NA POBEDU

ZVEZDA SPREMNA ZA OSVETU, "PIONIR" MORA DA "GORI": Crveno-beli ne smeju da dozvole ponavljanje istorije!

Autor Nemanja Stanojčić

Crvena zvezda je samo jednom u Evroligi pobedila Albu, bilo je to 2015. godine.

Izvor: MN Press

Konačno je Crvena zvezda izašla iz paklenog ritma. Posle nedelje u kojoj su imali četiri utakmice su uspeli da se malo "resetuju".

Imali su pet dana za pripremu naredne evrolgiaške utakmice i duela sa Albom u "Pioniru" koji je na programu večeras (19h). Timom protiv koga imaju skor 1-5!

Upravo je to dodatni motiv za crveno-bele pošto je nemački predstavnik dobio pet poslednjih mečeva, među njima su i prethodna dva okršaja u Beogradu (90:84, 94:85). Ne zaboravljaju to u redovima srpskog šampiona, posebno poslednji meč u prošloj sezoni.

"Zaslužuju respekt, sa dobrim iskustvom su došli u Beograd, pošto su posle nekih prethodnih mečeva izlazili u dobrom raspoloženju. Zato moramo da kontrolišemo njihov kvalitet, da im ne dozvolimo da oni diktiraju ritam i da kroz dobru koncentraciju dođemo do bodova", oprezan je trener Dejan Radonjić, svestan da je Zvezda jedinu pobedu protiv Albe ostvarila 29. januara 2015. godine (86:69).

MITROVIĆ O POVRATKU CIRBESA I ALBI

Luka Mitrović na treningu
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Šef struke je potvrdio da će odluka o igranju Maika Cirbesa i Branka Lazića biti doneta u "poslednji čas" zbog nedostatka fizičke spreme. Jedini klasični centar u timu je Ognjen Kuzmić, ali je Luka Mitrović od starta sezone fantastičan na toj poziciji.

"Maik ce vratio, trenira, imao je dužu pauzu i nadamo se da će što pre moći da doprinese ekipi. Pozicija centra? To nisu moje brige", nasmejao se Mitrović posle konstatacije da neće Nemcu dati da se vrati u tim posle odličnih partija na mestu "petice".

Prijalo je i Luki i saigračima to što su malo duže odmarali.

"Očekuje nas duel sa kvalitetnim timom koji ima dosta problema sa povredama na početku sezone, zbog toga imaju dosta ocilacija u igri i rezultatima. U pitanju je ekipa koja, ako joj dozvolite da pokaže ono što zna i ume, može da napravi problem svima. Zato fokus mora da bude na odbrani svih 40 minuta, moramo da eksploatišemo sve njihove slabosti. Orni čekamo taj meč, prijala nam je mala pauza da se odmorimo i napunimo baterije. Bio je ovo prvi ili drugi put da smo imali vremena da spremimo meč kao ljudi."

LAZAREVIĆ FAKTOR IZ SENKE

Stefan Lazarević
Izvor: MN Press

Sa iskusnijim saigračem se složio i Stefan Lazarević.

"Iskoristili smo ovaj period za rehabilitaciju. Igra Albe se bazira na velikoj slobodi i individualnoj improvizaciji. Moramo da anuliramo njihove prednosti i da budemo fokusirani i spremni za odgovor na njihovu igru. Ključ pobede je fokus i jaka odbrana od starta, posebno pošto igramo pred našim navijačima."

Upravo je Stefan bio jedan od iks faktora u nekih prethodnim utakmicama, pre svega zbog igre u defanzivi.

"Stvarno sam zahvalan na šansi. Trudim se da svaki dan radim ono što se od mene traži, kako na treningu tako i na meču. Kako ekipa raste sa pozitivnim rezultatima tako i ja rastem kao igrač", poručuje Lazarević.

PIONIR MORA DA "GORI"

Navijači Zvezde
Izvor: MN Press

Nadaju se svi u Zvezdi da će atmosfera u "Pioniru" biti kao na nekim evroligaškim okršajima od ranije. Žargonski rečeno, voleli bi da dvorana "gori" i da to bude dodatni podstrek za igrače.

Potvrdili su to i Mitrović i Lazarević, ali i Radonjić koji je pozvao publiku da dođe u što većem broju.

"Ako atmosfera u 'Pioniru' bude približna kao na nekim ranijim evroligaškim mečevima, bar što se mog iskustva tiče, onda uz tu njihovu podršku i našu dobru igru možemo da dođemo do nove pobede", jasan je Radonjić.

NEMA AITA NI SIVE

Pejton Siva
Izvor: MN Press

U odnosu na prethodne duele, pa i spomenuta dva koja su dobili u Beogradu, dogodile su se neke promene.

Na klupi nije više legendarni španski trener Aito Garsija Reneses, već njegov sunarodnik Israel Gonzales, ali nije to jedina promena. Ne terenu neće biti fenomenalni plejmejker Pejton Siva.

Američki organizator igre je doneo odluku koja je iznenadila mnoge i karijeru je nastavio na Novom Zelandu. Igra za Brejkerse.