ŠESTA LIČNA

MONDO PODKAST - OD PARTIZANA DO NACIONALNOG HEROJA: Vlado Ilievski je igrao i radio s legendama i ima šta da kaže!

Autor Nebojša Marković

Ne propustite ni ovu epizodu Šeste lične

Izvor: Mondo

Ove nedelje, u goste nam dolazi jedna legenda komšijske košarke. U pitanju je Vlado Ilievski, bivši reprezentativac Severne Makedonije i nekadašnji košarkaš Partizana, Olimpije, Barselone i mnogih drugih klubova.

Vlado je nama postao poznat kada je 1998. kao osamnaestogodišnjak stigao u Partizan, tada zvanično četvrti tim Evrope. U dve i po sezone koliko je igrao za crno-bele, Vlado nije imao preveliku minutažu ali pamti Beograd po lepom.

“Iz Partizana imam samo najlepše uspomene”, priseća se Ilievski. “Jednostavno sam sazreo u Beogradu, Beograd je jedna velika metropola i posle toga mi je u karijeri sve nekako bilo lakše”, jasan je bio plejmejker koji će deset godina nakon odlaska iz Beograda postati jedan od najvećih heroja u istoriji makedonse košarke.

Nakon kratke stanice u Turskoj, Vlado ostvaruje odličnu epizodu u Lljubljani. Zajedno sa Juretom Zdovcom, Jiržijem Velšom, Benom Udrihom i drugim odličnim igračima osvojio je prvu ikada odigranu ABA Ligu, pobedom nad Krkom u finalu.

Dobre partije u slovenačkoj prestonici preporučile su ga za najveći transfer njegove karijere – odlazak u Barselonu, koju je tada trenirao Kari Pešić i za koju su igrali Navaro, Bodiroga...iz Barselone on prelazi u Italiju gde je bio član Rome, Virtusa i Sijene, a pozni deo karijere provodi menjajući klubove iz sezone u sezonu – između ostalih, bio je i član Efesa, Lokomotive Kubanj, Cibone, Cedevite...

Između 1999. i 2013, Vlado je bio i član reprezentacije Severne Makedonije. Odigrao je tri Evrobasketa, a najviše se pamti onaj iz 2011. kada je sa svojom zemljom stigao do polufinala, izbacivši usput superfavorizovanog domaćina Litvaniju. U neizvesnoj završnici koje su obeležile mnoge greške sa obe strane, Vlado je šutem za tri poena rešio pitanje pobednika i odveo „crveno-žolte“ među četiri najbolje reprezentacije Evrope.

Danas, Vlado je košarkaški funkcioner kao i mnoge njegove kolege. On obavlja funkciju predsednika u KK Ilirija iz Ljubljane, koja je nedavno ostvarila saradnju sa Cedevitom Olimpijom i čiji je trener Saša Dončić, bivši košarkaš kraljevačke Sloge i otac Luke Dončića. Bilo je interesantno čuti njegove poglede na košarku danas, a pogotovo glede razvoja mladih talenata.

Vlado je, ukratko, bio svugde i osvajao svašta. Ovo je definitivno podkast koji ćete želeti da čujete, jer ne gostuje svaki dan čovek koji je radio sa Karijem, Božom, Zmagom, i igrao sa Bodirogom, Navarom i drugim velikim imenima evropske košarke. Imaćete šta da čujete, a i da naučite!

Ne propustite ni ovu epizodu Šeste Lične!

Tagovi