizan 85:78, a onda je Rakočević sa pet poena i asistencijom za Đurića i spod koša doneo izjednačenje crveno-belima. Na kraju je u gužvi ispod koša osam sekundi pre kraja Đurić promašio za pobedu, a Partizan takođe nije pogodio u poslednjem napadu.

Ušlo se u produžetak, a zbog pet ličnih su redom izlazili Radivojević, Đurić, Dragojlović, Vitkovac, a na kraju i Rakočević. Goran Jeretin je, iako povređen, morao da uđe u igru i na kraju je Zvezda pobedila, iako je meč završila sa četiri igrača.

"Bili smo fizički jako spremni kod Zmaga Sagadina, mogao sam da igram tri meča koliko sam bio spreman. To su te situacije u kojima se pokaže kakav je ko čovek. To su eksteremni momenti u kojima čovek izvuče moć za koju nije ni znao da postoji", priseća se Rakočević.

OŽILJAK IZ POLUFINALA

Izvor: MN Press

No, za njega je tek dolazila utakmica u kojoj će morati da ode preko svoje granice, preko limita mogućnosti i preko bola. Asovi VojvodineŠuput, Ćeranić i Gurović nisu imali nameru da puste crveno-bele da u Novom Sadu lako dođu do finala, pa su tako naterali Beograđane na još jedan produžetak.

Rakočević je pogodio trojku za vođstvo na devet sekundi do kraja regularnog dela meča, ali to nije bilo dovoljno, pošto je Gurović dao bacanja za produžetak.

"Puno smo se istrošili, mislili smo da će biti malo lakše u drugom meču, Gurović je igrao za njih, igrali su na svom terenu i tu utakmicu smo isto dobili na produžetak. Ja sam tokom meča teško povredio, naprsli su mi ligamenti skočnog zgloba, odlučio sam da nastavim da igram iako sam znao da će biti katastrofalno bolno, a posle toga bukvalno nisam mogao da hodam desetak dana", priča nam naš sagovornik, koji i dan danas oseća posledice tog meča!

"I dan danas me na promenu vremena boli to mesto na promenu vremena. Ja sam na svoju odgovornost nastavio, lekari su mi rekli da ni slučajno ne smem da nastavim i dao sam tu trojku koja je bila bitna, stisao zube da to odigram."

Na kraju je Rakočević opet dobio pet ličnih i presedeo produžetak, Milan Dozet se povredio, a Čedomir Vitkovac uspeo da izraste u heroja polufinala sa sedam poena u produžetku.

U vazduhu su svi osećali trofej, osećali su da je došlo vreme da Zvezda posle 28 godina konačno uzme taj kup. Prethodni kup je osvojila ekipa sa Goranom Rakočevićem na pleju, a naredni će osvojiti tim sa Goranom na pleju, a Rakočevićem – na tribinama!

"Bio sam očajan, pokušavali smo terapijama, magnetima, alternativnim terapijama, bog zna šta sve nismo probali, čak i pod inekcijom, blokadom, noga je bila blokirana, bolna, bilo je nemoguće..."

POSLE 28 GODINA ČEKANJA - KONAČNO PEHAR!

Izvor: MN Press

Na kraju je u finalu MVP bio nedovoljno oporavljeni Goran Jeretin, a u sjajno su odigrali neki igrači koji te sezone nisu bili u prvom planu. Zvezda je gubila sa 12 razlike na 100 sekundi do kraja, ali su trojke Jeretina i Radivojevića to nadoknadile.

Na kraju je trofej kupa konačno stigao na Mali Kalemegdan!

"Imali smo sreće da su neki igrači kao Aleksej Nešović, Norman Ričardson i Goran Jeretin nadoknadili moj izostanak. Ričardson je dobro odigrao to finale kupa, ali moram puno da istaknem Alekseja Nešovića koga i dan danas kad vidim kažem mu da je on bio heroj tog finala. Do tada nije igrao skoro ni minut te sezone, a onda je ušao i razbio. Odigrao je fenomenalno to finale", priseća se Rakočević.

Te sezone Rakočević je odigrao verovatno najbolju sezonu u crveno-belom. Bio je najbolji strelac ABA lige, kapiten tima i predvodnik ekipe koja je zaustavljena u dva polufinala. U polufinalu ABA lige dao je 38 poena, ali je posle još jednog produžetka Refleks otišao u borbu za trofej.

Redži Frimen je tada uz 29 poena dodao 10 skokova i doveo tim do trijumfa, a on je sezonu počeo u crveno-belom. Ipak, posle sukoba sa trenerom Sagadinom, odstranjen je iz tima. Rakočević nikada nije ulazio u to šta se tu desilo, ali ključ poraza ne vidi u Frimenu.

"Ne znam šta se tu desilo, ja sam tip igrača koji je vojnik na terenu i time se nisam bavio. Nemam predstavu, ali svakako je dobro odigrao utakmicu. Ja sam u tom polufinalu na kraju promašio dosta slobodnih bacanja jer sam bio premoren i to je dosta uticalo na rezultat. Da sam to pogodio prošli bismo i verovatno osvojili ABA ligu", ističe on.

Drugo polufinale je bilo ono u prvenstvu države sa Hemofarmom. Posle tesnog poraza u Beogradu crveno-beli su otputovali u Vršac, a meč je potrajao samo jedno poluvreme. Zbog nereda na tribinama Crvena zvezda je napustila meč, tražila igranje novog, ali je duel registrovan 20:0 za Vrščane. 

"Mi smo bili u usponu, šteta je što je ta utakmica prekinuta. Znam da su nama pretili sa tribina, ali ne znam ni ko, ni kako. Ja nas smatram šampionima, jer mislim da bismo osvojili prvenstvo da taj meč nije prekinut", uveren je Rakočević.

Ponikao je u Zvezdi, otišao u Budućnost, pa u NBA, da bi se vratio i bio najbolji igrač i kapiten tima koji je doneo Zvezdi kup posle skoro tri decenije. Potom je postao trostruki najbolji strelac Evrolige, da bi se na kraju vratio u svoj klub i opet mu doneo kup.

Ponovo nije moglo bez drame. Igralo se sa Partizanom u finalu te 2013, a meč je prekinut zbog incidenta na tribinama, pa nastavljen sutradan pred praznom halom "Jezero" u Kragujevcu.

Rakočević je preuzeo odgovornost i postigao sve poene svog tima u poslednja četiri minuta treće četvrtine, a dao je i trojku u seriji 14:0 na kraju meča kojom je derbi prelomljen i dobijen.

"Tu smo utakmicu dobili u nastavku i osvojili kup posle dugog niza godina (osam prim. aut). To je bila prelomna, najbitnija sezona. Osvojili smo kup, plasirali se u Evroligu, da nismo imali poteškoće i pritiske pred kraj sezone uzeli bismo i ligu", veruje Rakočević, koji je nakon te sezone i završio igračku karijeru.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.