Košarka

PEŠIĆ U MONDO PODKASTU: Od klinca potrčka Divca, Kukoča i Rađe, do prvog čoveka Bajerna!

Izvor Mondo video

U najnovijoj epizodi "Šeste lične", gost Miloša Jovanovića je bivši evroligaški as, a sada evroligaški operativac, Marko Pešić. Poslušajte sjajnu epizodu sa sinom legendarnog Svetislava Karija Pešića.

Izvor: Mondo

Ne događa se svaki dan u podkastu ugostimo prvog operativca jedne ozbiljne evroligaške ekipe, ali evo, dogodi se ponekad i tako nešto. Milošev gost u ovoj novoj epizodi je Marko Pešić, sin našeg proslavljenog trenera Svetislava Pešića i generalni menadžer minhenskog Bajerna!

Marko Pešić, koji je inače rođen u Sarajevu, je skoro ceo svoj radni vek proveo u Nemačkoj. Kao dečaka, otac ga je vodio na sve pripreme mlađih selekcija. Mladi Marko je tako bio “potrčko” za buduće velike asove poput Divca, Đorđevića, Kukoča, Rađe i drugih – uz osmeh, on dodaje da je tu i završavao “neke poslove za koje treneri nisu ni morali da znaju”.

Sredinom devedesetih, Pešić postaje član berlinske Albe, kluba koji je njegov otac de facto podigao i etablirao kao bitan klub u evropskim tokovima. U dresu “Albatrosa”, Marko je osvojio šest nacionalnih titula i četiri kupa, čime je postao jedna od najvećih legendi u istoriji kluba.

Pešić je takođe predstavljao reprezentaciju Nemačke, sa kojom je osvojio bronzu na svetskom prvenstvu u Indijanapolisu i srebro na Evrobasketu u Srbiji i Crnoj Gori. Tokom razgovora, on se podsetio lepih iskustava sa tih turnira, a ispričao je i par anegdota o Dirku Novickom, najvećem evropskom košarkašu u istoriji NBA lige.

Nakon završene igračke karijere, Pešić se posvetio studijama sportskog menadžmenta. Pre deset godina došao je na poziv legendarnog Ulija Henesa u Bajern, gde je isprva radio kao sportski direktor, da bi onda 2013. bio unapređen u poziciju generalnog menadžera koju i danas obavlja.

Ove sezone, Bajern je ostvario veliki uspeh, plasiravši se kao prvi nemački tim još od one Pešićeve Albe u četvrtfinale Evrolige. Marko nam otkriva pozadinu tog uspeha, ali nam i priča o izazovima sportskog menadžmenta u kompetitivnoj nemačkoj ligi, koja je iz godine u godinu sve jača.

Ne propustite ni ovu epizodu Šeste Lične!