MOŽE?

ŠIRI SE EVROLIGA! A SPOMINJE SE I PARTIZAN... Bertomeu želi 20 klubova u eliti, dosta više "muzičkih stolica"!

Autor Milutin Vujičić

Evroliga želi da se širi, a nadamo se da će imati i srpske klubove u planu.

Izvor: MN Press

Ove sezone u Evroligi takmičiće se 18 klubova od kojih 13 imaju "A" licencu elitnog takmičenja, a plan Đordija Bertomeua je da u narednim godinama broj učesnika bude povećan.

Kako piše specijalizovani portal "Jurohups" pitanje je trenutka kada će Evroliga objaviti plan za proširenje, a pre svega zato što ne mogu da ignorišu da na "starom kontinentu" postoje atraktivni projekti koji zaslužuju mesto u eliti, odnosno da svake godine igraju "muzičke stolice" ko to mesto neće dobiti.

Navode se primeri Partizana, Virtusa i Valensije, kao i sve češće pominjanog Pariza, kao klubova koji zaslužuju mesto u Evroligi, ali ga nemaju zbog ograničenog broja mesta.

Bertomeu već duže vreme razgovara sa vlasnicima "A" licenci, pa se očekuje da se taj krug klubova još više proširi (prva u redu je nemačka Alba), dok je dobra vest i da isti izvor navodi i da će ABA liga takođe imati bar jednog učesnika Evrolige u sezoni 2022/23.

Ako recimo Partizan osvoji Evrokup, a Zvezda bude najbolja u ABA ligi - tada i dva.

Ono što je loša vest je da se promene ne očekuju pre leta 2023. godine kada bi broj klubova sa "A" licencom mogao da naraste na 16, a videćemo da li će to biti dobra vest za srpske klubove.

Najverovatnije nas čekaju Evroliga i Evrokup sa po 20 klubova, s tim da se do prvog razred znatno teže stiže.