Košarka

PARTIZANOVI PORAZI LIČE JEDNI NA DRUGE: Crno-beli u najdužoj KRIZI od povratka Željka Obradovića

Autor Mladen Šolak

Partizan je u poslednjih sedam mečeva doživeo poraze u šest, a viđeno u poslednjih nekoliko nedelja zabrinjava i komplikuje život crno-belima. Od povratka Željka Obradovića nisu izgubili ovoliko utakmica u kratkom vremenskom periodu.

Izvor: MN Press, Grega Valancic/Sportida

I ovog 11. decembra, kao i na isti dan prošle godine, Partizan je doživeo poraz od Cedevita Olimpije. I sada, kao i tada, to je bio drugi poraz ekipe Željka Obradovića u ABA ligi, nakon prethodnog neuspeha u "večitom" derbiju. Ipak, alarmi koji su počeli da se pale u Partizanu glasniji su od onih od pre 12 meseci. Pre svega, jer je Zvezda ove sezone u kratkom roku dva puta pobedila tim Željka Obradovića a preko nje će za nekoliko meseci crno-beli morati do krajnjeg cilja – domaćih i regionalnih trofeja.

Kao drugo, alarmi su glasniji jer je na evroligaškoj sceni sve bučnije u odnosu na Evrokup, jer je Partizan sa jačim timom u odnosu na prošlu godinu i jer je u često punoj Areni, na spektakularnoj sceni i pred rekordnim brojem vlasnika sezonskih karata. A ti navijači su u poslednjih nekoliko nedelja videli dramatične poraze u završnicama koji praktično liče jedan na drugi – i u večitim derbijima i u Ljubljani u nedelju uveče, kao i u Areni protiv Valensije pre desetak dana.

Željko Obradović je posle evroligaškog derbija prošlog četvrtka satima zadržao ekipu u Štark areni, da odmah nakon utakmice ukaže na to šta nije bilo dobro. Analiza vruće glave, kao i ono što su crno-beli radili naredna dva dana ipak nije donelo promenu nabolje, jer je Partizan u nedelju igrao protiv slabijeg protivnika i opet je napravio nedopustivi broj kikseva u završnici, još jednom izgubivši u drami. Grešili su crno-beli odmah posle važnih Obradovićevih tajm-auta, pravili su faulove u napadu, korake, haotično odigrali ključni posed i ponovo su promašivali kad se lomilo. Prošlog četvrtka protiv Zvezde nije ušao potpuno otvoreni, logičan šut Kevina Pantera za vođstvo na 17 sekundi pre kraja, a sada šut za verovatnu pobedu nije ni upućen, već je Lesor "čupao" situaciju slobodnim bacanjem, pa je Dante Egzum promašio pokušaj za tri poena, za produžetak.

Govorio je posle utakmice Željko Obradović o promenama, o tome da je evidentno da će nešto morati da se menja i da će vreme pokazati da li će to biti dovoljno. U situaciji u kojoj nosioci igre veoma dobro znaju kako se pobeđuje, ali to ne rade u poslednjih mesec dana i u kojoj je na klupi trener koji decenijama samo za pobede i zna, sigurno i očigledno nije lako naći na brzinu rešenje. Od "Žocovog" povratka pre godinu i po nije se dogodilo da ovoliko dugo traje crni niz, nakratko presečen deklasiranjem Budućnosti u Areni. 

I sa ponovo neaktivnim kapitenom Kevinom Panterom (ubacio samo 2 poena) i sa Zekom Ledejom koji se podjednako muči (2/7 iz igre), crno-beli u timu imaju igrače koji su u stanju da izrešetaju protivnike i da zajedno ubace više od 50 poena, što su Janis Papapetru i Dante Egzum uradili u Stožicama. Imaju i Matijasa Lesora, čiji "CV" je naslabiji među nosiocima, ali on često nije samo energetski i skakački lider ekipe, već i više od toga. Imaju crno-beli i napadače poput Džejmsa Nanelija i Danila Anđušića, čije su šuterske ruke ostale malo iskorišćene nakon što su ubacili po dve trojke u Ljubljani.

Ipak, nedeljni poraz i sve viđeno u prethodnim sedmicana ukazalo je na to da crno-beli uz nesporni kvalitet, borbenost i nespornu timsku hemiju imaju i probleme koji zahtevaju brzu reakciju, a evroligaški raspored i česti problemi sa povredama (Avramović, Smailagić, Koprivica) neće im ostaviti dovoljno vremena da to urade kako bi Obradović sigurno najviše želeo – treningom. Partizan će korekcije morati da vrši u hodu, jer novi meč igra u utorak uveče protiv Asvela u Francuskoj, gde će pokušati da izbegne sedmi poraz u poslednjih osam utakmica, računajući oba takmičenja. Potom sledi meč protiv Efesa u Areni, pa duel protiv FMP-a u ABA ligi, gde crno-beli u ovoj fazi sezone više ne bi smeli sebi da dopuste kikseve u trci za "pol poziciju". Iako je tek sredina decembra.