Kako je Vasa postao najbolji

VASA MICIĆ VIDEO LUKU DONČIĆA, PROBAO I SHVATIO - MOGUĆE JE! Kako je Vasilije postao MVP Evrolige i spreman za NBA ligu

Autor Mladen Šolak

"Čuvao sam ga i bio najspremniji ikad, a on me nije ni osećao. Tada sam se zapitao..."

Izvor: MN Press

Da li je vreme da Vasilije Micić (27) ode u NBA ligu? Svakako da jeste. Da li će se to dogoditi? Još nije izvesno...

Dok se bliže konkretni pregovori o tome da li će najbolji košarkaš Evrope ostati u Evroligi ili će se preseliti u NBA, on poručuje da se tek sada oseća spremnim da ode u Ameriku - ali ne zato što je osvojio sve individualne i timske trofeje.

Srpski as smatra da su njegova igra i pogled na košarku sada sazreli do te mere da je potpuno svestan svoje igračke i fizičke snage, ali i da je sa godinama naučio i kako da pristupa igri.

"Svake godine je bilo priče o NBA ligi. Realan sam prema sebi i mislim da je tek ovo trenutak u kom osećam da mogu da se oprobam tamo. Sve do sada je bilo nedovoljno iz mog ugla, ne zbog toga što sam osvojio sve ili slično, već zbog mog sazrevanja, stila igre, načina na koji mi se usporila igra, zbog konstantnosti, pogleda na košarku... Ali razumem taj tehnički proces odlaska tamo. Ako ne bude nešto što mi se sviđa, ne zatvaram ta vrata da ostanem u Evropi", rekao je Micić za TV Arena sport.

"NAPADNEM LUKU, ON ME NE VIDI"

Izvor: MN Press

Upitan da li mu se zaista "usporila igra", Micić objašnjava da je to video kod Luke Dončića i daje sjajan odgovor.

"To sam prvi put video kod Dončića. Čuvao sam ga u Kaunasu, kada sam igrao za Žalgiris i bio sam verovatno najspremniji ikad. Trudio sam se konstantno da budem agresivan, konstantno da 'zatvaram', a on me nije ni video, ni osećao. Zapitao sam se šta je ključ".

"Da se razumemo, ne poredim ja sebe i Dončića, ali samo taj aspekt igre mi je bio neverovatan i smatram da to dolazi iz smirenosti, samopouzdanja i prihvatanja greške bez drame. Da li on to 'vari' iznutra ne znam, ali to se na njemu ne oseća".

Gledajući tada Dončića tinejdžera koji je postao MVP Evrolige, a sada je jedna od najvećih zvezda u NBA, Micić je izvukao pouku i počeo da primenjuje taj stil i pristup igri.

MVP titula i trofej prvaka Evrope sa Efesom dokaz je da mu je upalilo.

"Tada sam pokušao da probam da nađem sebi taj stil. Prošle godine sam oko januara imao male povrede i mislio sam da moram da budem 100 odsto zdrav da bih bio dobar na terenu, međutim igrao sam bukvalno sa pola gasa. Tako je to delovalo. Bilo je to protiv Bajerna u Minhenu i bio sam MVP utakmice. I onda sam rekao - to je moguće. Onda sam bio i MVP kola u sledećem kolu protiv Albe. I kad sam pogledao utakmicu videlo se da igram lagano. Pritiska me neko, dodam loptu, sklonim se, odigram kad mi dođe lopta, koncizno, precizno... U odbrani se nisam toliko umarao, čuvao sam energiju. Ove godine je bio dokaz da je to moguće i naravno uvek ima prostora za napredak", rekao je najbolji igrač Starog kontinenta.

Vasa je svoj recept za uspeh našao - narednih nedelja biće jasnije da li će ga preneti u NBA ili će opet krenuti po titulu Evrolige.