PROBLEMI TRAJU

KAKO IZGLEDA ZVEZDIN TIM? NE ZNA NI RADONJIĆ! Jezivi padovi, korona i udarci – crveno-beli nikako da "sklope" ekipu!

Autor Nikola Lalović

Kako izgleda ovaj tim Crvene zvezde, to je pitanje na koje niko nema odgovor, pa ni sam Dejan Radonjić.

Izvor: MNPress

"Nikola Ivanović je u izolaciji, Aron Vajt u programu, a pod znakom pitanja je i Kalinić. Radi se o lakšoj povredi, ali videćemo da li će biti spreman. Nije odradio trening dan pred meč, videćemo kako će se razvijati situacija", rekao je Dejan Radonjić pred duplo kolo Evrolige koje očekuje Crvenu zvezdu. 

Duelima sa Monakom i Olimpijom iz Milana, crveno-beli završavaju prvi mesec sezone u kome su imali čak 12 mečeva, a ni na jednom ekipa nije bila ni blizu toga da bude kompletna.

Dejan Radonjić cele sezone na konferencijama za novinare odgovara na pitanja o zdravstvenom stanju ekipe, a sve je počelo mnogo pre prvog takmičarskog meča sa Splitom na otvaranju ABA lige. 

PRVE BRIGE – SEZONA POČELA BEZ MVP-A!

Izvor: MN Press

Prve brige koje je imao Dejan Radonjić počele su sa Ognjenom Dobrićem. Sada se sjajni šuter polako vraća u formu i odličnom igrom u Baru, gde je presudio i doneo pobedu Zvezdi, pokazao je naznake partija koje su ga krasile pre prinudne pauze.

Ipak, Radonjić je morao dugo da ga čeka. Borbreni bek bio je deo reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a onda je zbog povrede propustio cele pripreme crveno-belih.

MVP

Ognjen Dobrić je prošlu sezonu završio kao MVP finala Superlige Srbije, a i u finalu ABA lige je blistao, ali je ipak ispred njega MVP trofej uzeo Lendri Noko.

Ekipa je bez njega krenula, a posle pobeda nad Megom i Oradeom na startu priprema došao je kobni susret sa Panatinaikosom. Videli smo na terenu odličnu, spremnu i motivisanu Zvezdu, ali taj duel kao da je bio naznaka problema koji su krenuli.

Stravičnu povredu je doživeo Eron Vajt, koji je prilikom jednog zakucavanja odgurnut sa leđa i na kraju je povreda bila i manje strašna nego što se to očekivalo. Međutim – teško ćemo videti Amerikanca na zvaničnom meču u dresu Crvene zvezde u 2021. godini.

Na tom duelu povredu koja je delovalo bezazleno doživeo je Dejan Davidovac, ali je na kraju zbog toga i on morao da propusti početak sezone. Zbog svega toga i pripreme su morale da izgledaju drugačije. Umesto da nastave pripreme u Grčkoj i odigraju mečeve sa Promiteasom u Patri i AEK-om u Atini izabranici Dejana Radonjića su raspakovali kofere i ostali u Beogradu posle osvajanja turnira u Minhenu.

Do kraja priprema je nastavila da ih prati loša sreća, pa je tako Marko Simonović morao da bude van terena oko dve nedelje, a povrede su zadobili redom Branko Lazić, Stefan Lazarević i Nejt Volters!

POČELA JE SEZONA I ODMAH JE UDARILA KORONA!

Izvor: MN Press

Cele pripreme su prošle, a da je Dejan Radonjić jedva uspevao da sastavi tim za trening. Celu ekipu nije ni izbliza video na okupu, a neki poput Ognjena Dobrića nisu imali nijedan trening sa ostatkom tima. 

Split je bio lak zalogaj i dobra uvertira. Bez previše zamaranja, uz minutažu za mlade Popovića i Gušića pobeđena je hrvatska ekipa, ali u timu nije bilo Uskokovića, Lazića, Dobrića, Davidovca i Vajta, dok su Nejt Volters i Stefan Lazarević stupili na teren tako što su izašli iz povrede i nisu trenirali sa saigračima posle perioda oporavka.

Ipak, upravo sa Lazarevićem i Voltersom, uz najavu da bi Dobrić, Davidovac i Lazić mogli uskoro na teren stvari su izgldale bolje. A onda je pred početak Evrolige još jedan igrač ispao na mesec dana!

Pred sam put u Istanbul na gostovanje Fenerbahčeu Maik Cirbes je dobio pozitivan test na virus korona i na terenu smo ga videli tek protiv Mornara u nedelju, tačno mesec dana nakon što je Splitu ubacio 12 poena.

TIM BEZ TRENINGA

"Bio sam oko dve nedelje van terena, polako sam ušao u ritam, počeo da treniram. Evo danas se vidi šta se sve dešava sa Cirbesom. Pandemija svima pravi problem, na to su nam se nadovezale povrede. Mi nismo mogli da treniramo, radili smo četiri na četiri, nismo odradili košarkaški trening kako treba. Teško je napraviti prognozu. To je nezahvalno, posebno na startu sezone. Treba da se trudimo, da se koncentrišemo na svoju igru, biće i grešaka i dobrih stvari sigurno", rekao je pred Fener Marko Simonović.

Meč u Istabulu ekipa je odigrala samo sa osmoricom igrača pošto mladi Gušić nije dobio šansu, a Dobrić, Uskoković i Davidovac jesu bili na klupi, ali još uvek nespremni. 

