Košarka

JA GROBAR SRPSKE KOŠARKE? TO JE NONSENS! Miško Ražnatović otvoreno - Nikola Jokić u Zvezdi i Partizanu ne bi uspeo!

Autor Petar Latinović

"Nikolu Jokića ne bi čekali u Zvezdi i Partizanu. Ali ih ne treba osuđivati zbog toga, pa oni moraju da pobeđuju. Ne mogu Zvezda i Partizan da trpe tamo nekog klinca mesec dana da napravi četiri loše utakmice, jer navijači prave pritisak", rekao je poznati menadžer.

Izvor: Youtube/Biznis Priče/screenshot

Miodrag Miško Ražnatović, jedan od najuticajnijih košarkaških agenata u Evropi, rekao je gostujući u podkastu "Biznis priče" da je suština njegovog posla je da ubedite klub da uzme vašeg igrača.

"Jako je važna rečitost, metod ubeđivanja. Ako je protivnik Majkl Džordan, neće uzeti mog igrača, ali ako su slični ili ako je taj drugi igrač malo bolji, e onda će u najvećem broju slučajeva uzeti mog igrača. Što zbog načina na koji ga ja predstavim, što zbog toga jer žele da imaju jaku konekciju sa najačom evropskom agencijom. Takođe oni znaju da ako dođe do problema, ja ih lako rešavam. Ako ste mali agent i imate igrača koji dobija otkaz, vi nemate soluciju za njega i onda ovaj klub mora da ga plaća do kraja. Ako je to velika agencija poput moje, sa razgranatim vezama, onda je veća verovatnoća da mu nađem posao na nekoj drugoj strani, pa se onda oni dosta lakše reše tog potpisanog ugovora", rekao je Ražnatović.

Agent Nikole Jokića, Vasilija Micića, Vasilisa Spanulisa, Nikole Pekovića i niza srpskih i inostranih igrača objašnjava kako su najteži pregovori koje vodi u regionu. 

"Najteži su, jer se najbolje poznajemo. Konkrentno – Nebojša Čović i ja pregovaramo poslednjih 25 godina, sa predsednikom Budućnosti pregovaram zadnjih 10-12 godina. Kada sa nekim pregovarate toliko dugo, ali ne jednom godišnje, nego za masu igrača, onda imate istoriju od 100 pregovaranja. Teško je da donesete nešto novo. Znam njihove načine pregovaranja, kao što oni znaju moje", kaže on i naglašava da su pregovori u NBA najlakši, jer je već sve određeno njihovim kolektivnim ugovorom. 

Govoreći o Megi, Ražnatović objašnjava kako je taj klub opredeljen da pruži šansu mladim igračima.

"Kad pogrešiš niko ti ne skine glavu i ne uđeš u igru tek kroz dve nedelje, nego izađeš napolje i uđeš kroz 2-3 minuta. Ako želiš da se igrači razvijaju i ako imaš igrače koji su tu sa 18-19 godina, ti moraš da znaš da će oni da prave gluposti. Racionalni momenti, barem kod mene, pobede tu trenutnu nervozu. Mnogi to ne uspevaju da urade", rekao je Ražnatović i dodao:

"Kada je Jokić igrao za Megu, nebrojano mnogo puta je uradio neke stvari u igri koje te toliko iznerviraju, ali kažeš sebi da je to proces odrastanja, to je proces pravljenja jednog velikog igrača. Nisam očekivao da će Jokić da bude tako veliki igrač. Da sam očekivao da će biti ovo što je danas, dozvolio bih mu da šutira nogom. Videli smo da ima veliki talenat. Borili smo sa tim greškama koje su postojale."

Smatra da Jokićeva sudbina ne bi bila ista da je umesto u Megi završio u Zvezdi ili Partizanu.

"Nikola je bio mlad, fizički slab i trebalo ga je čekati. Da je završio u Zvezdi ili Partizanu a ne u Megi, to mu se tamo ne bi desilo. Ne bi ga tamo čekali. Ali ih ne treba osuđivati zbog toga, pa oni moraju da pobeđuju. Ne mogu Zvezda i Partizan da trpe tamo nekog klinca mesec dana da napravi četiri loše utakmice jer navijači prave pritisak. A taj pritisak je sve veći razvojem društvenih medija. Oni imaju taj drugačiji koncept i zbog toga sve teže uspevaju da izbace neke igrače, jer su primorani da jure rezultate. Ne možeš da juriš rezultate, a da daš Miciću da sa 16 godina bude prvi plejmejker ili Jokiću sa 18 da bude centar. To je nemoguće. Mega je to mogla i uvek će moći", rekao je Ražnatović.

Ražnatović kaže kako je bilo važno da Jokić ima prava da napravi te neke svoje bubice i greške.

"Trebalo je da se sa njim priča da to ispravi, ali bez sankcija koje bi se odnosile na minutažu. I to je dalo rezultate. A to kako sam ja našao Jokića je sticaj srećnih okolnosti. Pratio sam novinske izveštaje i video da neki klinac ima impozantne brojeve. Zamolio sam da 'na neviđeno' moj glavni skaut stupi u kontakt sa porodicom i da probamo da se dogovorimo da dođe u Megu. Ne znam niti jednog igrača koji je došao u moju agenciju, a da pre toga nije bio viđen. Jokić je došao kod mene u agenciju a da ga ja pre toga nikad nisam video kako igra. Ni ja, ni moji skauti. I ispostavilo se to da je on najbolji igrač sveta. A masa nekih drugih koji su brižljivo skautirani i znalo se sve o njima, i za koje smo bili sigurni da će napraviti velike stvari, to nikad nisu učinili. Mogu da kažem da smo tada sa Jokićem zaista imali dosta sreće", rekao je Ražnatović u podkastu "Biznis priče".

Govoreći o budućnosti srpskih klubova, Ražnatović se prevashodno osvrnuo na Zvezdu i Partizan rekavši da su to timovi sa armijom navijača i da će se oni uvek boriti za rezultate. "I to tako treba da bude. A rezultati će dobrim delom zavisiti od finansija", rekao je on.

O uticaju na reprezentaciju i tome kako ga mnogi nazivaju "grobarom srpske košarke", Ražnatović kaže:

"Ljudi ovde smatraju da je nenormalno važno meni i mojim igračima da oni igraju za reprezentaciju, da bi posle napravili neke ugovore da bi zaradili neki novac. To je ljudima ostalo u glava iz devedesetih godina i to iz fudbala. To nije slučaj. Sto puta sam govorio da se prvenstvo u košarci igra u septembru kada je ceo market već gotov. Ali ne borim se protiv toga. Danas svi sve znaju. Mi danas imamo situaciju da bi reprezentacija bez Jokića, Marjanovića, Micića, Jaramaza i Petruševa bila neuporedivo slabija. To je ogromna razlika. Ti igrači sigurno ne bi bili na tom nivou da nije bilo Mege. A Mege ne bi bilo da nije bilo mene. A ja imam etiketu grobara srpske košarke. To je jedan nonsens", dodao je Ražnatović.

(MONDO)