BRAVO!

KAKVA ZAVRŠNICA! JUNIORI POSLE VELIKE DRAME U ČETVRTFINALU SP: Srbija preživela Japan, sad napad na medalju! (VIDEO)

Autor Nebojša Marković

Nikola Jović je ponovo na maestralan način predvodio našu U19 selekciju do mesta među osam najboljih na Svetskom prvenstvu u Letoniji.

Izvor: Twitter/@FIBA/Printscreen

I dok košarkaška Srbija i dalje vida rane posle debakla u kvalifikacijama za Olimpijske igre, juniorska selekcija pokazuje da je budućnost i dalje svetla.

Mladi košarkaši Srbije plasirali su se u četvrtfinale Svetskog prvenstva za igrače do 19 godina i to dramatičnom pobedom protiv Japana 89:86!

Selekcija Zorana Lukića uspela je da bez poraza stigne do osmine finala Mundobasketa za juniore u Letoniji, a potom i da tamo savlada raspoložene Japance koji su na tri sekunde pre kraja promašili šut za produžetak.

Bio je ovo meč u kojem su "orlići" vodili tokom čitavog meča, osim u kratkom preiodu sredinom druge četvrtine. Ipak, ta prednost nikada nije bila previše ubedljiva, maksimalno je iznosila 11 poena u trećoj deonici, a u finišu je viđena drama.

U četvrtoj četvrtini je Japan uspeo da se vrati u igru uprkos dvocifrenom zaostatku, u završnici se igralo "koš za koš", da bi pri rezultatu 83:81 Nikola Jović pogodio dva važna slobodna bacanja.

Sve je postalo komplikovano kada je Škobalj napravio faul nad Ivašitom pri šutu za tri poena. Japanac je pogodio sva tri slobodna bacanja i na 16 sekundi pre kraja je bilo samo 87:86 za našu selekciju.

Ipak, posle faula Japanaca, Stefan Todorović je pogodio oba slobodna bacanja za konačnih 89:86, a da bi upravo Ivašita na tri sekunde pre kraja bio neprecizan pri šutu za tri poena i izjednačenje.

Maestralni Nikola Jović je vodio Srbiju do pobede sa 28 poena, sedam skokova i šest asistencija, dok je Mihailo Mušikić pratio sve sa 17 poena, 10 skokova i pet asistencija. Dvocifreni u Srbiji bili su i Filip Škobalj sa 14 i Mihailo Petrović sa 11 poena.

U redovima Japana se najbolje pokazao Ibu Jamazaki sa 23 poena, Ivašita i Ju Kibajaši su ubacili po 13, dok je Taijo Motoda dodao 12 poena. Srbija će u četvrtfinalu Svetskog prvenstva za juniore igrati protiv boljeg iz meča Argentina - Turska.

Tagovi

kss