Ritam je bio nemilosrdan, pa je prvi ABA derbi u sezoni usledio protiv Budućnosti, a tu su navijači ponovo neprijatno šokirani. Iako se Aleksa Uskoković vratio na teren u laganom ritmu (šest minuta na terenu), a Dobrić i Davidovac su imali punu minutažu, mada se videlo da još nisu skroz spremni, ponovo je neko ispao iz tima.

Ovoga puta je to bio Ostin Holins, koji se nezgodno okliznuo na meču sa Fenerom i nije mogao da pomogne ekipi. Na sve to došao je onaj strašan pad Stefana Lazarevića u tom meču, ali se na kraju ispostavilo da se samo ugruvao i da nije bilo potresa mozga na koji se sumnjalo.

POLAKO SE SKLAPA TIM, ALI NIKAKO DA SE SKLOPI

Izvor: MN Press

Kada se pred prvu evroligašku pobedu ove sezone, trijumf nad Makabijem u Izraelu saznalo da će Stefan Lazarević ipak igrati, delovalo je da stvari zaista idu na bolje. Lazić je bio blizu povratka na teren, za Holinsa se znalo da mu je ovo poslednji meč koji pauzira i ekipa je dobro reagovala i donela trijumf iz Azije.

Potom je viđen je možda i najgori meč crveno-belih ove sezone i poraz od Igokee u Laktašima, gde je bilo jasno da neki igrači igraju pod velikim opterećenjem, a da pojedinci još nisu potpuno zdravi i spremni poput Holinsa.

Usledila je najbolja moguća reakcija – povratak u Arenu i pobeda nad Žalgirisom, uz dobre vesti. Branko Lazić se vratio na klupu, a Majk Cirbes je šetao pored terena, što je jasno značilo da je ozdravio i da se čeka momenat kada će ponovo na teren.

Potpuno ista zdravstvena situacija čekala je ekipu za meč sa Cedevita Olimpijom i u tesnom porazu od CSKA u Moskvi, ali konačno je kapiten crveno-belih stao na teren u porazu od Albe u Pioniru. Ipak – na dan utakmice sa Nemcima slabost je osetio Nikola Ivanović i od tada ga nema u timu.

Ako se ispostavi da je u pitanju korona, teško da ćemo ga na terenu videti još dvadesetak dana. A on je glavni kreator u igri Crvene zvezde i zna se koliko nedostatak takvog plejmejkera može da uzdrma ekipu. A taman je ušao u formu...

SIZIFOV POSAO DEJANA RADONJIĆA

Izvor: MN Press

Trener Crvene zvezde se našao između čekića i nakovnja na startu ove sezone. U Crvenoj zvezdi se svaki poraz pamti, pa i onaj protiv favorita kao što su CSKA i Fenerbahče. A ni on, kao ni bilo ko drugi, još uvek ne zna kako ovaj tim treba da izgleda. 

Imali su bljeskove Kalinić, Dobrić, Mitrović, Kuzmić, Volters pa i MVP prvog kola ABA lige Nikola Ivanović. Neke svoje minute odlično je iskoristio mladi Lazarević, “uskočio” je veteran Simonović kada je bilo potrebno, ali ovaj tim još uvek nema ni glavu ni rep.

Jednostavno, ni u jednom momentu trener Dejan Radonjić nije mogao da na duže vreme radi sa ekipom, uvek je falilo nekoliko igrača.

Neće Zvezda biti kompletna možda ni do Nove godine, jer je pitanje kada će na teren moći Eron Vajt, ali jedna teška povreda mnogo je manji problem od gomile "malih".

Uskoković, Volters, Ivanović, Lazić, Holins, Dobrić, Lazarević, Simonović, Kalinić, Davidovac, Vajt, Cirbes – ne, to nije sastav crveno-belih već spisak svih igrača koji su u nekom trenutku od početka ove sezone bili van stroja. Ukupno 12 igrača – ceo jedan tim.

KO JE FALIO I GDE?

SPLIT – Uskoković, Lazić, Dobrić, Davidovac, Vajt

FENERBAHČE – Uskoković, Lazić, Dobrić, Davidovac, Vajt, Cirbes

BUDUĆNOST – Lazić, Holins, Vajt, Cirbes

MAKABI - Lazić, Holins, Vajt, Cirbes

IGOKEA - Lazić, Holins, Vajt, Cirbes

ŽALGIRIS - Lazić, Vajt, Cirbes

CSKA - Lazić, Vajt, Cirbes

CEDEVITA OLIMPIJA - Lazić, Vajt, Cirbes

ALBA – Ivanović, Vajt, Cirbes

MORNAR – Ivanović, Vajt

Najnoviji na tom spisku je i najzvučniji. Sada se u Monako ide sa pitanjem da li će Nikola Kalinić moći da nastupi? A tu je i još jedno, verovatno i najvažnije pitanje - mogu li košarkaši i klubovi da izdrže ritam koji Evropa traži?

Za sada slika nije sjajna, a najveći problem ima upravo trener Crvene zvezde. Pripreme su mu propale zbog povreda pa je morao da uigrava tim kroz utakmice koje se "broje", a ni to ne može kako treba, jer stalno neko ispada iz ritma, stroja, forme, tima.

Vremena za kukanje nema – jer tim u pet dana ima tri putovanja i tri utakmice. U nedelju su bili u Baru, u utorak u Monaku, a već u četvrtak u Milanu.