MONDO SEĆANJE

PARTIZANOV TREĆI PUT U GENTU – PRVI PUT SU JURILI EVROPSKU TITULU: Željko čekao na klupi, 1 sudijski zvižduk ubio san!

Autor Nikola Lalović

Crno-beli Gent pamte po Divcu, Paspalju, Vladi Šćepanoviću i rafalima Amerikanca i Litvanca.

Izvor: MN Press

Partizan od 18:45 dolazi u Gent, gde će se sastati sa Gentom u utakmici koja će po svemu sudeći odlučiti prvopasiranog na kraju grupnog takmičenja u Ligi konferencija.

Crno-beli su posle dve uvodne pobede u takmičenju poraženi od Belgijanaca na svom terenu, a sada uz nekoliko kadrovskih problema i promenu formacije žele da se "osvete".

Navijači Partizana dobro pamte Gent, ali ne po fudbalu nego po košarci! To je dosta čudno pošto košarkaška tradicija u ovom gradu gotovo da ne postoji, ali tu su prste umešali obližnji Ostende i uvek zanimljive odluke FIBA!

Dva puta su crno-beli išli u Gent, tamo ostvarili dve pobede i jedan poraz, a kada su prvi put stigli u ovaj grad cela crno-bela porodica sanjala je velike snove. Snove koji će se ostvariti nešto kasnije, na granici Evrope i Azije!

F4 EVROLIGE, TORNJEVI BLIZANCI I ŽELJKO NA KLUPI!

Izvor: MN Press

Partizan je prvi put u Gent stigao 1988. godine kada je FIBA organizovala prvi ikada Fajnal for Evrolige. Zašto je za mesto održavanja održan Gent pitanje je bez suvislog odgovora, ali kada je FIBA u pitanju teško da to nekoga čudi.

Bilo kako bilo, crno-beli su se plasirala na F4, a tadašnja ekipa je bila predvođena Divcem, Grbovićem i Paspaljem.

Aleksandar Đorđević je bio startni plej, a menjao ga je Željko Obradović koji će neke od momaka koji su nastupali u Gentu dovesti do evropskog trona nekoliko godina kasnije. Žreb je hteo da prvi meč crno-beli odigraju sa Makabijem!

PARTIZAN – MAKABI 82:87 (44:43)

PARTIZAN, LISTA STRELACA: Đorđević 2 Grbović 18, Paspalj 18, Pecarski 8, Divac 19, Obradović 8, Savović 6, Nakić 2

Dominirali su Grbović i Divac ispod koša i većina poena je došla od njih. Divac je dao 19, Grbović i Paspalj su dodali po 18. a čak je i Milenko Savović imao doprinos sa 6 poena.

Iz današnje perspektive deluje da je falilo poena spolja, a u stvari najveći problem je bila peta lična za Divca tri minuta pre kraja meča.

Nije mogao bez svog najboljeg igrača u finišu crno-beli tim i posle rafalne paljbe Kevina Magija koji je na kraju dao 31 poen Partizan je pao.

Drugi meč crno-beli su odigrali protiv Arisa. Nikos Galis je bio u životnoj formi, ali kasniji šampion Evrope Olimpija iz Milana je ipak bila bolja od Solunaca u polufinalu, a ni 39 poena Galisa u meču za treće mesto nisu pomogli.

PARTIZAN ARIS 105:93 (48:39)

Sada se u Partizanu osim Divca koji je zatrpao koš rivala sa 31 poenom i Paspalja koji je upisao 21 poen probudio i Pecarski sa 24, dok su dobro poznata lica Slobodan Subotić sa 18 i Panajotis Janakis sa 11 poena bili pomoćno osoblje Galisu.

Čekaće nekoliko godina crno-beli, Divac će otići u NBA, a Željko Obradović na trenersku klupu i dočekaće se titula šampiona.

A mnogo kasnije, crno-beli će dočekati novi košarkaški meč u Gentu!

ŠĆEPANOVIĆEVA PETA BRZINA U BICIKLISTIČKOJ DVORANI

Igrala se u sezoni 2000/01 Suproliga u kojoj je Partizan između ostalog odmerio snage sa belgijskim Ostendeom. Vođa tog tima bio je tada malo poznati Amerikanac, a sada čuveni Rus Džon Robert Holden. 

Godinu dana kasnije FIBA projekat Suprolige je otišao u propast, a Partizan je igrao Evroligu. Ostende je ponovo bio tu i to u grupi D sa Partizanom, ali mu čelnici takmičenja nisu dozvolili da igra na svom terenu.

Nađeno je čudno rešenje – Kuipke arena u Gentu, koja je zapravo velodrom – biciklistička dvorana. U njoj je viđen rafal Vlade Šćepanovića, viđeno je majstorstvo Jove Stanojevića, ali nije to bilo dovoljno. Prava drama završila se tek posle produžetka u kome je belgijski tim odneo pobedu.

OSTENDE – PARTIZAN 104:94

Ostende je na kraju završio takmičenje kao poslednji u grupi D, ali za razliku od prošlogodišnje Suprolige u kojoj je crno-beli tim dva puta dobio Belgijance, sada je Ostende odbranio "domaći teren".

Vlado Šćepanović je blistao sa 30 poena, Jovo Stanojević je dodao 21, a Vule Avdalović 17. Tim je bio bez Miloša Vujanića, pa je i to bio razlog poraza.

Sa druge strane legenda belgijske košarke Ralf Bigs dao je 32 poena, a Andrius Gedraitis je dodao 29. Panamac iz Los Anđelesa Ed Kota je dodao 23 i crno-beli tim je pao!

OSTENDE: Gerit 4, Van Pase 6, Begin 5, Čizmić 3, Gedraitis 29, Bigs 32, Rotsert, MEnama, Kota 23, Raher, Praskevičijus 3

PARTIZAN: Šćepanović 30, Petrović 7, Nađveji, Gajić 2, Ostojić 2, Stanojevič 21, Materić 4, Glintić, Krstić 3, Vujanić, Avdalović 17, Čanak 9

Do sada je Partizan u Gent išao i nije uspevao da dobije svoje košarkaške bitke. Ona fudbalska tek sledi, a MONDO je već stigao u Belgiju i doneo priču odande.

Sada je ostalo još malo i čeka se poravnanje crno-belog skora, za sada Partizan u Gentu ima dva poraza i pobedu. Nadamo se da će večeras "izjednačiti" na 2:2.