Nova lica

NOVA ZVEZDA DEJANA RADONJIĆA - STIGLA PETORKA POJAČANJA: Stari znanci, Amerikanac, plej rivala i BOMBA iz Španije

Autor Nikola Lalović

Dejan Radonjić će u narednoj sezoni raditi sa igračima koje dobro poznaje, a neka od letošnjih pojačanja je već vodio do titula u Zvezdi. Koji će biti naredni potezi crveno-belih?

Izvor: MN Press

Crvena zvezda se ovog leta rastala sa celom petorkom igrača, ali stigla je nova! Tim koji je pred kraj 2020. godine preuzeo Dejan Radonjić na kraju je osvojio triplu krunu i napravio velike uspehe, a klub je rešio da ovog leta temeljno promeni ekipu, što je i bilo najavljeno.

Za sada je stiglo pet pojačanja, a sve do sada urađeno zaokruženo je pravom bombom - povratkom Nikole Kalinića u redove crveno-belih. 

Od nosilaca igre iz prošle sezone, otišli su prvi strelac tima Džordan Lojd i kombo-bek Kori Volden za koga je klub dobio i obeštećenje. Čim je na prethodnu sezonu stavljena tačka, tim za nove pobede je počeo da se pravi. 

NOVA PETORKA - STARI ZNANCI I AMERIKANAC

Izvor: MN Press

U nameri da se ostvare bolji rezultati, pre svega u Evroligi, ali i u trci sa sve jačim regionalnim rivalima, crveno-beli su u junu na početku "prelaznog roka" ozvaničili dolazak pojačanja iz Budućnosti. 

Prvi je stigao jedan od najboljih igrača ABA lige Nikola Ivanović, a posle njega i nekadašnji kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović. Sa obojicom se trener Radonjić odlično poznaje. Ivanovića je trenirao dve sezone u Budućnosti od 2011. do 2013. godine, a Mitrović je upravo tokom rada sa Radonjićem postao kapiten i lider šampionske generacije. 

Potom je ozvaničeno dovođenje američkog krilnog centra Erona Vajta, koji je posle šest sezona provedenih u Evropi stigao u Beograd. Eksplozivni krilni centar sa solidnim šutem za tri i pre svega sjajnim fizičkim predispozicijama igrao je za Bon, Zenit, Žalgiris, Olimpiju iz Milana, Tenerife i na kraju Panatinaikos prošle sezone.

Posle tri zvučna pojačanja crveno-beli su rešili da pruže šansu u prvom timu i još jednom igraču iz svoje omladinske škole, pa se posle dve godine provedene u FMP-u u klub vratio Stefan Lazarević. Malerozni đak crveno-belih ima za sobom nekoliko teških godina oporavka od jako komplikovane povrede, ali sada kreće ispočetka pod Radonjićem.

A onda je kao šlag na tortu došao povratak Nikole Kalinića u Beograd. Nakon što je otišao iz Fenerbahčea, u kojem je bio jedan od oslonaca tima Željka Obradovića, odigrao je sjanu sezonu u dresu Valensije u kojoj je prosečno beležio 10,4 poena i 3,4 skoka po meču u Evroligi, a to mu je donelo interesovanje najvećih evropskih klubova. 

Barselona se do kraja borila za njegov potpis, ali je on rešio da se vrati u klub u kojem je eksplodirao u sezoni 2014/15 i sada će sa crveno-belima probati da ponovi uspeh.

Naravno, posao u prelaznom roku za crveno-bele nije gotov.

NA REDU POZICIJE "JEDAN" I "PET" 

Izvor: MN Press

Još jedan povratnik se pominjao kao velika želja Crvene zvezde, a to je Stefan Jović. Za sada Radonjić u timu ima samo dva plejmejkera, pošto je osim beka novajlije Ivanovića tu i mladi Aleksa Uskoković. Ipak u ovako zbijenoj sezoni u kojoj crveno-bele čeka paklen raspored na početku Evrolige to je svakako premalo.

Ostaje da se vidi da li će baš Jović biti ta karika koja nedostaje ili će na Mali Kalemegdan stići neki drugi organizator igre. A takođe će biti interesantno pratiti i ko će biti nosilac igre pod košem, gde se još iščekuje rasplet situacije sa Lendrijem Nokom.

Kamerunac je odigrao sjajno u finišu sezone, potpuno se uklopio u sistem Dejana Radonjića i postao toliko važan šraf da je imenovan za MVP-a finalne serije ABA lige protiv Budućnosti. Pominjao se kao želja nekih evroligaških klubova i Zvezda će u borbi za njegov potpis sigurno imati konkurenciju drugih timova.

Naravno, ostaje otvoreno i pitanje pozicije "dva", na kojoj će Ognjen Dobrić izvesno dobiti važnu ulogu, u skladu sa reputacijom koju je izgradio prošle sezone kada je zablistao pod Radonjićem. I pred njim je sezona dokazivanja da može da zadrži taj nivo kroz čitavu takmičarsku godinu.

Sezona startuje krajem septembra, biće spektakularna, a Partizan je sa dovođenjem Željka Obradovića i zvučnih pojačanja najavio paklene večite derbije i borbu na Jadranu.  Takođe, u Budućnost se vratio tvorac šampionskog tima Aleksandar Džikić, a Cedevita juri NBA pojačanja i takođe veoma jača, jer je dovela prvog strelca VTB lige i jednog od najboljih centara ABA lige iz prošle sezone.

ABA sezona je još daleko od početka, ali kako stvari stoje - biće uzbudljivo!